Berita Terkini

12 minit yang lalu: Hospital USM wajibkan saringan COVID-19 kepada peneman pesakit 13 minit yang lalu: Jepun cadang laksana perintah darurat di 4 lagi wilayah 4 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 4 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 4 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia

IKUTI KAMI


Enggan Ramadan Penuh Duka, YAS Bantu 150 Penduduk Setempat

Kisah Kita Dikemaskini 3 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Apr 2021 3:02PM

Afdlin Shauki menyampaikan sumbangan kepada golongan yang memerlukan di sekitar Setapak dan Setiawangsa.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ramadan membawa pengertian tersendiri untuk seluruh umat Islam.

Tidak kira di bahagian mana dunia mereka berada, kedatangan bulan penuh mulia dan barakah ini amat ditunggu, malah ada yang sanggup berhabisan dengan membuat pelbagai persediaan.

Bagi golongan yang berkemampuan, aspek persediaan termasuk penyediaan juadah bukan satu masalah, apatah lagi segala keperluan itu boleh diperoleh dengan begitu mudah.

Hanya dengan mengeluarkan lembaran berwarna warni dari dompet, pilih sahaja apa yang dihajati dan segalanya terhidang di depan mata.

Namun hakikat ini pastinya hanya sekadar satu angan-angan buat golongan kurang berkemampuan, yang perlu membanting tulang atau mengharap ihsan demi sesuap nasi.

Ramadan, meski dinanti namun pasti mendera hati dan sanubari, bila mana memikirkan segala keperluan yang perlu disiapkan untuk keluarga.

Menyedari hakikat ini, Yayasan Afdlin Shauki (YAS) dan Yayasan Vinod Sekhar tampil dengan inisiatif membantu golongan memerlukan di sekitar Setapak dan Setiawangsa di sini, sebagai persediaan menyambut ketibaan bulan mulia itu.

Sumbangan terdiri daripada barangan keperluan asas itu disampaikan menerusi satu program khas semalam, membabitkan sukarelawan mewakili kedua-dua yayasan.

Bercakap kepada Getaran di sini, Datuk Adflin Shauki Aksan mengakui, hatinya cukup tersentuh tatkala melihat masih ada penduduk yang terpaksa berhempas pulas mencari rezeki, semata-mata untuk memastikan seisi rumah tidak kelaparan.

Katanya, sukar untuk membayangkan betapa dalam keadaan dunia dilingkari kemodenan, ada yang hidupnya sekadar bergantung kepada nasib, menanti jika tuah datang menjelma.

“Saya sejujurnya amat sebak, apabila melihat masih ramai yang perlu dibantu walaupun menetap di bandar sejak sekian lama.

“Ternyata masalah kemiskinan bandar ini semakin parah, dan ia perlu segera ditangani sebelum menjadi lebih buruk,” katanya.

Program semalam jelas Afdlin, berhasil membawa beliau menemui sekitar 150 keluarga, termasuk mereka yang digolongkan sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU).

Dikenali sebagai Program Ambang Ramadhan YAS, ia turut disertai oleh Afdlin sendiri yang tidak kisah bermandi peluh demi untuk memastikan semua bantuan berkenaan dapat disampaikan dengan sempurna.

“YAS berpegang kepada slogan ‘kalau bukan kita, siapa?’ dan ia sebenarnya satu peringatan juga bahawa dalam menghulurkan bantuan, tidak perlu menanti sumbangan pihak lain.

“Kita gerakkan sahaja apa yang ada dan Insya Allah, semua urusan baik akan dipermudahkan Allah SWT,” katanya yang berpengalaman menyertai pelbagai misi kemanusiaan sebelum ini, termasuk ke luar negara seperti Palestin dan Syria.

Program oleh YAS ini jelas Afdlin, sentiasa digerakkan tanpa mengira waktu dan langkah mereka diyakini semakin luas, susulan kerjasama diberikan pihak lain seperti Yayasan Vinod Sekhar.

“YAS saya kira amat bertuah kerana menerima kerjasama satu pertubuhan yang asasnya cukup kukuh seperti Yayasan Vinod Sekhar.

“Ia membantu kami untuk mencapai lebih banyak tangan memerlukan, demi memastikan jumlah golongan memerlukan ini dapat diturunkan bilangannya satu hari nanti,” katanya.

Pada program semalam, Afdlin turut berkesempatan memenuhi jemputan penduduk ke kenduri tahlil dan sambutan ambang Ramadan bersama beberapa ahli PKR dan komuniti setempat. – Getaran, 11 April 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 16 jam yang lalu

56 ADUN, JKPD Terima Bantuan Tambahan RM50,000

2

Semasa 3 hari yang lalu

#PetraKasih, Promosi Percuma Bantu Peniaga Kecil Terkesan COVID-19

3

TARA 5 hari yang lalu

Tiada Ruang Untuk Positiviti Toksik Kala Pandemik Ini

4

Budaya 1 minggu yang lalu

 Afdlin Shauki Bagi Duit kepada Netizen, Syarat Main Raja Spontan Online! 

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Kisah Kita 3 bulan yang lalu

Murtabak Opor Miliki Peminat Tersendiri

oleh Nik Khaleef Fitri

Kisah Kita 6 bulan yang lalu

Projek Kuih, Kembali Kegemilangan Juadah Tradisional

Selain meneruskan legasi kuih tradisional Melayu, Projek KWIH mahu bantu penerima zakat agar mereka pula menjadi pembayar zakat pada masa depan

oleh Fitri Nizam

Kisah Kita 5 bulan yang lalu

Cendawan Batu Hiasan, Rezeki Waktu PKP

oleh Nik Khaleef Fitri

Kisah Kita 4 bulan yang lalu

Yayasan Darul Ilmi, Usaha Mulia Anak Yatim

oleh Fitri Nizam