Berita Terkini

3 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM30 juta untuk Program Peningkatan Enterpris Bumiputera - PM 3 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM100 juta untuk Skim Pembiayaan Informal & Mikro - PM 4 jam yang lalu: Sapura Energy catat keuntungan bersih RM91.93 juta pada suku pertama berakhir 30 April 2022 4 jam yang lalu: Menteri Luar Australia adakan lawatan tiga hari ke Malaysia bermula Selasa 4 jam yang lalu: Presiden punyai hak mutlak gugur ahli MT UMNO yang dilantik - Tajuddin

IKUTI KAMI


Rahmat Penjilid Buku Lama Berkhidmat Lebih 40 Tahun Di JARO

Proses menjilid buku secara manual memerlukan fokus dan ketelitian. Nampak mudah tetapi kalau tiada kemahiran dan kesabaran, agak sukar untuk menyiapkannya.

Kisah Kita Dikemaskini 3 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 05 Mar 2022 9:08AM

Gambar: Mohd Hilmizudin Daud, Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

"Saya suka dan puas hati menjilid buku-buku lama ini sebab ia menyeronokkan dan dapat 'selamatkan' kandungan berharga dan bersejarah," demikian kata seorang Orang Kurang Upaya (OKU) Rahmat Arsat, 64.

Bercakap kepada Bernama, Rahmat berkata meskipun tugas menjilid buku secara manual bukan kemahiran dipelajarinya, namun ia telah menjadi kerjaya beliau di Pertubuhan Pemulihan Kawasan Johor (JARO) selama lebih 40 tahun.

Bagi warga emas itu, kerjaya tersebut amat sesuai buat dirinya yang cacat kaki kanan sejak lahir, malah menurutnya kemahiran menjahit dipelajarinya semasa menyertai program kendalian Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pada 1976, telah memberi kelebihan kepadanya sebelum menyertai JARO setahun selepas itu.

"Proses menjilid buku secara manual ini memerlukan fokus dan ketelitian. Nampak mudah tetapi kalau tiada kemahiran dan kesabaran, agak sukar untuk menyiapkannya kerana ia perlukan minda dan gerak tangan mesti sempurna untuk menjilid.

"Dalam pasukan menjilid buku lama ini, tugas saya adalah untuk memotong kertas-kertas kandungan buku ini serta menyusunnya dengan sama rata dan kemas, kemudian menjahit atau menjilid helaian kertas menjadi senaskhah buku baharu," katanya yang telah berkhidmat di JARO sejak berusia 19 tahun.

Beliau berkata selain kandungan buku atau majalah lama untuk diperbaiki, dia bersama pasukan dari bengkel penjilidan turut menjilid secara manual dokumen lama yang dilakukan atas permintaan beberapa pihak seperti firma guaman dan sebagainya.

"Ada juga yang mahu simpan dokumen-dokumen lama sebagai rujukan mereka…dan mungkin mereka ini berasa lebih selesa apabila rujukan itu dijadikan senaskhah buku. Kebanyakan individu ini terdiri daripada peguam," katanya yang pernah menjilid buku berusia hampir 40 tahun.

Sementara itu, Pengurus Besar JARO Joseph Roy Arputham berkata penjilidan buku lama antara perkhidmatan utama disediakan JARO dan keunikan organisasi itu ialah masih mengamalkan teknik lama seperti menjahit buku menggunakan benang secara manual.

"Kemudian, untuk menjadikannya lebih cantik, kulit buku itu diperbuat daripada pelbagai bahan seperti kertas dinding lusuh, membersihakn kain terpakai atau terbuang seperti songket dan kain batik," katanya.

Bercerita lanjut, beliau berkata proses menjilid buku lama dimulakan dengan memotong kertas, diikuti menjahit helaian kertas menjadi rangka buku dan kemudian melekatkannya menggunakan gam agar lebih kukuh sebelum disatukan dengan kulit buku yang telah dicapkan tajuknya.

Pekerja Pertubuhan Pemulihan Kawasan Negeri Johor (JARO), Rahmat Arsat, Orang Kurang Upaya (OKU) anggota badan menjahit buku sebagai salah satu proses menjilid buku secara manual.
Pekerja Pertubuhan Pemulihan Kawasan Negeri Johor (JARO), Rahmat Arsat, Orang Kurang Upaya (OKU) anggota badan menjahit buku sebagai salah satu proses menjilid buku secara manual.

Mengenai JARO yang didaftarkan sebagai pusat pemulihan dan latihan bagi OKU pada 1970, Joseph berkata pertubuhan berkenaan turut menyediakan bengkel kemahiran kraftangan, jahitan dan anyaman rotan selain penjilidan buku.

Beliau menjelaskan penubuhan badan bukan kerajaan itu bertujuan untuk melatih dan membimbing warga OKU daripada pelbagai kumpulan usia supaya mempunyai kemahiran untuk membolehkan mereka berdikari seterusnya menceburi bidang pekerjaan di tempat lain.

"Terpulang kepada mereka untuk memilih mana-mana bengkel kerana JARO akan bantu mengasah kemahiran mereka," katanya menambah setiap hasil seni peserta JARO akan dijual di ruang pameran pertubuhan itu yang terletak berdekatan Yayasan Warisan Johor, di Jalan Sungai Chat, Sri Gelam di Johor Bahru. - Bernama

Isu Pada

Gemilang Seni Khai Bahar

05 Mar 2022

Berita Berkaitan

1

Selera 5 jam yang lalu

Rasa Cinta Terhadap Makanan Malaysia Angkat Dayana Wong Ke Persada Antarabangsa

2

Budaya 2 minggu yang lalu

Buku Terpakai Masih Ada "Harga"

3

TARA 2 minggu yang lalu

9 Selebriti Malaysia Bergelar Penulis Buku

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Mohon Tidak Dianaktiri, OKU Seru SPR Pertingkat Kemudahan Golongan Itu

Sorotan

1

Son Ye Jin Mengandung, Masih Sesuaikan Diri Dengan Perubahan Badan

2

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

3

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

Disyorkan untuk anda

Kisah Kita 1 hari yang lalu

Gigih Didik Bekas Banduan, Siti Murni Berikan Peluang Kedua

oleh Rubini Nagarajah