Berita Terkini

1 jam yang lalu: Shaqeem Izwan raih emas dalam Boling Remaja Asia 1 jam yang lalu: Agong, Raja Permaisuri tiba di Turkiye untuk lawatan negara 1 jam yang lalu: Permohonan enam parti sertai BN diperhalusi, Puteri BN ditubuh - Zambry 1 jam yang lalu: Kes muflis yang melibatkan golongan belia di negara ini menunjukkan trend penurunan dalam tempoh tiga tahun sejak 2020 10 jam yang lalu: Bomba siap siaga hadapi musim kemarau - Ketua Pengarah

IKUTI KAMI


Pencirian Batuan Penting Tentukan Nilai Warisan Kinabalu Geopark

Pencirian batuan di Kinabalu Geotapak adalah penting bagi menentukan tahap kepentingan nilai warisan sesuatu tapak atau monumen.

Jelajah Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jul 2022 1:54PM

Pencirian batuan penting tentukan nilai warisan Kinabalu Geopark. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pencirian batuan di Kinabalu Geotapak adalah penting bagi menentukan tahap kepentingan nilai warisan sesuatu tapak atau monumen sama ada pada tahap setempat, daerah, kebangsaan mahupun global dalam penilaian tapak UNESCO Geopark Global.

Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) (Sabah) Dr Frederick Francis Tating berkata dalam penilaian itu pihaknya bertanggungjawab untuk mencirikan jenis batuan dan menerangkan proses pembentukan struktur di sesuatu tapak geologi secara saintifik iaitu bagaimana proses itu berlaku dan juga kesannya. 

Beliau berkata JMG Sabah memerlukan tempoh sekurang-kurangnya satu hingga dua minggu untuk menjalankan proses pencirian terperinci serta struktur batuan setiap geotapak Kinabalu Geopark di tiga daerah iaitu Kota Belud, Kota Marudu dan Ranau. 

"Kadangkala sesuatu tapak geologi atau monumen geologi mempunyai cerita tersendiri seperti mitos mahupun kepercayaan masyarakat setempat, dan apabila hasil serta kesan proses geologi ini dikaitkan dengan cerita mitos tempatan ia menjadi perkara yang menarik.

“Penilaian satu atau dua minggu tetapi tempoh itu juga bergantung kepada keluasan dan bentuk muka bumi di tapak berkenaan,” katanya kepada Bernama pada jelajah penilaian akhir Kinabalu Geopark sebagai tapak UNESCO Geopark Global baru-baru ini.

Penilaian akhir selama empat hari berakhir Khamis lepas akan menentukan kelayakan Kinabalu Geopark sebagai UNESCO Geopark Global.

Gambar ihsan Bernama
Gambar ihsan Bernama

Terdapat 46 geotapak atau tapak warisan geologi telah dikenal pasti dalam kawasan Kinabalu Geopark antaranya termasuk Topi Raja Kampung Lingkubang, Serpentinite (jenis batuan) Kompleks Sukan Ranau, Ultrabasic (jenis batuan) Perancangan, Kolam Air Panas Poring dan Ultrabasic habitat Kinabalu.

Mengambil contoh geotapak di Sungai Baliajong, Kota Marudu iaitu antara kawasan terlibat dalam penilaian akhir, Frederick berkata berdasarkan fosil radiolaria (sejenis plankton sel tunggal) yang diekstrak daripada lapisan batuan mendapati batuan di kawasan berkenaan berusia antara 90 hingga 130 juta tahun.

Beliau berkata batuan yang terdapat di sepanjang sungai itu pada asalnya hanya terdapat dalam kerak lautan kuno tetapi proses geologi lampau telah menyebabkan batuan terdedah di permukaan bumi.

Antara jenis batuan yang dijumpai di sepanjang kira-kira dua kilometer sungai itu termasuklah batu pasir, batu lumpur, rijang, basalt, gabro dan Serpentinite selain terdapat kepelbagaian fitur geomorfologi, sejarah perlombongan, kepelbagaian biologi dan warisan budaya.

Frederick berkata sebuah lubang yang dikenali oleh penduduk setempat sebagai ‘Luang Mondou’ secara saintifiknya terbentuk akibat hakisan pada lapisan batuan rijang terletak di tebing sungai itu juga dikaitkan dengan mitos tempatan malah turut dicatatkan pada papan tanda di kawasan geotapak berkenaan.

Mitos ‘Luang Mondou’ mengisahkan tentang seekor makhluk bertubuh besar serta berbulu lebat telah menggali lubang itu sebelum melarikan diri apabila seorang lelaki bertindak menakut-nakutkan makhluk berkenaan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Tahun 2022 Tapi Masih Ada Pelajar ‘Gadai Nyawa’ Naik Sampan Ke Sekolah

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Amaran Hujan Berterusan Di Sarawak, Sabah dan Labuan Tamat

3

TARA 2 minggu yang lalu

Tak Dibayar 3 Tahun, Cabaran Artis K-pop Dan Single Terbaharu Isaac Voo!

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Deruan Air, Gegaran Sebelum Rumah Ditimpa Tanah Runtuh - Mangsa

Sorotan

1

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang

2

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

3

'Kalau Orang Lain, Pasti Mereka Akan Saman Kamu' - Ini Jawapan Azhar Sulaiman Buat Nor Azira 

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 jam yang lalu

Abang Jo Gesa Penggiat Pelancongan Di Sarawak Tarik Lebih Ramai Pelancong Premium

Teknovasi 15 jam yang lalu

Vivo Y35: Prestasi Sederhana Baik Dan Masih Berbaloi Untuk Dimiliki

Vivo mengeluarkan sebuah lagi barisan siri Y terbaharu mereka iaitu Y35. Mari baca ulasan Izwan Ramlan tentang prestasi dan spesifikasi model ini.

oleh Izwan Ramlan

Selera 17 jam yang lalu

Ketahui 11 Manfaat Jus 'Wheatgrass' Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

Dalam satu kajian yang dijalankan pada 2018, wheatgrass didapati mengandungi mineral, fitokimia, enzim aktif dan vitamin yang mudah diserap dan pengambilannya...

oleh Rahayu MN

Selera 22 jam yang lalu

Kayu Taipan Sambut Hari Kebangsaan Dengan 65 Juadah Menu Merdeka