Berita Terkini

1 jam yang lalu: MAPIM, I-WAFIQ bantu pelarian Palestin di Jordan 1 jam yang lalu: Majlis Keselamatan PBB kutuk serangan ke atas Kedutaan Pakistan di Afghanistan 1 jam yang lalu: Piala Dunia: Korea Selatan, Jepun mungkin lakar sejarah 1 jam yang lalu: Gempa bumi kuat landa Jawa Barat Indonesia 1 jam yang lalu: Bayi perempuan ditemukan dalam kotak di kebun Jemaluang

IKUTI KAMI


Penang, Langkawi Kerjasama Tingkatkan Daya Saing Sektor Pelancongan Negara

Pulau Pinang dan Langkawi merupakan antara kawasan tumpuan pelancongan popular di negara ini.

Jelajah Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jun 2022 8:51PM

Langkawi SkyBridge - Gambar Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kerajaan Pulau Pinang dan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) akan bergabung tenaga dalam usaha meningkatkan daya saing sektor pelancongan dengan menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan di rantau ini.

Exco Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Kerajaan Negeri Pulau Pinang (PETACE) Yeoh Soon Hin berkata Pulau Pinang dan Langkawi merupakan antara kawasan tumpuan pelancongan popular dengan Pulau Mutiara mempunyai banyak tempat warisan budaya manakala Langkawi menawarkan keindahan alam semula jadi dan aktiviti pantai.

Bukit Bendera, Pulau Pinang - Gambar Unsplash
Bukit Bendera, Pulau Pinang - Gambar Unsplash

“Jika kita bekerjasama dengan negeri lain dan menarik pelancong untuk melawat destinasi Malaysia yang lain, kita akan melihat perbelanjaan pengembara dikekalkan di Malaysia, sekali gus membantu memberi kesan ekonomi kepada ekosistem pelancongan kita dan komuniti tempatan.

“Orang ramai sentiasa melihat Pulau Pinang dan Langkawi sebagai pesaing sedangkan hakikatnya kita adalah gandingan sempurna yang saling melengkapi untuk membuat pakej lengkap,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas majlis menandatangani Surat Niat (LoI) antara kerajaan Pulau Pinang, yang diwakili Yeoh dan Ketua Pegawai Eksekutif LADA Nasaruddin Abdul Muttalib dengan disaksikan Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak.

Yeoh berkata Pulau Pinang dan LADA pada dasarnya telah bersetuju menubuhkan jawatankuasa kerja bersama bagi promosi silang khususnya lokasi yang disenaraikan UNESCO iaitu Geopark Global UNESCO Langkawi dan tapak rizab biosfera UNESCO di Bukit Bendera. - Bernama

Sorotan

1

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

2

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

3

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Perjalanan Komuter Percuma Untuk OKU 3, 4 Disember Ini