Berita Terkini

31 minit yang lalu: JDT benam PJ CITY 4-0, kukuh kedudukan teratas liga 33 minit yang lalu: Japan jadi hos kepada sidang kemuncak G-7 di Hiroshima pada 19-21 Mei, 2023 37 minit yang lalu: Pastikan kesahihan terlebih dahulu jika ditawarkan visa Furada - Idris 38 minit yang lalu: Kepentingan untuk tingkat hak pengguna syarikat penerbangan amat kritikal - Wee Ka Siong 39 minit yang lalu: Aidiladha: Terengganu beri insentif RM100 kepada penternak ruminan

IKUTI KAMI


Penang, Langkawi Kerjasama Tingkatkan Daya Saing Sektor Pelancongan Negara

Pulau Pinang dan Langkawi merupakan antara kawasan tumpuan pelancongan popular di negara ini.

Jelajah Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jun 2022 8:51PM

Langkawi SkyBridge - Gambar Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kerajaan Pulau Pinang dan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) akan bergabung tenaga dalam usaha meningkatkan daya saing sektor pelancongan dengan menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan di rantau ini.

Exco Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Kerajaan Negeri Pulau Pinang (PETACE) Yeoh Soon Hin berkata Pulau Pinang dan Langkawi merupakan antara kawasan tumpuan pelancongan popular dengan Pulau Mutiara mempunyai banyak tempat warisan budaya manakala Langkawi menawarkan keindahan alam semula jadi dan aktiviti pantai.

Bukit Bendera, Pulau Pinang - Gambar Unsplash
Bukit Bendera, Pulau Pinang - Gambar Unsplash

“Jika kita bekerjasama dengan negeri lain dan menarik pelancong untuk melawat destinasi Malaysia yang lain, kita akan melihat perbelanjaan pengembara dikekalkan di Malaysia, sekali gus membantu memberi kesan ekonomi kepada ekosistem pelancongan kita dan komuniti tempatan.

“Orang ramai sentiasa melihat Pulau Pinang dan Langkawi sebagai pesaing sedangkan hakikatnya kita adalah gandingan sempurna yang saling melengkapi untuk membuat pakej lengkap,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas majlis menandatangani Surat Niat (LoI) antara kerajaan Pulau Pinang, yang diwakili Yeoh dan Ketua Pegawai Eksekutif LADA Nasaruddin Abdul Muttalib dengan disaksikan Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak.

Yeoh berkata Pulau Pinang dan LADA pada dasarnya telah bersetuju menubuhkan jawatankuasa kerja bersama bagi promosi silang khususnya lokasi yang disenaraikan UNESCO iaitu Geopark Global UNESCO Langkawi dan tapak rizab biosfera UNESCO di Bukit Bendera. - Bernama

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Jelajah 12 jam yang lalu

Sabah Daftar Kinabatangan Sebagai Tapak Rizab Biosfera Dunia

Selera 1 hari yang lalu

Rasa Cinta Terhadap Makanan Malaysia Angkat Dayana Wong Ke Persada Antarabangsa

Kerinduannya terhadap makanan Malaysia smembakar semangat Nur Dayana Wong untuk mengumpul dan membukukan resipi kudapan kegemarannya, membuahkan Penang Makan.

Gaya 19 jam yang lalu

Sertai Wadah Fesyen Digital Pertama Selangor!

Sidec umum Anugerah Top ECM 2022 bersama ‘Selangor Fashion Accelerator’ pertama.

oleh Zaidi Che

Refleksi 15 jam yang lalu

Sahabat Maktab Bantu Jemaah Haji, Sanggup Berkhidmat 24 Jam