Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sektor perlombongan mampu jana pelaburan RM6.7 bilion di Sarawak 2 jam yang lalu: Jepun rancang buka semula pintu sempadan kepada pelancong asing pada Jun 4 jam yang lalu: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin umum sertai Parti Bangsa Malaysia 4 jam yang lalu: Saya akan jumpa PM Ismail Sabri untuk bincang peletakan jawatan sebagai Menteri Kabinet - Zuraida 4 jam yang lalu: Sektor perubatan, elektrikal & elektronik, ekonomi digital akan dapat manfaat daripada IPEF - PM

IKUTI KAMI


Kini Boleh Pergi Singapura Dari Desaru Coast!

Aktiviti feri merentas sempadan Malaysia-Singapura dijangka membawa manfaat sosioekonomi untuk wilayah Johor Tenggara.

Jelajah Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Mar 2022 11:00AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Desaru Coast Destination Resort (Desaru Coast) melantik Desaru Link Ferry untuk perkhidmatan feri yang menghubungkan Terminal Feri Tanah Merah dengan Terminal Feri Desaru Coast. 

Terminal yang berada di Johor Tenggara ini kini sedia untuk beroperasi dan akan menghubungkan penumpang dari Singapura, Kepulauan Riau, Batam dan Bintan di Indonesia.

Syarikat induknya, Batam Fast Ferry akan menjadualkan dua perjalanan pergi dan balik dari Singapura pada hari Khamis hingga Ahad.

Jadual perkhidmatan feri untuk satu perjalanan pergi dan balik pula dijadualkan pada hari Isnin hingga Rabu berdasarkan permintaan pasaran.

Laluan feri baharu ini boleh menampung kapasiti antara 150 sehingga 338 penumpang. Kekerapan perjalanan pula bakal meningkat apabila industri pelancongan kembali pulih kelak.

 

Ketua Pegawai Eksekutif Desaru Development Holdings One, Roslina Arbak berkata, “Pelantikan pengendali feri ini ialah langkah kesinambungan antarabangsa yang penting untuk Desaru Coast.

“Paling penting, pintu masuk antarabangsa seperti ini akan membawa pelbagai faedah ekonomi dan sosial kepada masyarakat setempat di wilayah Johor Tenggara. 

“Kami gembira bekerjasama dengan Batam Fast Ferry kerana pengalaman perkhidmatan mereka yang boleh dipercayai, pakar dalam bidang feri serta piawaian keselamatan yang tinggi,” ujarnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Batam Fast Ferry, Paul R. Gannaway pula berkata, “Kami berbesar hari untuk menyertakan Johor Tenggara dalam pelan pengembangan kami. 

“Kami yakin dengan potensi dan pertumbuhan Desaru Coast yang bakal menjadi tarikan pelancongan terkemuka di rantau ini pada tahun-tahun akan datang,” ujarnya.

Dengan pengalaman lebih 40 tahun, Batam Fast Ferry merupakan salah satu pengendali feri terbesar dan paling lama bertapak di rantau ini. 

Ia mengendali 25 buah feri merentasi 80 jadual perjalanan dan pelepasan di enam terminal feri utama di Singapura dan Indonesia.

Desaru Coast pula mempunyai rangkaian hotel dan resort yang terkenal di Johor seperti Hard Rock Hotel Desaru Coast, The Westin Desaru Coast dan Anantara Desaru Coast Resort & Villas.

Destinasi ini juga mempunyai salah satu taman air terbesar di Malaysia, Desaru Coast Conference Centre dan The Els Golf Club Desaru Coast. - Getaran, 31 Mac 2022

Gambar: Desaru Coast

Berita Berkaitan

1

Jelajah 7 jam yang lalu

SIFA 2022 Beri Tumpuan Pada Ritual Persembahan

2

Selera 3 hari yang lalu

Sajian Goreng Kilas Terbaik Asia Kini di Sunway Pyramid

3

Filem & TV 5 hari yang lalu

Acara Komedi Paling Gempak, 'The Big LOL Show' Kini Kembali!

4

Singapura 1 minggu yang lalu

Singapura Lapor 3 Kes Tempatan Varian Omicron BA.4, BA.5

Sorotan

1

Ibu Parah, Ditikam Anak Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur

2

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

3

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 1 hari yang lalu

Xbox Mengumumkan 5 Permainan PC Terbaharu

oleh Izwan Ramlan

Teknovasi 1 hari yang lalu

Buletin Teknovasi: Apa Yang Menarik Minggu Ini?

Getaran berkongsi perkembangan terkini dunia teknologi dan inovasi untuk minggu ini

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 1 hari yang lalu

Lawatan Media 'Influencer' Cuti-Cuti Malaysia Promosi Keunikan Terengganu

Jelajah 4 jam yang lalu

Istana Belon Seluas 28,000 Kaki Persegi Sempena Cuti Sekolah 

oleh Rahayu MN