Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 9 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Pantai Belawai Dahulu 'Tersembunyi', Kini Magnet Tarikan Tanjung Manis

Keunikan dan keindahan alam semula jadi di Pantai Belawai menarik pengunjung dari luar kawasan. Beribu-ribu orang datang beriadah di tempat ini terutama pada hujung minggu.

Jelajah Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Nov 2021 6:50PM

Gambar: Amirul Azmi, Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dahulu, Pantai Belawai di sini hanyalah sebuah pantai ‘tersembunyi’ walaupun memiliki keindahan semula jadi, keunikan dan potensi pelancongan, disebabkan ketiadaan jaringan jalan raya yang menghubungkan Tanjung Manis terus dari Sibu. 

Namun semuanya berubah sejak 10 tahun lepas, apabila jalan darat antara kedua-dua kawasan berkenaan siap dibina dan potensi besar pelancongan di kawasan pantai yang memiliki pasir putih dan bersih itu dapat dihidu, sekali gus menyaksikan pelan induk pembangunan pantai itu dibangunkan. 

“Dalam perancangan 10 tahun ini kita membangunkan prasarana termasuk gelanggang tenis, futsal, bilik persalinan, tandas awam dan kemudahan asas serta membangunkan tempat untuk rakyat berniaga yang baru siap membabitkan kos RM2 juta.

“Keunikan dan keindahan alam semula jadi di Pantai Belawai ini menarik pengunjung dari luar kawasan, beribu-ribu orang datang beriadah di tempat ini terutama pada hujung minggu,” kata Menteri Muda Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar Sarawak Datuk Len Talif Salleh kepada Bernama.

Len Talif berkata Pantai Belawai yang terletak kira-kira 104 kilometer atau satu setengah jam perjalanan dari Sibu itu umpama ‘magnet’ bagi menarik pelancong yang dahagakan pemandangan dan suasana pantai terutama di bahagian tengah Sarawak.

Disebabkan itu, beliau berkata kerajaan negeri komited membangunkan kawasan itu, misalnya menerusi peruntukan RM3 juta pada 2019 oleh Ketua Menteri Tan Sri Abang Johari Tun Openg bagi projek naik taraf pantai itu semasa Majlis Penanaman Tukun Tiruan di Pantai Belawai.

Abang Johari ketika itu yang menyifatkan keindahan Pantai Belawai seindah Hawaii di Amerika Syarikat, turut mempertimbangkan cadangan menaik taraf Lapangan Terbang Tanjung Manis yang dibuka pada 2001 bagi membangunkan sektor pelancongan di situ.

Len Talif berkata selain akses lapangan terbang, jaringan jalan raya menghubungkan Sarikei ke Tanjung Manis sepanjang 17 kilometer dengan kos RM321 juta jika siap kelak mampu memendekkan masa perjalanan dari dua setengah jam kepada 45 minit, sekali gus akan menyaksikan kedatangan lebih ramai pelancong dan melonjakkan ekonomi penduduk setempat. 

Menyedari hakikat itu, Len Talif berkata pihaknya turut menggalakkan penduduk terutamanya di Kampung Jerijeh dan Kampung Belawai menyediakan inap desa untuk menampung keperluan pengunjung yang ingin bermalam di situ bagi menikmati keindahan dan beriadah di Pantai Belawai.

“Kita juga memberi latihan kepada penduduk di sini supaya mengambil peluang untuk membuat kuih-muih, menjual makanan laut yang segar seperti ikan, udang dan sebagainya, inilah persiapan kita untuk meningkatkan ekonomi tempat ini,” katanya. 

Sementara itu, Ibnee Ekni yang mengusahakan Restoran & Resort Iftitah di Pantai Belawai berkata jumlah kedatangan pelancong ke pantai itu meningkat 100 peratus dengan purata kedatangan 500 pengunjung sehari selepas kerajaan memberi kelonggaran pergerakan. 

“Kita pun tidak sangka sambutan luar biasa, kita punya chalet pun sudah habis ditempah hingga Januari, ia merupakan petunjuk agar saya menambah lagi chalet di sini dan mewujudkan aktiviti-aktiviti baharu yang lebih menarik seperti luncur jet dan menunggang kenderaan serba rupa bumi (ATV),” katanya. 

Beberapa pengunjung yang ditemui Bernama turut memuji keindahan pantai itu, misalnya Elis Erwan Dy, 37, dari Daro yang pada masa sama mahu kemudahan seperti parkir ditambah selain berharap agar aktiviti seperti banana boat diwujudkan.

Nurfazlin Noh, 24, pula berharap supaya kedai makan dan tempat penginapan dapat ditambah selain aktiviti riadah melibatkan air yang boleh menambah keseronokan mereka yang berkunjung ke pantai itu.

Pantai Belawai sebelum ini turut menjadi tumpuan penganjuran pelbagai program seperti Shimano International Surfcasting Challenge Cup 2019, pertandingan memancing terbesar pernah diadakan terutama di kawasan tengah Sarawak serta berjaya menarik penyertaan dari seluruh Sarawak, Semenanjung Malaysia, Sabah, Brunei dan Singapura. - Bernama

Isu Pada

Gemilang Seni Iman Troye

20 Nov 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 2 hari yang lalu

PKR Sedia Beri Tentangan Kepada GPS

2

Semasa 4 hari yang lalu

Harga Sayur Naik Mendadak Di Sarawak, Kerajaan GPS Gagal

3

TARA 6 hari yang lalu

Seni Bina Memukau UTS Sibu Gamit Perhatian Ramai

4

Politik 1 minggu yang lalu

John Ilus Dijangka Pertahan DUN Bukit Semuja

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Sohor Kini 3 Perbualan Hangat Warganet Menjelang Krismas

oleh Zaidi Che

Refleksi 2 jam yang lalu

Perihal Menegur, Ini Yang Perlu Anda Ambil Kira

Ada cara untuk kita menegur seseorang secara berhemah bagi mengelakkan kemarahan atau menggores hati seseorang.

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 1 hari yang lalu

Ini Masa ‘Tur-baik’ Untuk Bercuti Ke Turki

Jadi ke mana agaknya kembara anda pada penghujung tahun ini? Setelah sekian lama terkurung di rumah, pasti ramai yang sudah mula merencana perjalanan. Ada yang...

oleh Rahayu MN

Refleksi 10 jam yang lalu

Bersahabat Hingga Ke Syurga

oleh Rahayu MN