Berita Terkini

1 jam yang lalu: PM selamat tiba selepas lawatan ke New York, Abu Dhabi 1 jam yang lalu: Sertai dan bawa sisa e-buangan layak terima wang tunai sehingga RM33,000 1 jam yang lalu: New Zealand henti eksport ternakan melalui laut 1 jam yang lalu: Gamuda catat keuntungan bersih tertinggi sebanyak RM806 juta 11 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Banyak Khazanah Menarik, Lawati Muzium Bank Negara Secara Maya Sekarang!

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara menawarkan pengalaman melancong secara maya kepada semua rakyat Malaysia.

Jelajah Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 16 Sep 2021 11:57AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pada ketika dunia sedang berdepan cabaran dalam menentang wabak COVID-19, para kurator muzium telah  mula  menggunakan  kaedah baharu iaitu lawatan secara maya dalam mempersembahkan pameran-pameran di muzium.  

Dengan  berpaksikan  hala  tuju  baharu  ini, bagaimanakah Muzium dan Galeri Seni BNM (BNM MAG) pada masa hadapan?

Pemangku Pengarah Jabatan Hospitaliti BNM MAG, Noreen Zulkepli berkata, halangan pameran fizikal seperti lawatan sekolah atau lawatan berpandu disebabkan oleh pandemik ini merupakan pengalaman yang asing kepada kita. 

"Bagaimanapun norma baharu ini telah memberi peluang kepada kami untuk meneroka cara baharu yang lebih inovatif. BNM MAG adalah muzium terawal di dalam negara yang memulakan pameran secara maya,” katannya.

Buat masa ini, BNM MAG melangsungkan tiga pameran maya, bazar seni maya dan pelbagai program serta pertandingan secara dalam talian.

#1 Karya Logam: Seni Mata Wang

Bank Negara Malaysia adalah pengeluar tunggal untuk mata wang kertas dan syiling rasmi di Malaysia. Namun, tahukah anda duit syiling telah wujud sejak lebih 2,000 tahun dahulu?

Sejarah duit syiling ini menarik sebagaimana sejarah tamadun-tamadun sepanjang zaman itu. Sebenarnya, ia memainkan peranan penting dalam kemajuan mata wang dan perdagangan dunia. 

Melalui pameran maya ini, pelawat berpeluang meneroka peranan besar duit syiling dan mendalami perkembangan seni penghasilan duit syiling. 

Menariknya, anda juga boleh mereka cipta duit syiling sendiri serta berkongsi pendapat tentang masa hadapan wang logam ini di era globalisasi serta dunia tanpa tunai nanti.

Klik pautan untuk mulakan lawatan: Karya Logam 

#2 Scarcity

Semua orang mempunyai peranan dalam pemanasan global! Pameran maya ini amat bermanfaat untuk mereka yang ingin mempelajari tentang kecemasan iklim yang sedang berlaku.

Bagi memelihara persekitaran, terokai kesan rutin harian kita dengan lebih baik. Ketahui mengapa isu perubahan iklim menjadi perhatian bank-bank dunia. 

Pelawat juga boleh meneroka hubung kait antara perubahan iklim dan kekurangan (scarcity) melalui pelbagai medium seperti gambar, video dan permainan interaktif. 

Para pelawat juga dapat melihat video yang menerangkan sains di sebalik pemanasan global dan kecemasan iklim serta kajian kes tentang isu alam sekitar di seluruh dunia. 

Klik pautan untuk mulakan lawatan: SCARCITY 

#3 Keringat

Pameran maya ini menggambarkan kronologi peristiwa yang membentuk perkembangan sosio ekonomi Malaysia menerusi pelbagai karya yang mengagumkan.

Ia menampilkan 53 karya catan dan fotografi yang memaparkan usaha gigih para pendahulu negara dalam sektor awal seperti pertanian, perikanan, perlombongan dan perniagaan. 

Antara tokoh yang dipamerkan seperti Yong Mun Sen (1896-1962, Sarawak), Abdullah Ariff (1904-1962,  Pulau  Pinang),  Sultan Ismail Nasiruddin Shah  (1907-1979,  Terengganu) dan ramai lagi.

Klik pautan untuk mulakan lawatan: KERINGAT 

#4 Jari (Jaringan Akal Kreatif)

Bazar seni maya ini menampilkan 30 bakat muda dalam pelbagai kemahiran. Buat pertama kali, karya yang dipamerkan secara maya ini boleh dibeli. 

Bagi memupuk sokongan yang lebih baik dengan harga berpatutan, semua karya dijual pada harga RM1,500 dan ke bawah. JARI berlangsung sepanjang September. 

Cara-cara pembelian tersedia di laman sesawang BNM MAG. Jangan lepaskan peluang memiliki karya-karya terhad ini sementara masih ada!

Klik pautan untuk mulakan lawatan: JARI 

Layari Muzium dan Galeri Seni Bank Negara untuk maklumat lanjut. - Getaran, 16 September 2021

Semua gambar: Bank Negara Malaysia 

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan COVID-19 Naik Sedikit, 6 Kematian

2

Semasa 3 hari yang lalu

Institusi Perbankan Laksana 5 Pencegahan Tambahan Perangi Penipuan Kewangan - BNM

3

TARA 4 hari yang lalu

Adakah Kanak-Kanak Lebih Terdedah Kepada Jangkitan Selepas Pandemik COVID-19?

4

Semasa 4 hari yang lalu

COVID-19: Kes Baharu Catat Penurunan Bawah 2,000 Semalam, Kematian 3

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan

Disyorkan untuk anda

Refleksi 1 jam yang lalu

Sertai Dan Bawa Sisa E-Buangan Layak Terima Wang Tunai Sehingga RM33,000

Selera 1 hari yang lalu

Memasak Bukan Lagi Kerja Renyah, Pilih Produk Jimat Masa Yang Mudahkan Cara Hidangan Ayam 

Istimewa buat penggemar ayam, khususnya ayam goreng, kini anda boleh dapatkan produk sejuk beku jenama Tyson di pasaran untuk memudahkan kerja-kerja di dapur.

oleh Rahayu MN

Refleksi 20 jam yang lalu

Hafizah Gigih Siapkan Lebih 500 Pek Sarapan Percuma Di PPR Lembah Subang 1

Gaya 16 jam yang lalu

adiClub, Program Keahlian Yang Menjanjikan Pelbagai Ganjaran Kesetiaan

oleh Rahayu MN