Berita Terkini

15 jam yang lalu: 5,522 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 16 jam yang lalu: Kebakaran di Kedutaan Malaysia di Seoul, tiada kecederaan dilaporkan - Agensi Berita Yonhap 18 jam yang lalu: AirAsia Group Bhd secara rasmi mengumumkan pertukaran nama syarikat pegangan kumpulan kepada Capital A Bhd 19 jam yang lalu: Wan Azizah dipangil ke bukit aman petang ini 20 jam yang lalu: Hampir 50 peratus populasi dewasa terima suntikan dos penggalak

IKUTI KAMI


Banyak Khazanah Menarik, Lawati Muzium Bank Negara Secara Maya Sekarang!

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara menawarkan pengalaman melancong secara maya kepada semua rakyat Malaysia.

Jelajah Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Sep 2021 11:57AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pada ketika dunia sedang berdepan cabaran dalam menentang wabak COVID-19, para kurator muzium telah  mula  menggunakan  kaedah baharu iaitu lawatan secara maya dalam mempersembahkan pameran-pameran di muzium.  

Dengan  berpaksikan  hala  tuju  baharu  ini, bagaimanakah Muzium dan Galeri Seni BNM (BNM MAG) pada masa hadapan?

Pemangku Pengarah Jabatan Hospitaliti BNM MAG, Noreen Zulkepli berkata, halangan pameran fizikal seperti lawatan sekolah atau lawatan berpandu disebabkan oleh pandemik ini merupakan pengalaman yang asing kepada kita. 

"Bagaimanapun norma baharu ini telah memberi peluang kepada kami untuk meneroka cara baharu yang lebih inovatif. BNM MAG adalah muzium terawal di dalam negara yang memulakan pameran secara maya,” katannya.

Buat masa ini, BNM MAG melangsungkan tiga pameran maya, bazar seni maya dan pelbagai program serta pertandingan secara dalam talian.

#1 Karya Logam: Seni Mata Wang

Bank Negara Malaysia adalah pengeluar tunggal untuk mata wang kertas dan syiling rasmi di Malaysia. Namun, tahukah anda duit syiling telah wujud sejak lebih 2,000 tahun dahulu?

Sejarah duit syiling ini menarik sebagaimana sejarah tamadun-tamadun sepanjang zaman itu. Sebenarnya, ia memainkan peranan penting dalam kemajuan mata wang dan perdagangan dunia. 

Melalui pameran maya ini, pelawat berpeluang meneroka peranan besar duit syiling dan mendalami perkembangan seni penghasilan duit syiling. 

Menariknya, anda juga boleh mereka cipta duit syiling sendiri serta berkongsi pendapat tentang masa hadapan wang logam ini di era globalisasi serta dunia tanpa tunai nanti.

Klik pautan untuk mulakan lawatan: Karya Logam 

#2 Scarcity

Semua orang mempunyai peranan dalam pemanasan global! Pameran maya ini amat bermanfaat untuk mereka yang ingin mempelajari tentang kecemasan iklim yang sedang berlaku.

Bagi memelihara persekitaran, terokai kesan rutin harian kita dengan lebih baik. Ketahui mengapa isu perubahan iklim menjadi perhatian bank-bank dunia. 

Pelawat juga boleh meneroka hubung kait antara perubahan iklim dan kekurangan (scarcity) melalui pelbagai medium seperti gambar, video dan permainan interaktif. 

Para pelawat juga dapat melihat video yang menerangkan sains di sebalik pemanasan global dan kecemasan iklim serta kajian kes tentang isu alam sekitar di seluruh dunia. 

Klik pautan untuk mulakan lawatan: SCARCITY 

#3 Keringat

Pameran maya ini menggambarkan kronologi peristiwa yang membentuk perkembangan sosio ekonomi Malaysia menerusi pelbagai karya yang mengagumkan.

Ia menampilkan 53 karya catan dan fotografi yang memaparkan usaha gigih para pendahulu negara dalam sektor awal seperti pertanian, perikanan, perlombongan dan perniagaan. 

Antara tokoh yang dipamerkan seperti Yong Mun Sen (1896-1962, Sarawak), Abdullah Ariff (1904-1962,  Pulau  Pinang),  Sultan Ismail Nasiruddin Shah  (1907-1979,  Terengganu) dan ramai lagi.

Klik pautan untuk mulakan lawatan: KERINGAT 

#4 Jari (Jaringan Akal Kreatif)

Bazar seni maya ini menampilkan 30 bakat muda dalam pelbagai kemahiran. Buat pertama kali, karya yang dipamerkan secara maya ini boleh dibeli. 

Bagi memupuk sokongan yang lebih baik dengan harga berpatutan, semua karya dijual pada harga RM1,500 dan ke bawah. JARI berlangsung sepanjang September. 

Cara-cara pembelian tersedia di laman sesawang BNM MAG. Jangan lepaskan peluang memiliki karya-karya terhad ini sementara masih ada!

Klik pautan untuk mulakan lawatan: JARI 

Layari Muzium dan Galeri Seni Bank Negara untuk maklumat lanjut. - Getaran, 16 September 2021

Semua gambar: Bank Negara Malaysia 

Berita Berkaitan

1

Semasa 12 jam yang lalu

19 Kes Omicron, 15 Kluster Pendidikan Di Pahang

2

Refleksi 19 jam yang lalu

Buat 5 Perkara Ini Untuk Lebih Positif dan Gembira

3

Semasa 19 jam yang lalu

Selangor Catat Jumlah Tertinggi Kematian Baharu COVID-19

4

Politik 22 jam yang lalu

SOP PRN Johor Wajar Diperketatkan Bendung Penularan COVID-19

Sorotan

1

“Saya Selesa Atas Katil Sendirian”- Zizan Razak  

2

Keuntungan Bersih Digi Susut Kepada RM1.16 Bilion

3

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

4

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Melawat Shell Penang Road, Stesen Minyak Tertua Pulau Pinang!

oleh Zaidi Che

Refleksi 16 jam yang lalu

5 Kepentingan Kokurikulum Pada Peringkat Institusi Pengajian Tinggi

Mungkin sesetengah pelajar merasakan ia hanya membuang masa dan meletihkan namun mari lihat lima kepentingan kokurikulum pada peringkat institusi pengajian ting...

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 1 hari yang lalu

'Little Beijing' Di Machap Jadi Tumpuan Pengunjung Bergambar

Kampung Baru Machap Umboo dan Kampung Machap Baru dihiasi dengan pelbagai lampu neon berwarna-warni, lebih 3,000 tanglung berbentuk sfera dan segi empat tempat...

Refleksi 22 jam yang lalu

Elak Sakit Perut Ketika Sambut Tahun Baharu Cina