Berita Terkini

50 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 53 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 56 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 58 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 58 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Banyak Khazanah Menarik, Lawati Muzium Bank Negara Secara Maya Sekarang!

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara menawarkan pengalaman melancong secara maya kepada semua rakyat Malaysia.

Jelajah Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Sep 2021 11:57AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pada ketika dunia sedang berdepan cabaran dalam menentang wabak COVID-19, para kurator muzium telah  mula  menggunakan  kaedah baharu iaitu lawatan secara maya dalam mempersembahkan pameran-pameran di muzium.  

Dengan  berpaksikan  hala  tuju  baharu  ini, bagaimanakah Muzium dan Galeri Seni BNM (BNM MAG) pada masa hadapan?

Pemangku Pengarah Jabatan Hospitaliti BNM MAG, Noreen Zulkepli berkata, halangan pameran fizikal seperti lawatan sekolah atau lawatan berpandu disebabkan oleh pandemik ini merupakan pengalaman yang asing kepada kita. 

"Bagaimanapun norma baharu ini telah memberi peluang kepada kami untuk meneroka cara baharu yang lebih inovatif. BNM MAG adalah muzium terawal di dalam negara yang memulakan pameran secara maya,” katannya.

Buat masa ini, BNM MAG melangsungkan tiga pameran maya, bazar seni maya dan pelbagai program serta pertandingan secara dalam talian.

#1 Karya Logam: Seni Mata Wang

Bank Negara Malaysia adalah pengeluar tunggal untuk mata wang kertas dan syiling rasmi di Malaysia. Namun, tahukah anda duit syiling telah wujud sejak lebih 2,000 tahun dahulu?

Sejarah duit syiling ini menarik sebagaimana sejarah tamadun-tamadun sepanjang zaman itu. Sebenarnya, ia memainkan peranan penting dalam kemajuan mata wang dan perdagangan dunia. 

Melalui pameran maya ini, pelawat berpeluang meneroka peranan besar duit syiling dan mendalami perkembangan seni penghasilan duit syiling. 

Menariknya, anda juga boleh mereka cipta duit syiling sendiri serta berkongsi pendapat tentang masa hadapan wang logam ini di era globalisasi serta dunia tanpa tunai nanti.

Klik pautan untuk mulakan lawatan: Karya Logam 

#2 Scarcity

Semua orang mempunyai peranan dalam pemanasan global! Pameran maya ini amat bermanfaat untuk mereka yang ingin mempelajari tentang kecemasan iklim yang sedang berlaku.

Bagi memelihara persekitaran, terokai kesan rutin harian kita dengan lebih baik. Ketahui mengapa isu perubahan iklim menjadi perhatian bank-bank dunia. 

Pelawat juga boleh meneroka hubung kait antara perubahan iklim dan kekurangan (scarcity) melalui pelbagai medium seperti gambar, video dan permainan interaktif. 

Para pelawat juga dapat melihat video yang menerangkan sains di sebalik pemanasan global dan kecemasan iklim serta kajian kes tentang isu alam sekitar di seluruh dunia. 

Klik pautan untuk mulakan lawatan: SCARCITY 

#3 Keringat

Pameran maya ini menggambarkan kronologi peristiwa yang membentuk perkembangan sosio ekonomi Malaysia menerusi pelbagai karya yang mengagumkan.

Ia menampilkan 53 karya catan dan fotografi yang memaparkan usaha gigih para pendahulu negara dalam sektor awal seperti pertanian, perikanan, perlombongan dan perniagaan. 

Antara tokoh yang dipamerkan seperti Yong Mun Sen (1896-1962, Sarawak), Abdullah Ariff (1904-1962,  Pulau  Pinang),  Sultan Ismail Nasiruddin Shah  (1907-1979,  Terengganu) dan ramai lagi.

Klik pautan untuk mulakan lawatan: KERINGAT 

#4 Jari (Jaringan Akal Kreatif)

Bazar seni maya ini menampilkan 30 bakat muda dalam pelbagai kemahiran. Buat pertama kali, karya yang dipamerkan secara maya ini boleh dibeli. 

Bagi memupuk sokongan yang lebih baik dengan harga berpatutan, semua karya dijual pada harga RM1,500 dan ke bawah. JARI berlangsung sepanjang September. 

Cara-cara pembelian tersedia di laman sesawang BNM MAG. Jangan lepaskan peluang memiliki karya-karya terhad ini sementara masih ada!

Klik pautan untuk mulakan lawatan: JARI 

Layari Muzium dan Galeri Seni Bank Negara untuk maklumat lanjut. - Getaran, 16 September 2021

Semua gambar: Bank Negara Malaysia 

Berita Berkaitan

1

Semasa 19 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

2

Semasa 20 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

3

Brunei 1 hari yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

4

Luar Negara 1 hari yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Selera 20 jam yang lalu

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

oleh Rahayu MN

Selera 1 hari yang lalu

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

La Juiceria Superfoods adalah kumpulan makanan dan minuman sihat (F&B) terkemuka, yang menyediakan pilihan berkualiti dengan lima jenama yang berbeza.

Gaya 2 jam yang lalu

Atasi Kedutan Wajah Dengan Krim Rawatan Mata

Kulit mata yang berkedut membuatkan ramai wanita kurang senang, malah ia juga menimbulkan masalah keyakinan diri. Dek itulah, golongan wanita tidak pernah berhe...

oleh Rahayu MN