Berita Terkini

5 jam yang lalu: Dakwaan rasuah OCPD: SPRM tahan 3 lagi polis 5 jam yang lalu: Kerjasama Malaysia-Indonesia mudahkan produk sijil halal tembus pasaran kedua negara 5 jam yang lalu: Malaysia di posisi baik manfaat potensi sebagai pengeluar hidrogen hijau - MOSTI 5 jam yang lalu: Lelaki disyaki dera bayi perempuan teman wanita ditahan 5 jam yang lalu: Syarikat korporat perlu melabur untuk sistem keselamatan siber - Fahmi

IKUTI KAMI


Songkok Lipat Kembali Jadi Trend Masa Kini

Gaya Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Apr 2023 6:00PM

Nurdalila Abd Ghani (kanan) bersama suaminya Zahedy Zakariah - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MUAR - Jika disebut ‘songkok lipat’, pasti terbayang pelengkap pakaian tradisi baju Melayu yang popular sekitar 1960 hingga 1970an, yang menjadi pilihan pemakai untuk dipadankan dengan baju Melayu ketika itu.

Namun, songkok lipat kembali menjadi kegilaan terutama dalam kalangan anak muda sejak dua tahun kebelakangan ini, menurut pemilik perniagaan songkok Masood Hussin atau lebih dikenali ‘Songkok Muar’, Nurdalila Abd Ghani.

“Songkok lipat yang dibuat khas oleh kami mudah dibawa dan disimpan serta semakin mendapat perhatian ramai. Sehingga kini, kami telah menerima tempahan melebihi 2,000 buah,” katanya ketika ditemui Bernama, baru-baru ini.

Bagaimanapun menurut Nurdalila, songkok lipat tidak boleh dipakai untuk majlis rasmi kerana dianggap kurang sesuai.

Pemilik perniagaan songkok Masood Hussin atau lebih dikenali ‘Songkok Muar’, Nurdalila (kiri) bersama suaminya, Zahedy menunjukkan cara menjahit songkok lipat yang kini menjadi kegilaan anak muda kerana ianya mudah dibawa. - Gambar Bernama
Pemilik perniagaan songkok Masood Hussin atau lebih dikenali ‘Songkok Muar’, Nurdalila (kiri) bersama suaminya, Zahedy menunjukkan cara menjahit songkok lipat yang kini menjadi kegilaan anak muda kerana ianya mudah dibawa. - Gambar Bernama

Nurdalila yang menyambung legasi pembuatan songkok daripada datuknya, Allahyarham Masood Hussin berkata, dia mendapat idea dan inovasi untuk menghasilkan songkok tersebut bersama suaminya Zahedy Zakariah, 45, apabila sering mendapat rungutan daripada pelanggan berkaitan kesukaran untuk menyimpan songkok.

Katanya, pada mulanya mereka berdua hanya ‘cuba-cuba’ sahaja membuat songkok lipat tersebut dengan menggunakan material sama dengan songkok biasa, sama ada songkok mahkota, songkok rata serta songkok daeng dan tidak menyangka ia mendapat sambutan tinggi.

Antara pelanggan terawal menempah songkok lipat di sini ialah bekas Perdana Menteri yang juga Ahli Parlimen Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Tambah Nurdalila, dia menjaga kualiti songkok dihasilkannya dengan memilih bahan-bahan terbaik termasuk kain baldu diimport agar songkok yang terhasil mampu bertahan agak lama.

Semenjak songkok lipat kembali popular, Nurdalila berkata tempahan semakin menggalakkan sehingga mendapat permintaan dari Singapura dan Brunei.

Antara songkok lipat yang mendapat sambutan adalah daripada baldu hitam dan biru laut, namun bagi pelanggan di Johor mereka lebih menggemari warna royal blue.

“Selain mahu meneruskan legasi pembuatan songkok secara turun-temurun, minat dalam seni pembuatan songkok membuatkan saya terus berada dalam industri ini, walaupun pada mulanya ramai tidak menyangka saya (seorang wanita) membuat songkok," katanya yang turut mengajar suami dan anak sulung, Itfan Raziq, 16, supaya ilmu berkenaan tidak hilang.

Berhubung cabaran dalam perniagaan, Nurdalila mengakui penularan wabak COVID-19 merupakan masa paling terjejas, dengan jualan songkok ketika itu hanya sekitar 10,000 sahaja berbanding kebiasaan 30,000 songkok setahun. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Permintaan Durian Berkurangan Akibat Cuaca Panas Berpanjangan - Pekebun

2

Semasa 1 bulan yang lalu

KKM Terus Langkah Kawalan COVID-19 Berdasarkan Protokol Semasa – Menteri

3

Semasa 1 bulan yang lalu

COVID-19 Masih Ancaman Besar, Pengawasan Perlu Diteruskan, Jika Tidak... 

4

Semasa 1 bulan yang lalu

KKM Laksana Penilaian Risiko Situasi COVID-19 Pertengahan Jun

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi

Disyorkan untuk anda

Jelajah 4 jam yang lalu

48 Pakej Pelancongan Lembah Lenggong Dilancar Meriahkan TMP2024

Gaya 18 jam yang lalu

Kulit Kendur dan Berkedut Boleh Diatasi Dengan 'Retinal Resculpt Overnight Treatment'

Terbukti secara klinikal, produk ini membantu memulih dan meningkatkan keanjalan dengan menghaluskan kulit yang semakin berkedut serta ‘menipis’ bagaikan kerta...

oleh Rahayu MN