Berita Terkini

4 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Kandungan Filem Dan Drama: LPF Tiada Halangan Stesen TV Buat Tapisan Kendiri

Berdasarkan Garis Panduan LPF sedia ada dan Akta Penapisan Filem 2002, kandungan sesebuah filem atau drama akan ditapis berteraskan empat prinsip iaitu, keselamatan dan ketenteraman awam; keagamaan; sosio-budaya; serta ketertiban dan ketatasusilaan.

Filem & TV Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Mar 2023 3:02PM

Mohd Dusuki Ya'acob bersetuju dengan pandangan bahawa kandungan sesebuah bahan yang diterbitkan oleh penggiat industri tempatan, perlu dipantau secara berterusan - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lembaga Penapis Filem (LPF) tidak menghalang pihak stesen televisyen (TV) untuk membuat tapisan sendiri terhadap kandungan filem atau drama, yang akan disiarkan di platform masing-masing.

Pengerusi LPF Datuk Mohd Dusuki Ya'acob berkata ini kerana, mereka juga akan menggunakan garis panduan dan akta yang sama seperti LPF untuk membuat tapisan.

“...cuma untuk membuat tapisan, pihak TV perlu kena bersedia kerana kalau di LPF, individu yang menonton dan menapis filem itu, ialah orang yang sama setiap masa tetapi kalau di stesen TV, satu faktor yang harus dilihat ialah dia punya turn over (pertukaran individu mengendalikan tapisan).

“Kalau berlaku turn over, kita (LPF) takut berlaku isu kefahaman tentang penapisan itu. Itu yang kita risaukan, dari segi lain-lain kita sebenarnya menyokong untuk mereka buat tapisan sendiri,” katanya dalam program ‘Apa Khabar Malaysia’ yang membincangkan tentang Klasifikasi Filem Malaysia 2023 terbitan Bernama TV hari ini.

Mohd Dusuki berkata berdasarkan Garis Panduan LPF sedia ada dan Akta Penapisan Filem 2002, kandungan sesebuah filem atau drama akan ditapis berteraskan empat prinsip iaitu, keselamatan dan ketenteraman awam; keagamaan; sosio-budaya; serta ketertiban dan ketatasusilaan.

“Buat sementara ini, kita sudah ada tiga stesen TV yang diberikan kebenaran untuk menapis filem iaitu Astro, Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Media Prima. Selain daripada itu, kita juga dalam senarai untuk memberikan kebenaran sama kepada Telekom Malaysia  Bhd (TM), TV Sarawak (TVS) dan Awesome TV, kerana mereka juga ada memohon untuk membuat tapisan sendiri,” katanya.

Dalam pada itu, beliau bersetuju dengan pandangan bahawa kandungan sesebuah bahan yang diterbitkan oleh penggiat industri tempatan, perlu dipantau secara berterusan oleh semua pihak termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC).

Ini susulan terdapat kewujudan filem yang berunsurkan pluralisme agama dan melanggar akidah Islam disiarkan dalam plaftorm digital baru-baru ini, sehingga menimbulkan kegusaran dalam kalangan rakyat.

“...maknanya adalah baik jika kita (Malaysia) ada satu akta yang boleh membendung perkara ini. Bagaimanapun seperti yang saya nyatakan sebelum ini, siaran filem atau drama di plaftform digital adalah di bawah bidang kuasa MCMC. Kita (LPF) hanya menapis filem-filem untuk peringkat tayangan umum,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Filem Mentega Terbang Tiada Dalam Rekod Penapisan LPF

2

Filem & TV 3 minggu yang lalu

10 Babak Dipotong, Filem 'Pulau' Bakal Ditayangkan Di 124 Buah Pawagam

3

Filem & TV 1 bulan yang lalu

Klasifikasi Filem Baharu Buka Ruang Hasilkan Karya Kreatif, Selari Peredaran Zaman

4

Filem & TV 1 bulan yang lalu

14 Babak Harum Malam ‘Dicacatkan’, Yusof Haslam Minta LPF Buka Minda

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Selebriti 16 jam yang lalu

"Rindunya Pada Mereka Ya Allah" - Farid Kamil Luah Rasa Rindu Pada Keluarga Di Instagram 

oleh Helmi Anuar

Selebriti 7 jam yang lalu

Avaa Vanja Hasilkan Planner Ramadan Dalam Bentuk PDF Secara Percuma, Anggap Ia Saham Akhirat

Apa yang menarik, Ramadan Planner ini memuatkan hadis, doa, mutiara kata, Prayer Tracker, Quran Tracker serta Checklist Harian untuk kegunaan sepanjang 30 hari...

oleh Ellyna Ali

Muzik 9 jam yang lalu

Samsons Adalah Sebuah Jenama, Siapa Pun Vokalisnya, Ia Tidak Harus Dipertikaikan - Irfan Samsons

Adrian yang sudah dua tahun menggantikan tempat Bam mengakui, dirinya masih terlalu ‘hijau’ untuk berkongsi perjalanan bersama kumpulan muzik tersebut.

oleh Rubini Nagarajah

Muzik 13 jam yang lalu

Karya Habsah Hassan Diangkat Dalam Drama Audio ‘Malam Pengantin’ 

oleh Rubini Nagarajah