Berita Terkini

7 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 7 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 8 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 9 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 9 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


Apa Yang Malaysia Boleh Belajar dari Mencuri Raden Saleh?

Bukan hanya sekadar filem rompakan, Mencuri Raden Saleh juga banyak memaparkan kritikan sosial yang tajam terhadap sistem negara itu.

Filem & TV Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 Sep 2022 3:00PM

oleh

Wafa Aula

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Ketika lambakan cerita cinta dan filem hantu dari Indonesia memenuhi jadual tayangan panggung di Malaysia, tiba-tiba sebuah naskhah arahan Angga Dwimas Sasongko sampai ke pengetahuan dengan menawarkan sebuah karya rompakan besar-besaran (heist). Ia sesuatu yang berbeza daripada kebiasaan genre filem yang selalu ditawarkan negara itu.

Mencuri Raden Saleh menceritakan sekumpulan anak muda yang bercadang mencuri sebuah lukisan hasil tangan karyawan besar Indonesia, Raden Saleh. 

Mencari Raden Saleh dibintangi pelakon muda yang sedang meningkat naik di Indonesia. - Gambar ihsan Astro
Mencari Raden Saleh dibintangi pelakon muda yang sedang meningkat naik di Indonesia. - Gambar ihsan Astro

Dibintangi pelakon muda yang sedang meningkat naik di Indonesia seperti Iqbaal Ramadhan, Angga Yunanda, Aghniny Haque, Ari Irham, Rachel Amanda dan Umay Shahab. Mencuri Raden Saleh tampil menghidangkan sebuah naskhah yang segar dengan wajah-wajah pelakon pelapis negara itu.

Ada banyak perkara yang menarik untuk diteliti menerusi Mencuri Raden Saleh. Biarpun genre heist masih belum banyak menjadi pilihan di Indonesia, namun filem aksi rompakan sudah banyak dihasilkan sutradara negara luar menerusi filem seperti Reservoir Dogs, Inception, The Duke, Baby Driver serta yang terbaharu meledak di Netflix ialah siri Money Heist dengan jumlah lebih daripada 34 juta tontonan.

Dengan lambakan filem genre ini yang kebiasaannya memiliki plot yang seakan-akan sama dan mudah diramal, sudah tentu yang menjadikan naratif filem itu berbeza adalah dari sudut bentuk helahnya, strategi serta aksi yang ditawarkan. Di sinilah Angga bijak membawa filem rompakan dalam versi yang menurut penulis begitu Indonesia sekali. 

Raden Saleh adalah nama karyawan besar di Indonesia, bahkan sebuah jalan di Jakarta adalah bersempena namanya. - Gambar ihsan Astro
Raden Saleh adalah nama karyawan besar di Indonesia, bahkan sebuah jalan di Jakarta adalah bersempena namanya. - Gambar ihsan Astro

Raden Saleh adalah nama besar di Indonesia, bahkan sebuah jalan di Jakarta turut diberi nama serupa sebagai tanda penghormatan karyawan besar itu. Namun, dia tidaklah begitu terkenal dalam kalangan anak muda. Bukan itu sahaja, lukisannya memang sangat mahal dan menjadi rebutan di Perancis.

Angga membongkar lukisan Raden Saleh menceritakan lebih lanjut tentang lukisan Penangkapan Pangeran Diponegoro yang dihasilkan pada tahun 1857. Ia sebuah lukisan penting menceritakan bagaimana general Belanda pada waktu itu ingin mengadakan pertemuan dengan Pangeran Diponegoro. 

Bahkan ada yang menyifatkan ia lukisan pertama di Asia Tenggara yang merakam momen anti-kolonial. Lukisan inilah yang menjadi rebutan serta titik mula kepada plot filem Mencuri Raden Saleh.

Angga mengangkat budaya, masyarakat serta sejarah Indonesia dalam filemnya. Hasilnya, selepas 2 juta tontonan di panggung, nama Raden Saleh mula diperkatakan dan dibincangkan di laman sosial. 

Ramai yang mula mencari serta berkongsi lukisan-lukisan lain karyawan besar itu khususnya dalam kalangan anak muda negara itu. Perjuangan identiti ini juga yang perlu lebih banyak dihasilkan oleh penggiat filem di Malaysia.

Gambar ihsan Astro
Gambar ihsan Astro

Babak satu filem ini bergerak sangat lambat pada awalnya. Namun apabila sudah memasuki act dua dan ahli kumpulan sudah cukup, di sinilah ‘spark’ filem ini lebih memuncak dan momentum yang ditawarkan lebih mendebarkan. 

Memandangkan rompakan ini dilakukan oleh anak muda yang bermacam ragam, penonton boleh menjangkakan babak kelakar, aksi, serta emosi yang digaul Angga sehingga ke penghabisan filem ini. 

Angga adakah pengarah pertama yang dimaki warga Indonesia ketika menyekat di tengah-tengah keributan jalan di Jakarta untuk penggambaran filem ini selama 16 hari. Namun, itulah kegilaan yang dilakukannya demi  menghasilkan filem sebagus ini.

Jika penonton perhalusi, filem ini sebenarnya menunjukkan anak muda yang disangka tiada tujuan hidup dan miskin boleh melakukan rompakan. Mereka merompak kembali lukisan yang dirompak oleh presiden mereka. Dari lukisan anti-kolonial Raden Saleh tahun 1857 kepada semangat anti-korupsi presiden mereka. 

Gambar ihsan Astro
Gambar ihsan Astro

Dalam kata lain, Mencuri Raden Saleh secara halusnya ingin memberi tahu, sebuah sistem yang bobrok (rosak) selama bertahun-tahun boleh roboh dan hancur hanya dengan semangat bersatu anak-anak muda hari ini. Saksikan filem ini di pawagam Malaysia mulai hari ini. - Getaran, 22 September 2022 

4 Getar

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 9 jam yang lalu

Bajet 2023: Industri Kreatif Terima RM177 Juta

2

Luar Negara 18 jam yang lalu

6 Individu Berdepan Tuduhan Jenayah Tragedi Stadium Kanjuruhan

3

Luar Negara 1 hari yang lalu

Pintu Terkunci, Tangga Curam Dan Panik Punca Tragedi Stadium Kanjuruhan - Jokowi

4

Semasa 3 hari yang lalu

Peluang Pekerjaan Warga Tempatan Akan Dipastikan Tidak Terjejas - Saravanan

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Muzik 14 jam yang lalu

“Harga Tiket Mahal Bukan Kerana Saya Sombong, Tetapi … “ – Rossa Mohon Maaf

oleh Helmi Anuar

Filem & TV 1 hari yang lalu

Pasangan popular Aiman dan Zahirah Kembali Dengan ‘Tiada Maaf Bagimu’

'Tiada Maaf Buatmu’ merupakan sebuah naskhah yang memberi gambaran 'kesan' kepada para penonton mengenai isu serangan seksual. 

oleh Rubini Nagarajah

Muzik 1 hari yang lalu

Kenapa Rapper Yonnyboii Luah Rasa ‘Kecewa’ Selepas Menang AIM23? 

Yonnyboii akui ramai rakan-rakannya sering berkongsi cerita serta masalah hidup mereka kepadanya termasuk peminat serta pendengar muziknya.

oleh Helmi Anuar

Muzik 1 hari yang lalu

Konsert Solo November Ini Di Langkawi, Ezad Lazim Akui Risau PRU-15 Dan Banjir 

oleh Rubini Nagarajah