Berita Terkini

3 jam yang lalu: KPDN N. Sembilan serbu stor seleweng LPG bersubsidi 3 jam yang lalu: Kuala Perlis bakal jadi bab sukan permotoran - ADUN 3 jam yang lalu: Polis tahan empat lelaki miliki senjata buatan sendiri 4 jam yang lalu: N.Sembilan perluas kawasan penanaman padi, jamin kelangsungan 5 jam yang lalu: Cadangan Pelan Penjanaan Semula Lapangan Terbang Subang telah diluluskan Jemaah Menteri - Anthony Loke

IKUTI KAMI


'Merdeka Unseen', Melihat Merdeka Dari Sisi Berbeza

Selama 65 tahun, topik Merdeka berkisar tentang ucapan ikonik Tunku Abdul Rahman. Ia dipelajari di sekolah dan dipaparkan dalam pelbagai kempen pengiklanan, namun merdeka lebih daripada sekadar ucapan tersebut.

Filem & TV Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Aug 2022 4:31PM

Kempen ‘Merdeka Unseen’ yang dilancarkan sebagai tanda penghormatan kepada asas penubuhan Malaysia - Gambar ihsan Ogilvy Public Relations

oleh

Rahayu MN

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sempena meraikan bulan kemerdekaan negara, Cadbury bersama agensi kreatifnya, Ogilvy telah menerbitkan kempen ‘Merdeka Unseen’ yang dilancarkan sebagai tanda penghormatan kepada asas penubuhan Malaysia, selain  memberi peluang kepada penonton untuk menghayati suatu detik sejarah yang penuh sentimental.

Suka atau pun tidak, generasi muda hari ini agak kurang penghayatan tentang kemerdekaan. Merdeka atau Hari Kebangsaan Malaysia, bahkan sejak kebelakangan ini, ia dilihat sekadar cuti umum atau hari untuk melakukan aktiviti yang diidamkan. 

Tahun ini, Cadbury dan Ogilvy berganding bahu untuk mencipta sebuah filem yang mendorong rakyat Malaysia melihat Merdeka dari sisi berbeza dan seterusnya mengubah cara mereka meraikan hari yang bermakna ini dalam sejarah Malaysia.

Selama 65 tahun, topik Merdeka berkisar tentang ucapan ikonik Tunku Abdul Rahman. Ia dipelajari di sekolah dan dipaparkan dalam pelbagai kempen pengiklanan seluruh negara. Namun, merdeka sebenarnya lebih daripada sekadar ucapan tersebut. 

Melalui penggunaan teknologi, filem ini menghidupkan pelbagai detik simbolik yang berlaku pada hari bersejarah itu dan melaungkan semangat dan ertinya menjadi seorang warga Malaysia.

Berbanding filem-filem lain, filem ini menampilkan Johan, warga emas di sebuah  stadium yang menyaksikan tempat berlangsungnya  peristiwa bersejarah  pengumuman kemerdekaan negara pada tahun 1957. 

Beliau dibawa ke stadium itu untuk mengenang kembali pengalamannya sendiri apabila detik-detik yang sungguh bermakna itu dicipta semula. 

Apabila beliau berjalan sekitar stadium, segala  kenangan pada hari tersebut tercipta dan dihidupkan semula di tempat duduk, pada waktu sebenar. 

Melalui memori Johan tentang Hari Merdeka, filem ini berperanan sebagai ingatan bahawa sifat murah hati, adalah asas semangat rakyat Malaysia, sejak dulu lagi. Jika kita meluangkan masa dan meluaskan pandangan, di sekeliling kita sentiasa ada kebaikan.

Sebagai jenama yang bertapak di Malaysia lebih 100 tahun, Cadbury Dairy Milk ingin menyerlahkan sisi Merdeka yang tidak pernah dilihat selama ini. Filem ini tidak berpusat pada naratif ucapan seorang tokoh, sebaliknya ia memfokuskan pada jutaan insan yang menyaksikan ucapan itu dan lebih lagi.

Ketua Pemasaran untuk Coklat, Asia Tenggara, Nikhil Nicholas memberitahu, pihaknya sentiasa berusaha untuk menyerlahkan sifat murah hati yang wujud dalam kalangan rakyat Malaysia dan Hari Merdeka ini adalah peluang terbaik. 

“Cadbury Dairy Milk sentiasa berusaha untuk menyerlahkan naluri murah hati yang wujud di kalangan kita dan Hari Merdeka ini adalah peluang terbaik. Ingatan Johan tentang hari bersejarah tersebut dihidupkan kembali menerusi filem terbabit,” katanya. 

Kempen ini berlangsung dari pertengahan Ogos hingga pertengahan September. Tonton filem utama di sini YouTube. - Getaran, 29 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 4 bulan yang lalu

Sushi Nasi Lemak, Makanan Jepun Selera Malaysia

2

Filem & TV 5 bulan yang lalu

Filem Pendek 'Pewaris Harapan Negara' Papar Semangat Patriotik

3

Semasa 5 bulan yang lalu

Kehadiran 100,000 Rakyat Bukti Keluarga Malaysia Miliki Semangat, Patriotisme Tinggi - PM

4

Selebriti 5 bulan yang lalu

Bangkit Selepas Pandemik, Membuka Lembaran Merdeka Bermakna Buat Sara Ali

Sorotan

1

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

Muzik 5 jam yang lalu

Beyonce Berjaya Menang Dua Anugerah Setakat Ini, Mampukah Dia Atasi Rekod George Solti Yang Miliki 31 Anugerah?

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Selebriti 3 jam yang lalu

HOT FM Bantu Fizi Ali Cari Jodoh Menerusi Alam Maya, Akhirnya Aisha Mazlin Sebagai Pasangannya Ditemui

Kempen yang bergelar ‘Fizi Mencari Jodoh’ ini telah pun bermula sejak 8 Januari lalu, di mana penyertaan telah dibuka tanpa mengira latar belakang.

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Filem & TV 8 jam yang lalu

Bukan 'The Jebats', Tetapi 'The Jamals' Yang Dinobatkan Sebagai Juara Famili Duo Musim Kedua

Zaki Yamani dan Yamani Abdillah yang merupakan anak kepada penyanyi popular, Datuk Jamal Abdillah telah mempamerkan persembahan yang hebat sehingga dinobatkan s...

oleh Helmi Anuar

Muzik 1 jam yang lalu

Menang 32 Trofi, Beyonce Pemuzik Paling Banyak Menang Grammy Dalam Sejarah! 

oleh Wafa Aula