Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 8 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 8 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 8 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Memang Profesor Bakal Pegang Jawatan CEO FINAS! 

Pemilihan CEO FINAS kian menjadi tanda-tanya. Namun, sejak minggu lepas, pemilihan Profesor Madya Dr Md Nasir Ibrahim sebagai CEO FINAS baharu hangat diperkatakan penggiat seni.

Filem & TV Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Oct 2021 3:12PM

oleh

Ellyna Ali

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Memang ahli akademik berstatus profesor yang akan menggalas jawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS). Bagaimanapun, figura itu bukanlah Profesor Madya Datuk Dr. A. Razak Mohaideen seperti yang disebut-sebut sebelum ini. 

Sebaliknya, calon pilihan yang dilaporkan bakal menduduki kerusi panas CEO di FINAS itu adalah Profesor Madya Dr. Md Nasir Ibrahim yang bertugas sebagai Timbalan Dekan (Kajian dan Pengajian Graduasi) Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). 

Pemilihan Dr. Md Nasir sebagai CEO FINAS baharu ini hangat diperkatakan segelintir penggiat seni dan warga industri perfileman sejak minggu lalu. Pihak UPSI sendiri dikatakan menyambut baik pemilihan tersebut.

Bagi mereka yang selama ini berpendapat bahawa jawatan CEO FINAS seharusnya disandang individu bukan dalam industri kreatif atau hiburan, pemilihan Dr. Md Nasir ini tentunya dialu-alukan dan disambut dengan baik. 

Barangkali, kita harus memberi peluang kepada Dr. Md Nasir untuk mengemudi FINAS. Sebagai ahli akademik yang bukan calang-calang tahap intelektualnya, pasti beliau mempunyai kaedah tertentu untuk membangunkan FINAS ke tahap lebih cemerlang demi kemajuan industri perfileman tempatan. 

Apatah lagi, anak-anaknya iaitu Anzalna Nasir, Afifah Nasir dan Mia Nasir juga turut terlibat secara langsung dalam dunia lakonan. - Getaran, 28 Oktober 2021 

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 1 hari yang lalu

RM500,000 Serta Trofi Hadiah Buat Filem Terbaik FFM31 

2

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Film Wallet PVOD Lancar Pawagam Atas Talian Pertama Di Malaysia

3

Filem & TV 3 minggu yang lalu

'Peringatan Mesra' Annuar Musa Untuk Penggiat Seni Belum Terima Vaksin

4

Video & Galeri 3 minggu yang lalu

Gema Getaran Ep. 39

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Selebriti 2 jam yang lalu

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

oleh Helmi Anuar

Selebriti 4 jam yang lalu

Alyah Akur Berkongsi Suami, Masa Bersama Terhad

Meski jarang dapat habiskan masa bersama, Datin Alyah memahami keadaan suaminya, Datuk Ramli MS.

oleh Syarrizuan Abdul Rashid

Budaya 1 hari yang lalu

Diari Getaran Minggu Ini

Getaran berkongsi aneka acara yang berlangsung minggu ini dan minggu hadapan. Ada yang di lokasi dan ada dalam talian. Apa pun, jangan lupa patuhi SOP yang dite...

Selebriti 9 jam yang lalu

Nora Selamat Bergelar Isteri Lagi

oleh Ellyna Ali