Berita Terkini

3 jam yang lalu: Kabinet putuskan beri semula kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Februari ini - Nancy Shukri 4 jam yang lalu: Harga petrol RON97 naik 5 sen seliter, RON95 dan diesel kekal - MOF 4 jam yang lalu: Peruntukan RM490,000 kepada usahawan agromakanan N.Sembilan terjejas banjir - MB 5 jam yang lalu: Permohonan pelanjutan tempoh surat VDR bagi pekerja asing 15 Februari - 30 September 5 jam yang lalu: Kutipan hasil Kastam bagi 2021 cecah RM42.50 bilion, lepasi sasaran awal RM40 bilion - PM

IKUTI KAMI


Pergerakan Penumpang Susut 82.6 Peratus Pada Januari 2021 - MAHB

Ekonomi Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Feb 2021 8:16AM

Penumpang AirAsia memakai pelitup muka berjalan ke kaunter daftar masuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 di Sepang pada 29 April, 2020. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pergerakan penumpang bagi rangkaian lapangan terbang Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) merosot 82.6 peratus kepada 2.1 juta pada Januari 2021 daripada 11.89 juta pada bulan yang sama 2020.

Pengendali lapangan terbang itu menjelaskan Malaysia mencatatkan pergerakan penumpang keseluruhan sebanyak 800,000 pada Januari, penyusutan 91.6 peratus daripada angka yang dicatatkan pada Januari tahun lepas.

Sementara itu, Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen, Istabul (ISGA) di Turki merekodkan 1.3 juta pergerakan penumpang pada bulan yang sama, penurunan 55.4 peratus tahun ke tahun.

“Trafik bagi rangkaian lapangan terbang MAHB terus terjejas ekoran sekatan perjalanan antara negeri yang dikenakan semula susulan Perintah Kawalan Pergerakan mulai 13 Jan, 2021 di Malaysia serta perintah berkurung di Turki,” menurut syarikat itu dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Menurut MAHB jumlah penumpang sebanyak satu juta yang dicatatkan oleh ISGA pada bulan lepas menunjukkan wujud asas permintaan dan kepentingan perjalanan udara di Turki walaupun perintah berkurung yang ketat dan penggantungan penerbangan dari United Kingdom, Afrika Selatan dan Denmark.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pula mencatatkan kurang daripada 300,000 pergerakan penumpang, dengan segmen antarabangsa dan domestik masing-masing mengalami penurunan sebanyak 97.6 peratus dan 88 peratus tahun ke tahun, jelasnya.

MAHB menjelaskan pergerakan penumpang bagi KLIA dan klia2 masing-masing merekodkan hanya 100,000 penumpang pada bulan lepas.

“Pergerakan pesawat keseluruhan di KLIA susut 85.8 peratus tahun ke tahun pada Januari 2021. Pergerakan pesawat antarabangsa dan domestik masing-masing berkurangan sebanyak 87.4 peratus dan 82.4 peratus tahun ke tahun,” jelasnya.

Menurut MAHB pergerakan pesawat keseluruhan bagi lapangan terbang Malaysia turun sebanyak 78.3 peratus tahun ke tahun, dengan pergerakan pesawat antarabangsa dan domestik masing-masing susut sebanyak 87.3 peratus dan 72.4 peratus tahun ke tahun.

“Faktor muatan purata keseluruhan adalah 40.7 peratus, dengan sektor domestik merekodkan 54.7 peratus -- penurunan 12.2 mata peratusan pada Januari 2020, sebahagiannya disebabkan sekatan perjalanan antara negeri,” katanya.

Dalam melangkah maju, MAHB menjelaskan ia menjangkakan pemulihan beransur-ansur dalam sektor domestik bagi tempoh beberapa bulan akan datang.

Ini akan didorong oleh faktor kes harian COVID-19 dapat dikurangkan secara berkesan, sekatan perjalanan antara negeri dilonggarkan dan keyakinan dalam kalangan penumpang semakin meningkat apabila jumlah penduduk yang menerima suntikan vaksin bertambah, jelasnya.

Menurut MAHB pihaknya turut mengikuti rapat perkembangan terkini dan cabaran berkaitan varian virus baharu di samping pelaksanaan suntikan vaksin di Malaysia, Turki dan wilayah sekitarnya.

Kesan positif vaksin terhadap perjalanan udara di Malaysia dijangka lebih ketara sebaik sahaja barisan hadapan petugas kesihatan dan golongan berisiko tinggi menerima suntikan semasa fasa pertama pelaksanaan suntikan vaksin, diikuti penduduk yang lain mulai Mei, jelasnya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Kerugian Bersih MAHB Berkurangan Kepada RM182.31 Juta

2

Politik 2 bulan yang lalu

Tiket Mahal Taktik GPS Bimbang Kalah PRN Sarawak?

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Tambang Ke Sarawak Mahal, Syarikat Penerbangan Diminta Turunkan Harga

4

Singapura 2 bulan yang lalu

SIA, Scoot Peroleh Permintaan Tinggi Penerbangan VTL Singapura-Kuala Lumpur

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Usahawan 10 jam yang lalu

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

Karier 6 jam yang lalu

Bidang Optometri Beri Kepuasan Tersendiri 

Ketahui skop kerjaya optometri, iaitu pengukuran ketajaman penglihatan dan penentuan kaca mata yang sesuai dari segi kuasa untuk memperbaiki penglihatan.

oleh Shah Shamshiri

Karier 1 hari yang lalu

Kasut, Beg Tangan Lusuh Jadi Sumber Rezeki Ibu Muda

Wanita ini meningkatkan kemahiran diri dengan menyertai pelbagai kursus hingga ke luar negara bagi memastikan tahap kemahirannya setanding dengan individu atau...