Berita Terkini

8 jam yang lalu: PM Ismail Sabri dijadual rasmi Hawana 2022 di Melaka Ahad ini 8 jam yang lalu: Malaysia, Jepun muktamadkan tiga MoC di Tokyo 8 jam yang lalu: Filipina: Pengembara ambil dos penggalak tidak perlu jalani saringan COVID-19 8 jam yang lalu: Negara Asia Pasifik sahkan Deklarasi Bangkok 9 jam yang lalu: Hap Seng catat untung bersih RM156.30 Juta pada suku pertama

IKUTI KAMI


UMWT Tambah Pelaburan RM270 Juta Di Malaysia, Sasar Pengeluaran HEV

Ekonomi Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Jul 2021 2:39PM

Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - UMW Toyota Motor (UMWT) mengumumkan langkah untuk menggerakkan inisiatif pengecualian karbon menerusi usaha pengeluaran kenderaan hibrid elektrik (HEV) di peringkat tempatan.

Sejajar dengan hasratnya untuk mempelopori usaha tersebut di Malaysia, UMWT akan membuat pelaburan tambahan sebanyak RM270 juta di negara ini bagi memperluas operasi serta kemudahan pengeluaran sedia ada, demikian menurut UMWT dalam kenyataan pada Selasa.

Pelaburan tambahan itu menyusuli pelaburan RM2 bilion sebelum ini yang meliputi pembinaan serta pengoperasian kilang baharunya di Bukit Raja.

“Jumlah (pelaburan tambahan) itu termasuk pengenalan generasi kenderaan teknologi termaju bagi HEV,” katanya.

Timbalan Pengerusi UMWT Akio Takeyama berkata pengeluaran secara besar-besaran dan penerimaan yang semakin ketara terhadap HEV akan turut menggalakkan perubahan keseluruhan ekosistem automotif bagi memupuk kesedaran bersama bagi mengurangkan jejak karbon di Malaysia.

“Kami bersedia (dengan pengenalan barisan kenderaan HEV) dan teknologi berkaitan, sokongan servis, prasarana semasa, dasar global dan domestik, tahap mampu milik dan keberkesanan kos, kesedaran dan permintaan pelanggan terutama di Malaysia kini di tahap paling ideal untuk membolehkan kami meneruskan perjalanan baharu bagi mencapai pengecualian karbon ini,” katanya.

Menurut kumpulan itu, kilang baharu di Bukit Raja turut dianggap sebagai kilang Toyota paling moden, maju serta cekap di Asia selain sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk menjadi hab automotif kenderaan cekap tenaga (EEV) serantau.

Malah, antara jejak alam sekitar kilang tersebut adalah pemasangan panel solar berkapasiti 2.0 megawatt (MW), kemudahan dari segi kemampuan mengumpul dan mengitar semula 156 meter padu air hujan selain pembebasan sebatian organik meruap terendah di Asia menerusi pemasangan pengoksida suhu regeneratif.

Sementara itu, Presiden UMWT Ravindran K menyifatkan pengenalan teknologi hibrid elektrik akan mengubah landskap automotif dengan lebih pantas di Malaysia.

“Kami berharap kerajaan akan turut mempertimbang usaha UMWT untuk disertakan dalam Pelan Pembangunan Mobiliti Rendah Karbon negara serta kenderaan bateri elektrik yang selari dengan perancangan kerajaan,” katanya.

Toyota juga komited untuk mempunyai sejumlah 70 model kenderaan elektrik menjelang 2025, termasuk yang dijana oleh sel bahan api hidrogen, bateri dan hibrid elektrik. - Bernama

Sorotan

1

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

2

Kanak-Kanak Umur 1 Tahun 4 Bulan Maut Dilanggar Bas Sekolah

3

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

Ekonomi 1 hari yang lalu

Maybank Catat Untung Bersih RM2.04 Bilion

Ekonomi 8 jam yang lalu

Untung Bersih Suku Pertama Affin Bank Naik Kepada RM142.69 Juta

Ekonomi 1 hari yang lalu

Celcom Akan Penuhi Tarikh Akhir Proses Rundingan 5G Dengan DNB