Berita Terkini

1 jam yang lalu: Penduduk Kampung Tian ketakutan ekoran serangan monyet 2 jam yang lalu: Kebakaran hospital, menteri kesihatan Senegal dipecat 2 jam yang lalu: Rusia sedia bantu atasi krisis makanan jika sekatan ditarik balik 3 jam yang lalu: KPDNHEP gesa 90 pejabat Ahli Parlimen segera Penyelaras Kepenggunaan Parlimen (PKP) 4 jam yang lalu: Jualan tiket bagi ETS dan KTM Intercity akan dibuka mulai hari ini bagi perjalanan dari 1 Julai sehingga 31 Disember ini

IKUTI KAMI


i-Citra Utamakan Pengeluaran Dana Akaun 2 Ahli - KWSP

Ekonomi Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Jul 2021 6:08PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Inisiatif i-Citra diwujudkan khusus bagi membolehkan ahli-ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membuat pengeluaran dana simpanan Akaun 2 terlebih dahulu yang disediakan bagi tujuan bayaran pinjaman rumah, perbelanjaan perubatan serta pendidikan.

Ketika menegaskan perkara itu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata sebarang akses bagi pengeluaran Akaun 1 sebaliknya akan hanya dilakukan sekiranya jumlah simpanan Akaun 2 ahli atau pemohon terbukti tidak mencukupi.

Beliau berkata, semua ahli berusia di bawah 55 tahun adalah layak memohon i-Citra dengan jumlah pengeluaran sehingga maksimum RM5,000 tertakluk kepada jumlah baki dalam Akaun 1 dan 2.

Jumlah pengeluaran yang diluluskan itu akan dibayar bagi tempoh sehingga lima bulan dengan bayaran bulanan sebanyak RM1,000 serta tertakluk kepada baki simpanan atau minimum RM50.

“Jika jumlah (simpanan) Akaun 2 tidak mencukupi, barulah kita akan membenarkan pencarum mengeluarkan simpanan Akaun 1.

“Kami cuba mencari keseimbangan iaitu antara membantu ahli yang memerlukan dan pada masa sama memastikan agar mereka juga mempunyai simpanan mencukupi apabila bersara kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi ‘MIDF Conversations’ (Bicara MIDF) secara maya dengan Pengarah Urusan Kumpulan Malaysian Industrial Development Finance Bhd (MIDF) Datuk Charon Mokhzani, di sini, hari ini.

Kemudahan pengeluaran i-Citra itu merupakan kesinambungan inisiatif KWSP sebelum ini iaitu i-Sinar dan i-Lestari.

Menjelaskan selanjutnya, Amir Hamzah berkata pengeluaran keseluruhan inisiatif i-Sinar dan i-Lestari itu itu berjumlah RM80 bilion.

“Kami (KWSP) ada dan telah diberi mandat untuk membantu ahli selepas bersara ... namun pada masa sama, kami turut sedar bahawa pandemik COVID-19 ini satu keadaan luar biasa (di luar jangkaan).

“Oleh itu, kami memahaminya dan akan berusaha mencari jalan untuk membolehkan ahli-ahli, berdasarkan alasan, mendapat akses terhadap dana simpanan masing-masing,” katanya.

Amir Hamzah berkata, perkara utama adalah untuk memastikan bahawa KWSP tidak hilang mandat untuk membantu mereka yang mempunyai dana persaraan.

“Pada akhirnya, perlu diingatkan bahawa kami juga perlu terus menangani isu-isu persaraan ahli.

“Sekiranya kami membenarkan dana ini digunakan sehingga habis, ini sebaliknya akan mewujudkan masalah yang tidak dapat diuruskan.

“Inilah langkah keseimbangan yang perlu KWSP lakukan,” katanya.

Dalam kenyataan pada Isnin, dana persaraan itu menyatakan bahawa ahli boleh mula memohon bagi kemudahan itu menerusi portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my dan pembayaran pertama dijangka dikreditkan dalam akaun pada Ogos 2021.

Sejak 1 Januari, 2007, ahli KWSP mempunyai dua akaun simpanan berasingan - Akaun 1 dan 2 dengan jumlah caruman berbeza.

Akaun 1 misalnya meliputi 70 peratus daripada caruman bulanan ahli manakala baki 30 peratus adalah untuk simpanan Akaun 2. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Kes Baharu COVID-19, Angka Kematian Menurun

2

Semasa 5 hari yang lalu

Kes Harian COVID-19 Menurun Sedikit, 3 Kematian

3

TARA 6 hari yang lalu

Lebih 100,000 Individu Dapatkan Khidmat Sokongan Mental MIASA Sejak Ogos 2020

4

Semasa 1 minggu yang lalu

KJ Tabik Masih Ramai Rakyat Amalkan SOP

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 18 jam yang lalu

Celcom Akan Penuhi Tarikh Akhir Proses Rundingan 5G Dengan DNB

Ekonomi 1 hari yang lalu

Keuntungan Bersih TM Meningkat Kepada RM339.85 Juta

Ekonomi 1 hari yang lalu

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

Ekonomi 22 jam yang lalu

Maybank Catat Untung Bersih RM2.04 Bilion