Berita Terkini

28 minit yang lalu: Lebih 22.7 juta populasi dewasa dalam negara lengkap divaksinasi 3 jam yang lalu: 61 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 15 BID, jumlah korban 30,370 - COVIDNOW 3 jam yang lalu: Maghribi mahu perbincangan Israel-Palestin dimulakan semula 3 jam yang lalu: 3 maut dalam serangan di wilayah minyak di selatan Nigeria 3 jam yang lalu: Lionel Messi menang anugerah Ballon d’Or buat kali ketujuh

IKUTI KAMI


Bank-Bank Terus Bantu Golongan Terjejas Akibat Pandemik

Ekonomi Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 14 Jun 2021 3:49PM

Abdul Farid Alias - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bank-bank Malaysia akan terus menumpukan usaha bagi membantu kalangan individu serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terjejas akibat pandemik, termasuk pendekatan moratorium bersasar yang dilihat sebagai wajar, demikian menurut Persatuan Bank-Bank Malaysia.

Pengerusinya, Datuk Abdul Farid Alias berkata pihak bank terbabit juga terbukti telah bersifat amat akomodatif menerusi kemudahan skim bantuan bayaran balik masing-masing yang berbeza.

“Pendekatan secara bersasar ini membolehkan bank-bank melindungi sebahagian modal agar dapat memainkan peranan di peringkat pemulihan dengan lebih berkesan. Modal ini adalah terhad dan kita juga perlu memanfaatkannya dengan secara wajar,” kata beliau menerusi komentar yang disiarkan pada Isnin.

Abdul Farid yang juga presiden dan ketua pegawai eksekutif Kumpulan Maybank, juga menyifatkan moratorium bersasar berkenaan sebagai penyelesaian terbaik berbanding pemberian moratorium automatik atau secara menyeluruh yang sebaliknya menyalurkan bantuan kepada semua, termasuk golongan mewah serta mereka yang mana pendapatan/gaji mereka tidak terjejas.

Beliau menjelaskan, moratorium secara menyeluruh itu juga bermaksud bahawa terdapat pihak lain yang membayar kos pinjaman mereka iaitu sesuatu yang sebaliknya perlu dilunaskan semua, sama ada secara langsung atau tidak pada kemudiannya.

“(Kemudahan) moratorium ini sepatutnya ditawarkan kepada mereka yang memerlukan sepertimana diamalkan oleh negara-negara lain,” katanya.

Abdul Farid berkata, mereka yang terjejas teruk akibat sekatan pergerakan - sama ada kehilangan kerja atau sebahagian besar pendapatan perniagaan, perlu terus menikmati kemudahan moratorium tersebut atau pengurangan bayaran balik pinjaman bagi tempoh masa tertentu.

Menurutnya, ini berikutan masih terdapat perbelanjaan lain yang perlu dibayar oleh peminjam terbabit seperti sewaan, bayaran bil atau utiliti serta pengangkutan selain kos operasi yang ditanggung oleh pemilik perniagaan.

“Sejajar peranan dalam negara ini, kita wajar secara kolektif mahupun individu bertindak menyokong perniagaan PKS ini, terutama jika mereka beroperasi dalam kawasan kejiranan agar dapat meneruskan kelangsungan (operasi) masing-masing dalam tempoh-tempoh sekarang.

“PKS juga boleh meneliti kemungkinan mengubah model perniagaan masing-masing dengan memanfaatkan platform digital untuk menawarkan perkhidmatan atau produk selain menggunakan perkhidmatan penghantaran yang terdapat di negara ini,” katanya.

Malaysia adalah antara sebilangan kecil negara-negara yang telah melaksanakan kemudahan moratorium secara automatik.

Sebahagian besar negara telah melaksanakan skim menyamai Bantuan Pembayaran Balik (RA)  dan Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Bersasar (TRA) yang berdasarkan atau mengikut keperluan berkaitan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 jam yang lalu

2 Vaksin Tempatan Dalam Proses Ujian Klinikal - Dr Adham

2

Luar Negara 2 jam yang lalu

Thailand Pertimbang Batal Rancangan Guna Kit Ujian Pantas Kesan Omicron

3

Semasa 14 jam yang lalu

COVID-19: Petugas Parlimen Meninggal Dunia

4

Semasa 3 hari yang lalu

COVID-19 Menurun, Catat 5,501 Kes

Sorotan

1

Messi Menang Ballon d’Or Buat Kali Ketujuh

2

Thailand Pertimbang Batal Rancangan Guna Kit Ujian Pantas Kesan Omicron

3

VTL Udara: Lebih 1,300 Penumpang Naiki 6 Penerbangan Dari Sepang

4

Isteri Kid Search Meninggal Dunia 

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 18 jam yang lalu

Untung Bersih Hong Leong Financial Meningkat Kepada RM640.56 Juta

Ekonomi 13 jam yang lalu

ASNB Umum Agihan Pendapatan 2.74 Sen Seunit Bagi ASN Imbang 1

Ekonomi 2 jam yang lalu

Kerugian Bersih MAHB Berkurangan Kepada RM182.31 Juta