Berita Terkini

3 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 3 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 3 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 3 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 3 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


Bank-Bank Terus Bantu Golongan Terjejas Akibat Pandemik

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 14 Jun 2021 3:49PM

Abdul Farid Alias - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bank-bank Malaysia akan terus menumpukan usaha bagi membantu kalangan individu serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terjejas akibat pandemik, termasuk pendekatan moratorium bersasar yang dilihat sebagai wajar, demikian menurut Persatuan Bank-Bank Malaysia.

Pengerusinya, Datuk Abdul Farid Alias berkata pihak bank terbabit juga terbukti telah bersifat amat akomodatif menerusi kemudahan skim bantuan bayaran balik masing-masing yang berbeza.

“Pendekatan secara bersasar ini membolehkan bank-bank melindungi sebahagian modal agar dapat memainkan peranan di peringkat pemulihan dengan lebih berkesan. Modal ini adalah terhad dan kita juga perlu memanfaatkannya dengan secara wajar,” kata beliau menerusi komentar yang disiarkan pada Isnin.

Abdul Farid yang juga presiden dan ketua pegawai eksekutif Kumpulan Maybank, juga menyifatkan moratorium bersasar berkenaan sebagai penyelesaian terbaik berbanding pemberian moratorium automatik atau secara menyeluruh yang sebaliknya menyalurkan bantuan kepada semua, termasuk golongan mewah serta mereka yang mana pendapatan/gaji mereka tidak terjejas.

Beliau menjelaskan, moratorium secara menyeluruh itu juga bermaksud bahawa terdapat pihak lain yang membayar kos pinjaman mereka iaitu sesuatu yang sebaliknya perlu dilunaskan semua, sama ada secara langsung atau tidak pada kemudiannya.

“(Kemudahan) moratorium ini sepatutnya ditawarkan kepada mereka yang memerlukan sepertimana diamalkan oleh negara-negara lain,” katanya.

Abdul Farid berkata, mereka yang terjejas teruk akibat sekatan pergerakan - sama ada kehilangan kerja atau sebahagian besar pendapatan perniagaan, perlu terus menikmati kemudahan moratorium tersebut atau pengurangan bayaran balik pinjaman bagi tempoh masa tertentu.

Menurutnya, ini berikutan masih terdapat perbelanjaan lain yang perlu dibayar oleh peminjam terbabit seperti sewaan, bayaran bil atau utiliti serta pengangkutan selain kos operasi yang ditanggung oleh pemilik perniagaan.

“Sejajar peranan dalam negara ini, kita wajar secara kolektif mahupun individu bertindak menyokong perniagaan PKS ini, terutama jika mereka beroperasi dalam kawasan kejiranan agar dapat meneruskan kelangsungan (operasi) masing-masing dalam tempoh-tempoh sekarang.

“PKS juga boleh meneliti kemungkinan mengubah model perniagaan masing-masing dengan memanfaatkan platform digital untuk menawarkan perkhidmatan atau produk selain menggunakan perkhidmatan penghantaran yang terdapat di negara ini,” katanya.

Malaysia adalah antara sebilangan kecil negara-negara yang telah melaksanakan kemudahan moratorium secara automatik.

Sebahagian besar negara telah melaksanakan skim menyamai Bantuan Pembayaran Balik (RA)  dan Bantuan Bayaran Balik Pinjaman Bersasar (TRA) yang berdasarkan atau mengikut keperluan berkaitan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Refleksi 3 jam yang lalu

Periksa Kesihatan Kredit Demi Kelangsungan Hidup Pada Musim Pandemik

2

Semasa 15 jam yang lalu

56 ADUN, JKPD Terima Bantuan Tambahan RM50,000

3

Semasa 22 jam yang lalu

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

4

Rencana 1 hari yang lalu

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 4 bulan yang lalu

Tabung Haji Sasar Agihan Keuntungan Lebih Stabil Di Masa Hadapan

Ekonomi 1 bulan yang lalu

PKP 3.0 Tidak Beri Kesan Buruk Seperti PKP 1.0 - RHB Research

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Kerajaan Terima Bayaran Berkaitan 1MDB Berjumlah RM1.8 Bilion - MoF

Usahawan 3 bulan yang lalu

Rumah Rakit JEMBARA, Bercuti Sambil Menderma

oleh Nik Khaleef Fitri