Berita Terkini

6 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 6 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan 8 jam yang lalu: UMNO pecat Noh Omar dalam pembersihan parti besar-besaran 10 jam yang lalu: AirAsia X mencatat 417,195 penumpang yang diterbangkan pada tahun kewangan 2022 10 jam yang lalu: Joe Biden ucap tahniah kepada Anwar, puji demokrasi Malaysia

IKUTI KAMI


Mesej Utama Di WEF Davos: Malaysia Tambah Baik Aspek Mudah Jalankan Perniagaan - Tengku Zafrul

Ekonomi Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Jan 2023 1:20PM

Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia serius dalam menambah baik aspek mudah menjalankan perniagaan di negara ini serta Kerajaan Perpaduan komited terhadap dasarnya yang properniagaan.

Itu adalah antara mesej utama yang akan dikongsikan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dengan bakal pelabur di Davos, Switzerland.

Menerusi sesi libat urus beliau dengan dewan perniagaan dan kumpulan pelabur, satu isu penting yang telah dikenal pasti adalah aspek memulakan dan menempatkan perniagaan di Malaysia yang boleh dipermudah lagi, katanya.

“Kita mahu menjelaskan kepada pelabur bahawa kita bukan hanya terbuka untuk perniagaan sahaja malah juga menambah baik proses supaya lebih memudahkan aspek menjalankan perniagaan di sini.

“MITI juga mahu meletakkan Malaysia sebagai negara yang strategik dan destinasi pelaburan berkualiti, dan mempunyai kredibiliti sebagai pintu masuk ke Asia Tengara,” katanya kepada Bernama menjelang penyertaannya dalam Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos yang akan berlangsung pada 16 hingga 20 Jan, 2023.

Bersama-sama dengan penyertaan korporat Malaysia yang positif, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan agensinya menyasar untuk memperkukuh kedudukan Malaysia sebagai destinasi pelaburan menarik dan boleh dipercayai, menerusi penyertaan di forum terkemuka dunia itu.

Antara sesi berjadual yang akan disertai Tengku Zafrul adalah mengenai kos fragmentasi ekonomi, rantaian bekalan dan pengangkutan serta sesi bertajuk ‘Living with Risk’ dengan beliau akan menjadi antara tiga ahli panel.

Beliau juga akan berkongsi pandangan dalam sesi panel dua orang bagi mengupas ‘Global Trade: Navigating The Post Pandemic Supply Chain Challenge’ bersama-sama dengan Pengerusi Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif DP World yang berpangkalan di Dubai, H.E. Sultan Ahmed Bin Sulayem.

Sesi itu akan menumpukan sama ada kuasa makroekonomi -- seperti inflasi, ketegangan geopolitik, lonjakan harga komoditi, gangguan rantaian bekalan dan kekangan kapasiti -- akan berterusan sehingga 2023 dan cara untuk syarikat boleh mencipta rantaian bekalan yang lebih berdaya tahan.

WEF jadi Wadah Terbaik

Agenda penyertaan MITI kali ini adalah untuk mengangkat suara Malaysia di persada antarabangsa dan berkongsi hala tuju dan dasar-dasar negara dari segi pelaburan, perdagangan dan pemerkasaan industri.

Sehubungan itu, WEF dilihat sebagai antara platform terbaik kerana ia dianjurkan pada awal tahun.

Tengku Zafrul berkata Malaysia boleh mengetengahkan perkara yang menjadi agenda ekonomi negara.

“Saya serta rakan-rakan sejawatan dari negara lain berpeluang bertukar pandangan tentang cabaran yang bakal dihadapi pada 2023 dan persiapan untuk berhadapan dengannya,” katanya.

WEF juga memberi peluang untuk bertemu dengan pemimpin koporat kerana sektor swasta juga akan berada di sana terutama syarikat multinasional untuk melabur di Malaysia atau yang merancang meningkatkan pelaburan sedia ada.

Dari segi persediaan kali ini, pihak MITI dan agensi utama seperti Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida) dan InvestKL telah melakukan persiapan yang cukup dalam mengatur pertemuan strategik dengan rakan sejawatan dari Korea Selatan, Jepun, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah serta peserta industri antarabangsa utama sektor pendigitalan, teknologi, ekuiti swasta, pengilangan dan perubatan.

Korporat Malaysia

Di samping penyertaan MITI, WEF juga akan menyaksikan sektor korporat dari Malaysia terutama wakil daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Permodalan Nasional Bhd (PNB) dan Khazanah Nasional Bhd.

“Ini penting untuk kita menyampaikan satu mesej yang jelas bahawa pihak kerajaan dan juga pihak swasta Malaysia bersedia bekerjasama secara strategik untuk menarik pelaburan berimpak tinggi dan membawa ekonomi negara ke tahap yang lebih baik,” kata Tengku Zafrul.

Beliau berkata justeru di Davos, kerajaan dan sektor swasta mesti mendorong keyakinan terhadap Malaysia.

“Kadang-kadang kita terlalu cepat berputus asa atau bimbang tidak berjaya. Kita mesti menunjukkan kita sebagai pihak yang bersatu dan mendukung kualiti terbaik Malaysia.

“Ia adalah pendekatan negara secara menyeluruh, dengan syarikat swasta bersama sektor kerajaan memastikan kepentingan Malaysia sentiasa terjaga,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 4 hari yang lalu

PM Anwar Akan Saksikan Pemeteraian MoU Antara MIDA, BIA Di Brunei

2

Ekonomi 1 minggu yang lalu

MITI Sasar Tarik Pelaburan, Teroka Perniagaan Di Peringkat Antarabangsa Bersama Sektor Korporat - Tengku Zafrul

3

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Perdagangan Malaysia-Indonesia Bagi 2022 Dijangka Tumbuh Lebih 30 Peratus

4

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Wakaf ASNB, Eksperimen Inovasi Kewangan Terbaharu PNB Cecah Dana RM30 Juta

Sorotan

1

Rafizi Rancang Strategi Bantu Peniaga, Pengusaha Restoran Tangani Kenaikan Kos

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?