Berita Terkini

7 jam yang lalu: Kos pilihan raya yang akan diadakan di 6 negeri secara serentak lebih kurang RM450 juta - Pengerusi SPR 8 jam yang lalu: PRU-15 : Calon PN Azman Nasrudin menang kerusi Parlimen Padang Serai - Pegawai Pengurus 8 jam yang lalu: PRU15 : Calon BN Mohd Johari menang kerusi DUN Tioman - Pegawai Pengurus 10 jam yang lalu: Jambatan Pulau Pinang ditutup Ahad ini 10 jam yang lalu: Calon-calon Timbalan Menteri akan dimuktamadkan dalam masa terdekat - PM

IKUTI KAMI


RM2.45 Bilion Diperuntukkan Bagi Belanjawan Selangor 2023

Ekonomi Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Nov 2022 5:18PM

Kerajaan Selangor akan memperuntukkan sebanyak RM2.45 billion bagi Belanjawan 2023. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Kerajaan Selangor akan memperuntukkan sebanyak RM2.45 billion bagi Belanjawan 2023 yang merangkumi enam dasar utama iaitu peluang pekerjaan, perumahan, alam sekitar, belia, wanita dan pendidikan.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, daripada jumlah itu, RM1.25 bilion atau 51 peratus akan diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus manakala RM1.2 bilion iaitu 49 peratus untuk tujuan pembangunan.

Menurut beliau, kerajaan negeri menganggarkan hasil yang boleh dikutip berjumlah RM2 bilion, terutama menerusi premium tanah, penyumbang utama kepada Selangor untuk tahun 2024 iaitu sebanyak RM753.72 juta atau bersamaan 38 peratus daripada anggaran hasil keseluruhan. 

“Penyumbang kedua terbesar adalah hasil cukai tanah sebanyak RM570.51 juta, bersamaan 29 peratus. Manakala penyumbang ketiga terbesar adalah pemberian Persekutuan iaitu berjumlah RM214.81 juta bersamaan 11 peratus. 

“Dengan mengambil kira jangkaan hasil negeri yang berjumlah RM2 bilion dan anggaran perbelanjaan berjumlah RM2.45 bilion, maka Belanjawan 2023 mengalami defisit berjumlah RM450 juta,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan Belanjawan Selangor 2023 pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, defisit tersebut adalah lebih tinggi berbanding tahun 2022 bagi persediaan pengurusan bencana akibat perubahan iklim serta penyediaan peruntukan pembangunan yang substantif untuk memenuhi keperluan pembangunan mapan negeri itu.

“Walaupun melaksanakan belanjawan defisit sejak lima belanjawan lalu, kerajaan negeri sentiasa berjaya mengurangkan jumlah defisit kepada satu jumlah yang munasabah menerusi instrumen kawalan perbelanjaan serta amalan prinsip tadbir urus kewangan yang baik,” katanya.

Dalam pada itu, bagi mengukuhkan pertumbuhan ekonomi, Amirudin berkata, Selangor telah merekodkan nilai pelaburan berjumlah RM 4.88 bilion dengan 118 projek perkilangan yang diluluskan bagi tempoh Januari hingga Jun lalu.

Tegasnya, daripada jumlah tersebut sebanyak RM 1.63 bilion adalah daripada pelaburan tempatan manakala RM 3.255 bilion lagi hasil pelaburan asing. 

 “Sebanyak 4,944 potensi peluang pekerjaan berjaya diwujudkan melalui projek perkilangan yang diluluskan di Selangor. Walaupun prestasi pelaburan direkodkan oleh MIDA menunjukkan pertumbuhan agak perlahan pada suku kedua tahun 2022, kerajaan negeri percaya sasaran pelaburan ditetapkan sebanyak RM10 bilion bagi tahun 2022 mampu dicapai. 

“Keyakinan ini berdasarkan terdapat beberapa cadangan projek pelaburan baru dan juga penambahan pelaburan sedia ada sedang dipantau oleh kerajaan negeri. Selain itu, sektor pembuatan akan terus diperkasakan dengan usaha promosi penggalakan pelaburan yang direncanakan menerusi Rancangan Selangor Pertama 2021-2025,” katanya. - Getaran, 25 November 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Meluluskan Bajet Mini Penjawat Awam Wajib Diadakan Apabila Dewan Rakyat Bersidang

2

Politik 6 hari yang lalu

Ceramah Sepentas PH-BN Di Tioman Cipta Sejarah, Tekan Perpaduan Demi Rakyat

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Selangor Catat 31,822 Kes Demam Denggi Sejak Januari - Pengarah Kesihatan

4

Sukan 1 minggu yang lalu

JDT Juara Piala Malaysia, Cipta Rekod Kejayaan Treble Julung Kali

Sorotan

1

Harga Petrol RON97 Turun 10 Sen, RON95 dan Diesel Kekal

2

Jawa Barat: 3 Anggota Polis Cedera Angkara Pengebom Bunuh Diri

3

Majalah TIME Namakan Michelle Yeoh Sebagai ‘Icon Of The Year’