Berita Terkini

39 minit yang lalu: Permintaan penumpang pada Oktober petanda pemulihan berterusan - IATA 41 minit yang lalu: Perjalanan Komuter percuma untuk OKU 3, 4 Disember ini 42 minit yang lalu: 'Speedy Tigers' mara ke separuh akhir Piala Negara-Negara 2022 43 minit yang lalu: Barisan Kabinet hampir dimuktamadkan, PM menghadap Agong pagi ini 44 minit yang lalu: JPS ramal kemungkinan banjir di Rompin, malam ini

IKUTI KAMI


TM Tandatangan Perjanjian Akses Perkhidmatan 5G Dengan DNB

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Oct 2022 12:41PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Telekom Malaysia Bhd (TM) menandatangani Perjanjian Akses (AA) dengan Digital Nasional Bhd (DNB) pada 30 Oktober 2022 untuk melanggan perkhidmatan 5G terkawal DNB termasuk, tetapi tidak terhad kepada, produk rangkaian borong 5G nasional.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia pada Isnin, TM menjelaskan mengikut AA itu, DNB akan menyediakan produk rangkaian borong 5G nasional, yang merupakan produk asas dalam rangkaian akses 5G DNB kepada TM yang bermula secara retrospektif pada 7 Oktober 2022 sehingga tamat tempoh 10 tahun pada 6 Oktober 2032.

“TM perlu melanggan produk rangkaian borong 5G nasional itu untuk mendapatkan akses kepada perkhidmatan 5G lain yang ditawarkan oleh DNB,” menurut syarikat utama telekomunikasi itu.

TM menambah pemeteraian AA itu menunjukkan komitmennya terhadap penciptaan nilai jangka panjang untuk para pemegang kepentingan menerusi langkah memanfaatkan teknologi 5G bagi menyediakan kesambungan, penyelesaian dan pengalaman pelanggan yang terbaik dalam kelasnya.

“5G akan mempercepat matlamat TM dalam menawarkan konvergen mudah alih tetap (FMC) dan penyelesaian digital termaju untuk memenuhi keperluan masyarakat, perusahaan, industri dan negara yang dinamik dan semakin berkembang,” jelasnya.

Menurut TM dengan kira-kira 2.9 juta pelanggan jalur lebar tetap yang direkodkan setakat separuh pertama 2022, penyediaan perkhidmatan 5G akan melonjakkan kedudukan TM sebagai rakan kongsi pilihan dalam mempercepat penerimagunaan FMC melalui penyelesaian 5G dan jalur lebar tetap.

Menerusi infrastruktur rangkaian, produk dan perkhidmatan inovatif yang komprehensif di samping penambahan kemahiran serta pemerolehan bakat teknologi, TM berada pada kedudukan yang baik untuk menyokong aspirasi ekonomi digital negara, tambahnya.

“Selain membolehkan ekosistem 5G dengan menjadi rakan kongsi kepada DNB bagi pelancaran infrastruktur yang lebih pantas, TM juga akan berperanan sebagai penyedia FMC utama ke arah merealisasikan aspirasi ekonomi digital Malaysia,” menurutnya.

TM adalah antara empat pengendali rangkaian mudah alih (MNO) yang menandatangani Perjanjian Langganan Saham (SSA) membabitkan 65 peratus pegangan ekuiti dalam DNB pada awal Oktober.

Di bawah SSA itu, TM dan YTL Communications Sdn Bhd (YES) masing-masing memegang 20 peratus kepentingan manakala Celcom Axiata Bhd dan Digi Telecommunications Sdn Bhd pula dengan masing-masing 12.5 peratus kepentingan dan kerajaan memegang baki 35 peratus lagi dan saham khas dalam DNB. - Bernama

Sorotan

1

Peminat Menggila! Efek Rumah Kaca Beraksi di Malaysia Selepas 12 Tahun

2

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

3

Usul Undi Percaya Keabsahan Anwar Dibentang 19 Disember Ini

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

MyAirline Optimis Catat Prestasi Positif Tunai Mulai Tahun Pertama

Ekonomi 1 hari yang lalu

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah AS$105.23 Bilion Pada Akhir Oktober - BNM

Ekonomi 1 jam yang lalu

Ahli Ekonomi Unjur Dividen TH 2.75 Hingga 3.10 Peratus Tahun Ini