Berita Terkini

1 jam yang lalu: Lapangan Terbang Baharu Mukah bakal sediakan aktiviti sokongan Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) - PM 1 jam yang lalu: 2 sekolah berasrama penuh di Perak rekod jangkitan COVID-19 2 jam yang lalu: Malaysia jana lebih RM33.9 bilion potensi pulangan perdagangan dan pelaburan bagi tempoh 8 minggu menerusi penyertaan di Expo 2020 Dubai -- PM 2 jam yang lalu: BN tidak akan bertanding pada PRN Sarawak, beri sokongan penuh kepada Gabungan Parti Sarawak - Mohamad Hasan 4 jam yang lalu: Polis kesan peserta konvoi bantah kenaikan harga barang

IKUTI KAMI


Pelanggan Tidak Dapat Apa-Apa Kalau Syarikat Gulung Tikar - AAX

Ekonomi Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Nov 2021 4:07PM

Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - AirAsia X Bhd (AAX) tidak mampu untuk memulangkan semula bayaran pelanggan dalam bentuk tunai kerana aliran tunai yang tidak mencukupi. 

Ketua Pegawai Eksekutif AAX, Benyamin Ismail berkata, syarikat berkenaan perlu melayan pelanggan mereka seperti pemiutang yang lain, walaupun Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) akan mengambil tindakan undang-undang ke atas mereka susulan kegagalan memulangkan duit pelanggan.

Beliau bagaimanapun memberi jaminan, AAX akan bekerjasama dengan MAVCOM bagi menyelesaikan isu tersebut.

Syarikat itu katanya, yang sedang pulih daripada kesan pandemik COVID-19, akan menggantikan penerbangan dibatalkan dengan kredit menyamai nilai tiket dibeli.

Sebelum ini, timbul laporan menyatakan AAX hanya akan membayar 0.5 peratus daripada bayaran pendahuluan tiket, membabitkan peruntukan berjumlah RM500 juta.

Skim baharu itu membayangkan, setiap pelanggan hanya akan menerima bayaran semula RM50 untuk tiket bernilai RM1,000, sekali gus mengundang kritikan hebat pelbagai pihak.

“Saya tidak mahu mendalami perkara itu (ugutan tindakan undang-undang). Ia sesuatu yang kami perlu hadapi secara langsung dengan MAVCOM. Kami akan bekerjasama dengan mereka untuk menyelesaikan isu ini,” katanya dalam satu temu bual bersama The Vibes. 

Benyamin menyatakan demikian ketika ditanya mengenai persoalan dibangkitkan pelanggan berhubung status berkenaan yang sudah mengambil masa lebih dari setahun.

Awal bulan ini, syarikat penerbangan itu berkata 99 peratus pemiutangnya termasuk Airbus telah bersetuju dengan pembayaran semula sebanyak 0.5 peratus dan membatalkan kontrak sedia ada di bawah pelan penstrukturan semulanya.

Jaminan tersebut diberikan AAX kepada semua pelanggan, walaupun MAVCOM menegaskan golongan itu tidak sepatutnya dilayan seperti pemiutang yang menyediakan produk atau perkhidmatan kepada syarikat tersebut.

Suruhanjaya itu pada 13 November lalu memutuskan, keputusan untuk mengeluarkan ancaman adalah selaras dengan mandatnya untuk mengawal selia setiap aspek berkaitan ekonomi dan komersial berkaitan penerbangan awam di Malaysia, dan komitmen mereka untuk melindungi hak pengguna.

Walaupun dengan tindakan undang-undang yang akan datang itu, Benyamin berkata syarikat kendaliannya akan bekerjasama dengan MAVCOM untuk menyelesaikan isu.

“Apabila kami melakukan penstrukturan semula, pemiutang diklasifikasikan sebagai mereka yang syarikat ini berhutang.

“Satu daripada golongan ini (pemiutang) adalah pelanggan. Kita tidak boleh melayan sesiapa secara berbeza. Kalau kami memberi pengecualian kepada pelanggan, pemiutang yang lain akan mengadu dan mempersoalkan tindakan itu.

“Dalam skim itu sendiri, semua orang akan terkesan dengan penstrukturan semula ini, tetapi yang kami nyatakan dalam dokumen mahkamah adalah syarikat ini fleksibel dari segi memberi balik faedah kepada penumpang.

“Kami harus berlaku adil kepada semua pemiutang. Adakah lebih baik untuk pelanggan jika kami hidup atau gulung tikar? Jika kami gulung tikar pelanggan tidak dapat apa-apa.

“Tetapi jika kami masih hidup, mereka akan dapat semua kredit, jadi mana pilihan yang penumpang lebih suka,” katanya.

Menurut Benyamin, AAX akan melunaskan janji untuk menyediakan kredit penerbangan kepada pelanggan yang perjalanan mereka dibatalkan semasa pandemik COVID-19.

“Kami mungkin memberikan nilai kredit yang setimpal dengan apa yang telah dibeli pelanggan, jika mereka telah berbelanja sebanyak RM1,000 kami akan pulangkan dalam bentuk kredit dengan terma yang fleksibel.”

Pada Isnin, syarikat induk AAX, AirAsia Group Bhd, mencatatkan kerugian RM887 juta bagi suku ketiga berakhir 30 September.

Walaupun terdapat kewajipan hutang menggunung yang bernilai RM4 bilion, AAX yakin mereka akan kembali mendapat keuntungan kerana Malaysia dan destinasi penerbangan lain akan membuka kembali sempadan untuk perjalanan antarabangsa.

Di samping peningkatan penumpang yang dijangka berlaku tahun akan datang, syarikat penerbangan itu juga sedang merancang untuk beralih kepada perkhidmatan pengangkutan kargo.

Walau bagaimanapun, Benyamin percaya yang pembukaan sempadan dan kembalinya kekerapan penerbangan antarabangsa mungkin akan mengambil masa setahun daripada sekarang.

Dalam pada itu katanya, AAX akan mencari pelbagai cara bagi para pelanggannya untuk menebus kredit mereka.

“Pokoknya pelanggan adalah tunjang utama syarikat ini. Jika kami berlaku tidak adil kepada mereka ia akan memberi impak besar kepada jenama syarikat penerbangan ini,” katanya.

Apabila pandemik COVID-19 melanda tahun lepas, AAX terpaksa memberhentikan 1,000 pekerja, tetapi dengan pengembalian operasi secara beransur-ansur, ia sudah mula untuk mengambil kembali pekerja yang diberhentikan tetapi dalam jumlah yang lebih kecil.

Benyamin berkata yang AAX akan mengaji semula lebih ramai lagi perkerja apabila syarikat itu memerlukan tenaga kerja tambahan.

Walau bagaimanapun, katanya, ia tidak akan mempunyai jumlah tenaga kerja yang sama seperti sebelum pandemik kerana syarikat itu hanya mengendalikan 15 pesawat sekarang berbanding 24 sebelum wabak COVID-19 merebak ke seluruh dunia.

“Kami akan melakukannya secara berperingkat apabila kami menambah pesawat baharu,” jelasnya.

Selain mengaji semula pekerja yang dihentikan, AAX juga akan mengembalikan gaji pekerja yang dipotong kerana pandemik, tetapi ia akan hanya dilakukan bila kekerapan penerbangan naik.

“Kami mahu mengembalikan gaji pekerja seperti sebelum pandemik secepat yang mungkin. Tetapi hanya bila perniagaan kembali seperti biasa. 

“Jika operasi tidak berjalan seperti biasa macam mana kami nak cari dana untuk membayar mereka? Ia sangat penting untuk kami kembali beroperasi seperti biasa untuk membayar gaji seperti dahulu.

“Duit untuk membayar gaji itu harus datang dari satu sumber. Ia akan hadir daripada apabila kami boleh terbang kembali,” katanya, mengakhiri perbualan.  - The Vibes 25 November, 2021

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Kerugian Bersih AirAsia Melebar Kepada RM887 Juta

2

Ekonomi 3 minggu yang lalu

AirAsia Sasar Pendapatan Cecah Tahap Sebelum Pandemik Seawal 6 Bulan

3

Ekonomi 4 bulan yang lalu

AirAsia Cadang Ambil Alih Firma Thailand Pada Harga US$50 Juta

4

Ekonomi 5 bulan yang lalu

AirAsia Perkenal Perkhidmatan E-Hailing

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Ekonomi 1 hari yang lalu

Jurang Ketersediaan 4G Antara Luar Bandar Dan Bandar Perlu Diperbaiki

oleh Susan Albert

Ekonomi 1 hari yang lalu

Brogrammer Digital Cari Rakan Kongsi, Pelabur Untuk Fuiyoh

Ekonomi 22 jam yang lalu

DNB Akan Minimumkan Kerumitan Pelancaran 5G