Berita Terkini

2 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X 3 jam yang lalu: Masa depan Australia saling berhubungkait dengan masa depan Asia Tenggara dan ASEAN - Menteri Luar Australia 3 jam yang lalu: Polis Melaka tahan 20 individu, tumpaskan 5 kumpulan jenayah 3 jam yang lalu: DBP sedang pinda akta, perkukuh bahasa kebangsaan sebagai jati diri, identiti negara 5 jam yang lalu: Canberra beri amaran mengenai gelombang baharu jangkitan COVID-19

IKUTI KAMI


CPTPP Mampu ‘Ranapkan’ Peniaga Bumiputera

Ekonomi Dikemaskini 8 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Oct 2021 11:15AM

Datuk Abdul Halim Husin

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Peniaga tempatan akan menghadapi kesukaran sekiranya kerajaan menyertai kerjasama perdagangan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Pemangku Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Abdul Halim Husin menegaskan, pihaknya komited menolak ratifikasi terbabit dan mendesak kerajaan menangguhkannya.

Beliau berkata, walaupun CPTPP mampu menarik pelabur perniagaan dari luar negara namun jika diberikan ruang seluasnya,  perniagaan tempatan khususnya bumiputera tidak akan pernah maju.

“Inilah kebimbangan yang disuarakan kepada kami. Nisbah ketidaksaksamaan antara kaum dan wilayah masih tinggi, justeru memerlukan pelan tindakan serta hala tuju.

“Perancangan itu lebih terarah buat kaum Melayu di Semenanjung serta masyarakat Bumiputera di Sabah dan Sarawak,” katanya, hari ini.

Terdahulu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dilaporkan berkata, Malaysia sebagai antara rakan dagangan terbesar China memandang dasar dan agenda pembangunan negara itu sebagai satu kepentingan.

Menurut beliau, ini kerana perkara terbabit akan memberi impak kepada Malaysia dan rakan serantau yang lain.

Pengumuman rasmi China untuk menyertai CPTPP katanya, akan memberikan impak pengaruh ekonomi yang kuat kepada perjanjian perdagangan tersebut.

Mengulas perkara itu, Abdul Halim menjelaskan, langkah itu terpaksa dilaksanakan demi memastikan jurang  dapat dirapatkan dan tidak ada yang tercicir dalam arus pembangunan.

“Kami tidak menafikan peluang untuk meraih nikmat serta kelebihan sebagai rakyat Malaysia tetapi walaupun negara bergantung kepada hasil perdagangan, kedaulatan dan hak anak watan mesti didahulukan.

“Jika CPTPP berkuat kuasa, maka sebarang usaha untuk merapatkan jurang tersebut akan terlarang dan menjadi lebih sukar,” katanya.

Tindakan sedemikian tegas beliau, boleh pula dicabar di tribunal antarabangsa oleh syarikat asing yang mahukan peluang serta keistimewaan yang sama dengan syarikat tempatan.

Abdul Halim menarik perhatian, Sabah dan Sarawak telah menjadi sebahagian dari Keluarga Malaysia sejak sekian lama dan seharusnya sempadan politik dan wilayah yang menjadi penghalang pembangunan ekonomi diruntuhkan.

“DPMM sebenarnya sudah menjalin kerjasama dengan peniaga di Sabah dan bersedia untuk berkolaborasi dengan pertubuhan perniagaan di Sabah dan Sarawak.

“Ini untuk meluaskan lagi dan berkongsi segala kemahiran dan kapasiti ahli serta memaksimumkan ruang dan peluang untuk mempertingkat tahap daya saing usahawan agar merentas wilayah,” katanya. - Getaran, 27 Oktober 2021.

Berita Berkaitan

1

Politik 1 minggu yang lalu

Jangan Bandingkan Saya Dengan Zuraida - Azmin

2

Ekonomi 1 bulan yang lalu

AS, M’sia Meterai Memorandum Kerjasama Bekalan Semikonduktor

3

Ekonomi 6 bulan yang lalu

Intel Corp Labur RM30 Bilion Bagi Pengembangan Kemudahan Di Malaysia

4

Ekonomi 7 bulan yang lalu

Bajet 2022: Di Manakah Moratorium Buat Rakyat?

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 52 minit yang lalu

Rafidah Letak Jawatan Pengerusi AirAsia X, ‘Saya Perlu’…

oleh Susan Albert

Ekonomi 11 jam yang lalu

FGV Lantik Perunding Bebas, Kaji Imbuhan Pengarah

Ekonomi 11 jam yang lalu

Perkenal Tabung Endownment, Cukai Tertentu Elak Beri Subsidi Tanpa Sumber Kewangan

oleh Susan Albert