Berita Terkini

44 minit yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 45 minit yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 46 minit yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 48 minit yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 49 minit yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


CPTPP Mampu ‘Ranapkan’ Peniaga Bumiputera

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Oct 2021 11:15AM

Datuk Abdul Halim Husin

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Peniaga tempatan akan menghadapi kesukaran sekiranya kerajaan menyertai kerjasama perdagangan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Pemangku Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Abdul Halim Husin menegaskan, pihaknya komited menolak ratifikasi terbabit dan mendesak kerajaan menangguhkannya.

Beliau berkata, walaupun CPTPP mampu menarik pelabur perniagaan dari luar negara namun jika diberikan ruang seluasnya,  perniagaan tempatan khususnya bumiputera tidak akan pernah maju.

“Inilah kebimbangan yang disuarakan kepada kami. Nisbah ketidaksaksamaan antara kaum dan wilayah masih tinggi, justeru memerlukan pelan tindakan serta hala tuju.

“Perancangan itu lebih terarah buat kaum Melayu di Semenanjung serta masyarakat Bumiputera di Sabah dan Sarawak,” katanya, hari ini.

Terdahulu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dilaporkan berkata, Malaysia sebagai antara rakan dagangan terbesar China memandang dasar dan agenda pembangunan negara itu sebagai satu kepentingan.

Menurut beliau, ini kerana perkara terbabit akan memberi impak kepada Malaysia dan rakan serantau yang lain.

Pengumuman rasmi China untuk menyertai CPTPP katanya, akan memberikan impak pengaruh ekonomi yang kuat kepada perjanjian perdagangan tersebut.

Mengulas perkara itu, Abdul Halim menjelaskan, langkah itu terpaksa dilaksanakan demi memastikan jurang  dapat dirapatkan dan tidak ada yang tercicir dalam arus pembangunan.

“Kami tidak menafikan peluang untuk meraih nikmat serta kelebihan sebagai rakyat Malaysia tetapi walaupun negara bergantung kepada hasil perdagangan, kedaulatan dan hak anak watan mesti didahulukan.

“Jika CPTPP berkuat kuasa, maka sebarang usaha untuk merapatkan jurang tersebut akan terlarang dan menjadi lebih sukar,” katanya.

Tindakan sedemikian tegas beliau, boleh pula dicabar di tribunal antarabangsa oleh syarikat asing yang mahukan peluang serta keistimewaan yang sama dengan syarikat tempatan.

Abdul Halim menarik perhatian, Sabah dan Sarawak telah menjadi sebahagian dari Keluarga Malaysia sejak sekian lama dan seharusnya sempadan politik dan wilayah yang menjadi penghalang pembangunan ekonomi diruntuhkan.

“DPMM sebenarnya sudah menjalin kerjasama dengan peniaga di Sabah dan bersedia untuk berkolaborasi dengan pertubuhan perniagaan di Sabah dan Sarawak.

“Ini untuk meluaskan lagi dan berkongsi segala kemahiran dan kapasiti ahli serta memaksimumkan ruang dan peluang untuk mempertingkat tahap daya saing usahawan agar merentas wilayah,” katanya. - Getaran, 27 Oktober 2021.

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 4 minggu yang lalu

Bajet 2022: Di Manakah Moratorium Buat Rakyat?

2

Ekonomi 9 bulan yang lalu

Malaysia Catat Jumlah Pelaburan Diluluskan RM164 Bilion Pada 2020

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

TM Sahkan Akan Jalankan Ujian 5G Dengan DNB