Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID-19: 23,469 kes sembuh hari ini, jumlah kumulatif pulih kini 1,863,922 – KP Kesihatan 11 jam yang lalu: 14,954 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 11 jam yang lalu: Pelaksanaan suntikan dos ketiga dijangka bermula awal Oktober ini - Khairy 12 jam yang lalu: Kerajaan bersetuju untuk melaksana pemberian dos ketiga vaksin COVID-19 - PM 14 jam yang lalu: Pembinaan struktur tambahan menyalahi undang-undang, langgar peraturan antara punca insiden tanah runtuh di Kemensah Heights - Takiyuddin

IKUTI KAMI


Ketua Perniagaan Perlu Bersuara Atau Saksikan 'Kejatuhan Malaysia'

Berita Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 13 Jul 2021 2:01PM

Vinod Sekhar - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Peneraju perniagaan perlu tegas dalam menyuarakan pandangan mereka terhadap salah laku di negara ini jika mahu melihat penambahbaikan dilakukan oleh pihak kerajaan, kata usahawan terkemuka, Datuk Dr Vinod Sekhar.

Beliau yang juga Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif PETRA Group menyuarakan cadangan itu kerana ahli perniagaan mempunyai pengaruh yang kuat dalam menentukan arah negara dan mampu “menyelesaikan permasalahan sekarang ini kalau mereka bersuara.”

Tambah Vinod, ahli perniagaan sepatutnya bersikap jujur dengan salah laku pemimpin politik negara yang membabitkan hal-ehwal pengurusan negara.

“Bayangkan mereka menggemblengkan sedikit tenaga untuk memperbaiki  serta membantu menangani masalah pembangunan masyarakat dan kemudian mengambil inisiatif untuk menegur dan bercakap benar.

“Bayangkan jika kita semua membuat pendirian dan tidak perlu risau sama ada kita akan diberi kontrak daripada kerajaan atau tidak, ia sukar untuk dilaksanakan dan ia juga adalah pendirian yang saya telah ambil untuk sekian lama.

“Mendiang ayah saya pernah berkata, mereka yang berbuat baik akan menang jua di penghujung hari,” kata Vinod dalam sebuah forum maya semalam.

Forum itu bertajuk: “Nasionalisme dan Patriotisme di waktu Pandemik COVID-19: Adakah Pemimpin Ekonomi di Malaysia Telah Melakukan Usaha Yang Mencukupi Untuk Menyelamatkan Negara.”

Forum itu dianjurkan bersempena dengan perjumpaan bersama Kelab Rotary Greater Kuala Lumpur dan Kelab Rotary Paranaque San Dionisio dari Filipina. - The Vibes, 13 Julai 2021.

Sorotan

1

Cantik Bersongket Hitam, Baju Nikah Zizi Kirana Jadi Perhatian!

2

Mane Bantu Liverpool Ke Puncak Liga Dengan Gol Ke-100

3

Sultan Ibrahim Bangga Kejayaan 2 Anak Johor Di Persada Antarabangsa

4

Maritim Malaysia Temukan Mayat Dipercayai Pekerja Kelong Jatuh Laut

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 bulan yang lalu

Permulaan Positif Nur Shazrin Di Enoshima Yacth Harbour

Semasa 3 bulan yang lalu

Sah Ada Potong Giliran, JKN Perak Kesal Tindakan Doktor

oleh Hafizee Arop

Semasa 4 bulan yang lalu

Semua Sekolah Di Kuala Lumpur, Putrajaya Dan Selangor Ditutup Mulai Esok

Semasa 4 bulan yang lalu

Sindiket Perjudian Semakin Berani, Dua Lagi Video Judi Dikesan

oleh Fitri Nizam