Berita Terkini

6 jam yang lalu: Pejabat Kesihatan Songkhla lapor kematian pertama di Thailand disebabkan varian Omicron 6 jam yang lalu: Tiada istilah Hari Agama Sedunia, hanya Islam satu-satunya agama yang jelas dan terbukti benar - Idris Ahmad 6 jam yang lalu: Tang jie-Yen Wei terlepas gelaran juara Terbuka India 6 jam yang lalu: 36,000 ketua isi rumah (KIR) di Selangor telah menerima bantuan RM1,000 - MB 6 jam yang lalu: COVID: 99.1 peratus daripada 3,010 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


Untung Bersih Hong Leong Financial Meningkat Kepada RM640.56 Juta

Berita Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Nov 2021 4:18PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keuntungan bersih Hong Leong Financial Group Bhd pada suku pertama berakhir 30 September 2021 meningkat kepada RM640.56 juta daripada RM587.03 juta dicatatkan pada suku tahun sama pada tahun lepas.

Perolehan melonjak kepada RM1.56 bilion daripada RM1.50 bilion sebelum ini, menurut kumpulan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Tan Kong Khoon berkata kumpulan terus mencatatkan prestasi yang baik dalam perniagaan operasinya walaupun menghadapi persekitaran perniagaan yang mencabar  berikutan peningkatan semula kes COVID-19 dan pelaksanaan semula sekatan pergerakan. 

“Kami menjangka ekonomi Malaysia akan pulih secara progresif yang disokong oleh pembukaan semula aktiviti ekonomi, kadar vaksinasi yang tinggi dan pendirian dasar yang akomodatif dalam persekitaran tekanan inflasi yang meningkat daripada isu rantaian bekalan global dan harga komoditi yang tinggi.

“Kami akan terus berhemat dalam menguruskan risiko perniagaan utama kami dan berhati-hati terhadap  risiko sebarang peningkatan semula kes COVID-19.

“Kami menjangka kumpulan akan terus berdaya tahan dan menggunakan kekuatannya dari segi mudah tunai, modal dan disiplin kredit selain mengekalkan fokus yang tinggi terhadap pengurusan risiko,” katanya.

Tan berkata kumpulan memberi tumpuan yang tinggi dalam menguruskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) serta isu-isu yang berkaitan di bawah pendekatan seluruh kumpulan.

“Kami akan terus memastikan syarikat operasi kami mengukuhkan amalan perniagaan mereka yang mampan dan menyepadukan prinsip ESG dalam amalan pinjaman, rangka kerja pelaburan dan perkhidmatan kewangan mereka,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

Di Sebalik Kontroversi, Pementasan 'Putri Santubong' Sukses, Dikenali Dunia!

2

Banjir Melanda, Awasi Bahaya Penyakit Bawaan Air - Pakar

3

Letusan Gunung Berapi Tonga Cetus Amaran Tsunami di Jepun, Kepulauan Pasifik

4

Pencuri Dimandikan Seperti Jenazah, Jangan Buat 'Undang-Undang Rimba'

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Lokasi Janji Temu Dos Penggalak Langkaui Sempadan, MySejahtera Buat Hal Lagi?

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Doktor Kontrak Akhirnya Diiktiraf, Layak Terima Biasiswa Jadi Pakar

oleh Aiman Sadiq

Politik 11 jam yang lalu

Kebajikan Rakyat Lebih Utama Berbanding Bubar DUN Johor

oleh Farhana Farush

Semasa 17 jam yang lalu

Kedai Kacang Putih Musnah Terbakar