Berita Terkini

19 minit yang lalu: Kutipan hasil Kastam bagi 2021 cecah RM42.50 bilion, lepasi sasaran awal RM40 bilion - PM 2 jam yang lalu: Kes harian COVID-19 di Korea Selatan melepasi 13,000 buat pertama kalinya 4 jam yang lalu: 47.5 peratus populasi dewasa terima dos penggalak setakat ini 4 jam yang lalu: Lebih 10 juta kanak-kanak di Amerika Syarikat positif COVID-19 sejak penularan wabak itu 6 jam yang lalu: Isu pati dibincang dalam pertemuan ketua polis Malaysia, Indonesia

IKUTI KAMI


Untung Bersih Hong Leong Financial Meningkat Kepada RM640.56 Juta

Berita Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Nov 2021 4:18PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keuntungan bersih Hong Leong Financial Group Bhd pada suku pertama berakhir 30 September 2021 meningkat kepada RM640.56 juta daripada RM587.03 juta dicatatkan pada suku tahun sama pada tahun lepas.

Perolehan melonjak kepada RM1.56 bilion daripada RM1.50 bilion sebelum ini, menurut kumpulan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Tan Kong Khoon berkata kumpulan terus mencatatkan prestasi yang baik dalam perniagaan operasinya walaupun menghadapi persekitaran perniagaan yang mencabar  berikutan peningkatan semula kes COVID-19 dan pelaksanaan semula sekatan pergerakan. 

“Kami menjangka ekonomi Malaysia akan pulih secara progresif yang disokong oleh pembukaan semula aktiviti ekonomi, kadar vaksinasi yang tinggi dan pendirian dasar yang akomodatif dalam persekitaran tekanan inflasi yang meningkat daripada isu rantaian bekalan global dan harga komoditi yang tinggi.

“Kami akan terus berhemat dalam menguruskan risiko perniagaan utama kami dan berhati-hati terhadap  risiko sebarang peningkatan semula kes COVID-19.

“Kami menjangka kumpulan akan terus berdaya tahan dan menggunakan kekuatannya dari segi mudah tunai, modal dan disiplin kredit selain mengekalkan fokus yang tinggi terhadap pengurusan risiko,” katanya.

Tan berkata kumpulan memberi tumpuan yang tinggi dalam menguruskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) serta isu-isu yang berkaitan di bawah pendekatan seluruh kumpulan.

“Kami akan terus memastikan syarikat operasi kami mengukuhkan amalan perniagaan mereka yang mampan dan menyepadukan prinsip ESG dalam amalan pinjaman, rangka kerja pelaburan dan perkhidmatan kewangan mereka,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 minit yang lalu

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

Semasa 19 jam yang lalu

Didakwa Curi Jutaan Ringgit, Khalid Samad Gesa Edisi Siasat Tunjukkan Diri

oleh Mastura Malak

Sukan 23 jam yang lalu

Pertemuan BAM-Zii Jia Capai Hasil Positif - Timbalan Presiden BAM

Semasa 22 jam yang lalu

Proses Kemaskini Perjanjian PPR, RSK 2022 Rumitkan Rakyat, Golongan B40 Terbeban

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein