Berita Terkini

13 jam yang lalu: MCMC diarah selesai isu khidmat mutu telekomunikasi menjelang Jun - Fahmi 13 jam yang lalu: 3 ADUN Warisan umum keluar parti 13 jam yang lalu: Kerajaan tambah dua mesin pengimbas laluan pejalan kaki CIQ BSI 13 jam yang lalu: Agong, Raja Permasuri Agong zahir ucapan takziah kepada keluarga mangsa gempa bumi Turkiye dan Syiria - Istana Negara 13 jam yang lalu: Beri ruang badan penguat kuasa, perundangan banteras rasuah - PM Anwar

IKUTI KAMI


Mattel Perkenal Hot Wheels Model Proton Saga

Proton Saga merupakan kereta pertama daripada jenama automotif Malaysia dan sehubungan itu memainkan peranan penting dalam pertumbuhan ekonomi Malaysia yang membolehkan rakyat Malaysia memiliki kereta.

Teknovasi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Dec 2022 8:01AM

Replika Hot Wheels jenis kereta Proton Saga yang akan dikeluarkan oleh Mattel Malaysia Sdn Bhd sempena ulang tahun Mattel Malaysia ke-40 - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BUKIT MERTAJAM - Pengeluar kereta mainan Hot Wheels, Mattel Inc mengumumkan kerjasama dengan pengeluar kereta nasional Proton bagi mengeluarkan model skala 1:64 kereta nasional pertama negara, Proton Saga.

Presiden dan Ketua Pegawai Komersial Mattel Inc Steve Totzke berkata kerjasama itu sempena memperingati ulang tahun ke-40 syarikat itu di Malaysia.

“Ini adalah perkongsian pelesenan yang menarik kerana kami bergabung untuk membangunkan kereta Hot Wheels, mengikut model Proton Saga asal iaitu model pertama keluaran Proton, yang kini akan menjadi sebahagian daripada koleksi peribadi Hot Wheels.

“Perkongsian ini bertujuan mempertahankan warisan kebanggaan Mattel dan Proton untuk terus menyediakan kenderaan berkualiti tinggi kepada peminat semua peringkat umur di seluruh dunia,” katanya berucap pada sambutan ulang tahun ke-40 Mattel di sini.

Menurut Totzke, Proton Saga merupakan kereta pertama daripada jenama automotif Malaysia dan sehubungan itu memainkan peranan penting dalam pertumbuhan ekonomi Malaysia yang membolehkan rakyat Malaysia memiliki kereta.

Model baharu Hot Wheels itu dijangka mula dijual di seluruh dunia menjelang akhir 2023. - Bernama

Berita Berkaitan

1

TARA 8 bulan yang lalu

Menggilai Koleksi 'Hot Wheels' Dari Sekolah Rendah Hingga Dewasa

2

Semasa 1 tahun yang lalu

3 Lelaki Maut Saga FLX Rempuh Pokok

Sorotan

1

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

2

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

3

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?