Berita Terkini

1 jam yang lalu: Korban banjir di Bangladesh meningkat kepada 82 orang 1 jam yang lalu: Kelantan senaraikan bocce sebagai sukan pilihan SUKMA 2026 1 jam yang lalu: Polis lengkapkan kertas siasatan kes buli pelajar di Teluk Intan 1 jam yang lalu: Penyelarasan cuti hujung minggu di Johor masih dalam peringkat kajian – MB 1 jam yang lalu: Harga maksimum baharu ayam ambil kira kepentingan semua pihak - Rosol

IKUTI KAMI


Dron XAG Inovasi Terkini Perladangan Ubi Kayu

Segmen Teknovasi hari ini berkongsi sebuah inovasi yang telah dilaksanakan terhadap dron dalam industri pertanian dan perladangan.

Teknovasi Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Jun 2022 4:15PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kita sering melihat gajet penerbangan tanpa pemandu yang dipanggil dron digunakan oleh ramai orang masa kini.

Lazimnya ia digunakan untuk menangkap atau merakam gambar pemandangan dari ruang udara. Sejak tahun 2013, teknologi dron dilihat telah berkembang meluas dengan pelbagai fungsi. 

Kini ia bukan sahaja digunakan oleh orang awam, malah anggota beruniform untuk melakukan tugas-tugas tertentu seperti membuat tinjauan setempat.

Terdapat juga dron yang dicipta mengikut spesifikasi ketenteraan yang digunakan untuk menyerang  dengan menggunakan alat kawalan jauh.

Segmen Teknovasi hari ini berkongsi sebuah inovasi yang telah dilaksanakan terhadap dron dalam industri pertanian.

Pertanian yang dimaksudkan adalah penanaman ubi kayu yang terletak di Siem Reap, Kemboja. 

Baru-baru ini, teknologi dron telah diperkenalkan kepada petani di kawasan khusus untuk tanaman ubi kayu yang berkeluasan skala kecil.

Mereka menggunakan model dron XAG bagi membantu proses semburan air dan bahan kimia. Ia didapati mampu mengurangkan pembaziran air, tenaga kerja dan semburan baja projek pertanian tersebut. 

Bukan itu sahaja, dron ini juga dapat menjimatkan kos berbanding pemasangan sistem perpaipan yang menelan belanja yang lebih tinggi.

Ladang ubi kayu di Kemboja mempunyai keluasan sehingga 600 hektar dan merupakan tanaman kedua terbesar di negara tersebut selepas padi. 

Malah ubi kayu juga adalah sumber makanan penting dalam industri pertanian negara Kemboja yang menyumbang kepada kadar peningkatan GDP (Keluaran Dalam Negara Kasar) sehingga empat peratus. 

Selepas mengenali teknologi dron XAG ini, sebilangan besar petani di sana sudah memohon untuk mendapat latihan lanjut tentang pengendalian alat ini.

Gambar xa.com
Gambar xa.com

Tambahan lagi, ia dapat membantu mereka untuk menaikkan lagi produktiviti ketika bekerja . Di samping dapat menjimatkan masa dalam melaksanakan proses pengeluaran, ia sudah mampu memenuhi permintaan ubi kayu yang tinggi dari serata dunia.

Gambar oleh agfundernews.com
Gambar oleh agfundernews.com

Chhay Thi, sebuah organisasi yang bertindak sebagai penyelaras wilayah dalam ADHOC (Cambodia Human Right and Development Association), adalah antara yang terawal menggunakan sistem dron ini. 

Mereka yang mempunyai ladang seluas 20 hektar menggunakan sebanyak 10 buah dron XAG untuk melakukan demonstrasi semburan terhadap 10 hektar ladang ubi kayu milik mereka.

Gambar oleh jeccomposite.com
Gambar oleh jeccomposite.com

Tidak seperti semburan air atau bahan kimia yang menggunakan mesin atau jentera, teknologi alat ini dilihat sangat efektif. 

Ia lebih mudah dan pantas malah semburan tersebut mampu meliputi seluruh kawasan ladang dengan sama rata. 

Ditambah lagi dengan alat kawalan jauh yang boleh diakses menerusi telefon pintar, semestinya ia boleh digunakan dimana-mana sahaja.

Gambar xa.com
Gambar xa.com

Sebelum ini, proses penanaman ubi kayu secara manual dilihat mengambil masa lebih daripada seminggu bagi melakukan kerja-kerja penyemburan untuk ladang seluas 10 hektar. 

Kini, mereka memerlukan masa sejam sahaja untuk menyelesaikan tugas tersebut dengan menggunakan teknologi ini. 

Penggunaan dron juga dilihat sangat membantu dalam membangunkan lagi industri pertanian Kemboja. Rata-rata petani memperoleh sumber pendapatan jauh lebih tinggi berbanding sebelumnya. 

Dalam masa yang sama, mereka sudah mempunyai kemampuan untuk memperbesarkan lagi kawasan pertanian walaupun hanya bermula dengan keluasan ladang yang berskala kecil.

Mereka juga sudah berupaya untuk membuka lebih banyak peluang pekerjaan dalam kalangan rakyat Kemboja.

Kemajuan teknologi dron jelas memberi kesan yang sangat hebat pada masa depan dan dapat memberikan banyak kebaikan untuk semua. - Getaran, 15 Jun 2022


 

Berita Berkaitan

1

Teknovasi 1 minggu yang lalu

4 Jenis Muatan yang Boleh Diangkut Menggunakan Pesawat

2

Teknovasi 1 minggu yang lalu

Arab Saudi Perkenal Aplikasi Pintar Baharu Sempena Musim Haji 1443 H

3

Teknovasi 2 minggu yang lalu

Buletin Teknovasi: Apa Yang Menarik Minggu Ini

4

Teknovasi 2 minggu yang lalu

6 Aplikasi Harus Ada Dalam Telefon Pintar!

Sorotan

1

2 Beranak Rentung Banglo Terbakar

2

Kereta Terjunam Dalam Sungai: Mayat Ibu, 2 Anak Ditemukan

3

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

Disyorkan untuk anda

Selera 3 jam yang lalu

Daging Gulai Kawah, Ayam Percik Antara Juadah Jemaah Haji Malaysia

Jelajah 23 jam yang lalu

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

N. Elanghovan, 64, menakluk gunung Everest pada bulan Mei lalu. Sebelum ini, rekod rakyat Malaysia tertua mendaki gunung tertinggi di dunia itu dipegang oleh Al...

Jelajah 1 hari yang lalu

AirAsia Mulakan Penerbangan Terus Kota Kinabalu-Bangkok Bulan Depan

Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia dijadual memulakan perkhidmatan penerbangan terus antara Kota Kinabalu dan Bangkok, Thailand pada bulan depan.

Refleksi 1 hari yang lalu

'Microsleep' Berkait Rapat Dengan Prestasi Manusia - Pakar