KOTA BHARU - Tidak pernah terlintas dalam fikiran Zarin Ernyza, 32, sebelum ini untuk mengusahakan perniagaan kuih tradisional daripada ubi kayu, sehingga mampu meraih pendapatan lumayan.
Beliau yang lebih mesra dipanggil Za berkata idea untuk membuat pelbagai jenis kuih daripada ubi kayu itu tercetus, selepas membeli ubi tonyoh daripada rakannya pada tahun 2018.
“Rasa ubi tonyoh itu sangat sedap dan saya terus tanya ibu Zainab Daud, 73, dan minta dengan beliau resipi cara untuk menghasilkan makanan tersebut.
“Selepas itu, saya mula jual ubi tonyoh dan buat tujuh lagi jenis kuih daripada ubi kayu iaitu boko ubi kayu, pengat ubi, sira ubi, chacha ubi, poli ubi, ubi kayu rebus dan tepung manis ubi kayu..semua kuih ini juga resipi ibu saya,” katanya ketika ditemui pemberita di Kampung Telaga Bata, di sini hari ini.
Ibu kepada dua cahaya mata itu berkata, permintaan jualan kuih tradisional ini, meningkat sewaktu musim tengkujuh sehinggakan beliau perlu memproses sebanyak 200 kilogram (kg) ubi sehari, untuk dijual di sekitar Kota Bharu, Bachok, Pasir Mas dan Pasir Puteh.
“Bekalan ubi saya dapat daripada hasil tanaman bapa sendiri, Mat Salleh Hassan, 72, dan membahagikan keuntungan hasil daripada jualan kuih ini separuh kepadanya, selain turut dibantu oleh suami, Imman Shafiq Ibrahim, 27.
“Alhamdulillah saya juga ada lebih 10 ejen yang membantu perniagaan kuih ini dan pendapatan yang diperolehi dalam sehari antara RM500 hingga RM700,” katanya yang menjual dengan harga antara RM4 hingga RM6 sebekas.
Beliau berkata, proses membuat kuih itu akan bermula seawal jam 4 pagi dengan memotong, mengisar dan kemudian merebus ubi kayu, sebelum memasukkan bahan-bahan yang lain untuk kuih tersebut. - BERNAMA