Berita Terkini

32 minit yang lalu: Malaysia berjaya tarik pelaburan baharu bernilai RM16.52 bilion dari Amerika Syarikat - Azmin 2 jam yang lalu: PM yakin Terengganu mampu capai sasaran tarik tiga juta pelancong tahun ini 2 jam yang lalu: Malaysia terima kemasukan 567,025 pelancong asing sejak pintu sempadan antarabangsa dibuka semula 1 April lepas - PM 2 jam yang lalu: Skuad karate lelaki cipta berganda, tamatkan kemarau emas kumite 2 jam yang lalu: Filem seram 'Sumpahan Jerunei' pikat bakal pembeli antarabangsa di Marche Du Film 2022

IKUTI KAMI


Beca Melaka Guna E-Dompet Touch 'N Go

Teknovasi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Apr 2022 6:33PM

Gambar Hiasan, Mohd. Azim Abd. Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kerajaan negeri Melaka hari ini memperkenalkan penggunaan e-dompet menerusi aplikasi Touch 'n Go untuk perkhidmatan beca di negeri ini, kata Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Beliau berkata inisiatif Bahagian Promosi Pelancongan (BPP) itu selaras dengan peredaran teknologi semasa, selain mesra pengguna dan sebagai satu langkah mengekang penularan COVID-19.

"Setakat hari ini, hampir 80 peratus pengayuh beca di Melaka telah menerima (kaedah) bayaran melalui aplikasi e-dompet Touch 'n Go dan dianggarkan keseluruhan pengayuh beca berdaftar iaitu sebanyak 305 orang akan menggunakan kaedah ini dalam masa terdekat.

"Beca Melaka merupakan beca yang pertama di negara ini menggunakan aplikasi e-dompet dan saya ucapkan tahniah kepada pengayuh beca yang telah pun beralih kepada pengunaan aplikasi Touch 'n Go," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikan selepas Majlis Bacaan Yasin dan Penyampaian Sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada Pengayuh Beca Melaka di Bandar Hilir, Melaka.

Infografik Bernama
Infografik Bernama

Sulaiman berkata kesemua pengayuh beca berdaftar di negeri ini menerima wang tunai RM200 seorang serta barangan makanan sumbangan kerajaan negeri dalam usaha menjaga kebajikan golongan berkenaan.

Beliau berkata sumbangan itu juga diharap sedikit sebanyak dapat meringan beban golongan tersebut dalam membuat persiapan hari raya kerana mereka turut terjejas akibat pandemik.

Sementara itu, pengayuh beca Amran Hashim, 50, berkata penggunaan e-dompet memberi nilai tambah kepada industri berkenaan selain menjadikan pengayuh beca golongan celik teknologi.

Beliau yang telah 10 tahun mengayuh beca berkata kaedah itu memberi kelebihan dan pilihan kepada pengguna kerana kebanyakan pelancong domestik dan tempatan kini lebih gemar menggunakan pembayaran tanpa tunai.

 "Kita berharap lepas ini lebih ramai pelancong dapat menggunakan kaedah e-dompet kerana ia memudahkan urusan pembayaran. Lebih cepat dan selamat kerana kita masih berada dalam situasi penularan COVID-19," katanya.

Gambar Hiasan, Mohd. Azim Abd. Rahman
Gambar Hiasan, Mohd. Azim Abd. Rahman

Pengayuh beca Mohd Izwan Taib, 31, berkata penggunaan e-dompet lebih terjamin kerana pendapatan yang diperoleh terus masuk ke dalam akaun bank justeru mengelak daripada berbelanja boros atau duit tercicir.

 "Apabila pelanggan bayar dengan e-dompet, kita tidak lagi pegang duit tunai macam sebelum ini. Jadi apabila duit tidak ada di tangan perbelanjaan tu akan dapat dikawal," katanya yang telah melakukan pekerjaan itu selama lebih enam tahun.

 Beliau berkata kaedah itu juga membantu pengayuh beca sepertinya untuk menyimpan sebahagian pendapatan yang diraih dan pada masa sama membantu kumpulan itu mempunyai aliran keluar masuk duit yang lebih sistematik.

 Pengayuh beca Mohd Safwan Aziz, 29, pula berkata mereka kini tidak perlu ‘pening’ untuk menyediakan duit kecil.

"Bayaran menaiki beca adalah RM25 dan RM50 bagi satu trip perjalanan mengikut jarak yang ditetapkan. Jadi sebelum ini kita memang kena sediakan duit kecil untuk pulangkan baki pelanggan," katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

TARA 5 hari yang lalu

Nasi Kucing, Bakpia Mesti Cuba Kalau Ke Yogyakarta

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Ketua Menteri : Dakwaan Sulaiman Dipaksa Tandatangan Surat Letak Jawatan Tidak Berasas

3

Semasa 2 minggu yang lalu

87 Lokasi Panas Melaka Dikenal Pasti, Elak Longgokan Sampah Tidak Terkawal

4

Jelajah 1 bulan yang lalu

China Bina Bandar Hijau Pintar Bertaraf Antarabangsa

Sorotan

1

Rasuah RM300, Bekas Ketua Balai Polis Dipenjara 2 Bulan

2

Isu Kahwin Baharu, Rakyat Minta Najib Jujur, 'Benda Baik Jangan Sembunyi'

3

Kereta Paling Mahal Di Dunia, Mercedes 1955 Dijual RM629 Juta    

4

Surat Terbuka Kepada Generasi Y

Disyorkan untuk anda

Refleksi 1 hari yang lalu

Tidak Bangun Solat Subuh Kerana Dikencing Syaitan?

oleh Rahayu MN

Refleksi 21 jam yang lalu

‘Raya Serba Baharu’ Untuk Golongan Memerlukan!

MR DIY membawa keceriaan Hari Raya di dua rumah kebajikan di Kuala Lumpur.

oleh Zaidi Che

Refleksi 1 hari yang lalu

Permaisuri Selangor Zahir Rasa Kecewa Individu Bertindak Kejam Terhadap Haiwan

Tengku Permaisuri Selangor menggesa agar pihak berwajib melakukan siasatan sehingga pelakunya dapat dikenal pasti dan dihadapkan ke muka pengadilan.

Refleksi 1 hari yang lalu

Surat Terbuka Kepada Generasi Y

oleh Wafa Aula