Berita Terkini

2 jam yang lalu: Polis rampas 243 kg daun ketum di Lebuh Raya Kuala Lumpur - Karak 3 jam yang lalu: PM Perancis beri amaran gelombang baharu COVID-19 3 jam yang lalu: COVID-19: Selangor catat purata enam kematian seminggu 4 jam yang lalu: Myanmar lanjutkan sekatan COVID-19 hingga akhir Disember 4 jam yang lalu: RM28.5 juta tunggakan bil air AKSB masih belum dijelaskan

IKUTI KAMI


Beca Melaka Guna E-Dompet Touch 'N Go

Teknovasi Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Apr 2022 6:33PM

Gambar Hiasan, Mohd. Azim Abd. Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kerajaan negeri Melaka hari ini memperkenalkan penggunaan e-dompet menerusi aplikasi Touch 'n Go untuk perkhidmatan beca di negeri ini, kata Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Beliau berkata inisiatif Bahagian Promosi Pelancongan (BPP) itu selaras dengan peredaran teknologi semasa, selain mesra pengguna dan sebagai satu langkah mengekang penularan COVID-19.

"Setakat hari ini, hampir 80 peratus pengayuh beca di Melaka telah menerima (kaedah) bayaran melalui aplikasi e-dompet Touch 'n Go dan dianggarkan keseluruhan pengayuh beca berdaftar iaitu sebanyak 305 orang akan menggunakan kaedah ini dalam masa terdekat.

"Beca Melaka merupakan beca yang pertama di negara ini menggunakan aplikasi e-dompet dan saya ucapkan tahniah kepada pengayuh beca yang telah pun beralih kepada pengunaan aplikasi Touch 'n Go," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikan selepas Majlis Bacaan Yasin dan Penyampaian Sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada Pengayuh Beca Melaka di Bandar Hilir, Melaka.

Infografik Bernama
Infografik Bernama

Sulaiman berkata kesemua pengayuh beca berdaftar di negeri ini menerima wang tunai RM200 seorang serta barangan makanan sumbangan kerajaan negeri dalam usaha menjaga kebajikan golongan berkenaan.

Beliau berkata sumbangan itu juga diharap sedikit sebanyak dapat meringan beban golongan tersebut dalam membuat persiapan hari raya kerana mereka turut terjejas akibat pandemik.

Sementara itu, pengayuh beca Amran Hashim, 50, berkata penggunaan e-dompet memberi nilai tambah kepada industri berkenaan selain menjadikan pengayuh beca golongan celik teknologi.

Beliau yang telah 10 tahun mengayuh beca berkata kaedah itu memberi kelebihan dan pilihan kepada pengguna kerana kebanyakan pelancong domestik dan tempatan kini lebih gemar menggunakan pembayaran tanpa tunai.

 "Kita berharap lepas ini lebih ramai pelancong dapat menggunakan kaedah e-dompet kerana ia memudahkan urusan pembayaran. Lebih cepat dan selamat kerana kita masih berada dalam situasi penularan COVID-19," katanya.

Gambar Hiasan, Mohd. Azim Abd. Rahman
Gambar Hiasan, Mohd. Azim Abd. Rahman

Pengayuh beca Mohd Izwan Taib, 31, berkata penggunaan e-dompet lebih terjamin kerana pendapatan yang diperoleh terus masuk ke dalam akaun bank justeru mengelak daripada berbelanja boros atau duit tercicir.

 "Apabila pelanggan bayar dengan e-dompet, kita tidak lagi pegang duit tunai macam sebelum ini. Jadi apabila duit tidak ada di tangan perbelanjaan tu akan dapat dikawal," katanya yang telah melakukan pekerjaan itu selama lebih enam tahun.

 Beliau berkata kaedah itu juga membantu pengayuh beca sepertinya untuk menyimpan sebahagian pendapatan yang diraih dan pada masa sama membantu kumpulan itu mempunyai aliran keluar masuk duit yang lebih sistematik.

 Pengayuh beca Mohd Safwan Aziz, 29, pula berkata mereka kini tidak perlu ‘pening’ untuk menyediakan duit kecil.

"Bayaran menaiki beca adalah RM25 dan RM50 bagi satu trip perjalanan mengikut jarak yang ditetapkan. Jadi sebelum ini kita memang kena sediakan duit kecil untuk pulangkan baki pelanggan," katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Amaran Hujan Lebat, Ribut Petir Di 4 Negeri - MetMalaysia

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Dakwa Disneyland Dibina Di Melaka, Jailani Memalukan, Perlu Dipecat

3

Jelajah 3 minggu yang lalu

Firefly Lancar Penerbangan Terus Pulau Pinang-Banda Aceh

4

TARA 3 minggu yang lalu

Percutian Ke Eropah Pilihan Utama Rakyat Malaysia, Thailand Juga Tidak Terkecuali

Sorotan

1

'Saya Mahu Bermain Muzik Dengan Kalian Sampai Tua' - Pusakata, Payung Teduh Bergabung Kembali

2

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 20 jam yang lalu

Apple Ancam Keluarkan Twitter Daripada App Store, Kata Elon Musk

Jelajah 8 jam yang lalu

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

Ramli menjangkakan 'Jaya Ram' akan menerima respons yang sama di India dan menggelar ciptaan Sutra terkini sebagai "jambatan baharu budaya" sempena hubungan dip...