Buah pisang boleh dikategori sebagai makanan popular sepanjang zaman. Selain enak dimakan begitu sahaja, buah yang mempunyai segudang manfaat ini juga enak dijadikan pelbagai juadah lain. Antara yang menjadi kegemaran ramai ialah pisang goreng, pengat pisang, kerepek pisang, pisang salai dan kek pisang.
Tahukah anda? Pisang boleh dicerna dengan mudah di mana gula yang terdapat di dalam buah tersebut akan diubah menjadi sumber tenaga yang bagus.
Bahkan, kandungan pektinnya menyeimbangkan kadar gula dalam darah, sekaligus mengurangi nafsu makan seseorang. Sebab itulah, mereka yang sedang berusaha menurunkan berat badan akan mengambil pisang dalam diet harian mereka.
Jadi, hujung minggu ini apa kata anda cuba buat resepi enak menggunakan pisang untuk minum petang atau sarapan? GETARAN sediakan dua menu menarik dan sihat (tanpa gula) untuk anda sediakan sendiri. Mudah dan ringkas.
Roti Pisang Cip Coklat Sihat
Bahan-bahan:
2 cawan rolled oat
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
3 biji pisang ranum
1/4 cawan madu atau sirap maple
2 biji telur gred A
Sedikit serbuk kayu manis, esen vanila, atau kekacang (jika mahu)
2 sudu besar minyak sayuran atau mentega yang dicairkan
1/4 cawan cip coklat
Cara penyediaan:
1. Panaskan ketuhar pada 180°C dan griskan loyang bersaiz 8 x 4 inci.
2. Masukkan oat dan baking soda ke dalam pengisar dan kisar sehingga oat hancur.
3. kemudian masukkan kesemua bahan yang lain, kecuali cip coklat dan kisar sehingga ia sebati.
4. Masukkan cip coklat, kemudian tuangkan campuran ke dalam loyang.
5. Sekiranya anda mahu, taburkan cip coklat di atas permukaan adunan dan hiris setengah biji pisang untuk hiasan.
6. Bakar selama 35-45 minit.
7) Biarkan roti sejuk di rak, kemudian potong dan hidangkan!
Resipi oleh @cleanfoodcrush
Mufin Pisang Mentega Kacang
Bahan-bahan:
3 biji pisang ranum
⅔ cawan mentega kacang tanpa garam
3 sudu besar madu
2 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 ¼ cawan tepung oat
1 ½ sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil baking soda
¼ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk kayu manis
¼ sudu kecil serbuk buah pala
Cara penyediaan:
1. Panaskan ketuhar hingga 190°C. Griskan loyang mufin dan letakkan mangkuk kertas mufin.
2. Dalam mangkuk besar, pukul pisang dengan pengadun tangan (hand mixer) hingga hancur sekata.
3. Masukkan mentega kacang dan madu. Pukul hingga rata. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul pada kelajuan rendah sehingga sebati.
4. Satukan tepung oat, serbuk penaik, baking soda, garam, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala dalam mangkuk kecil dan kacau rata.
5. Masukkan ke dalam adunan basah dan kacau dengan senduk hingga sebati. Jangan kacau terlalu lama.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang mufin yang telah disediakan tadi. Jangan isi sehingga penuh, biarkan ada ruang untuk mufin kembang dan naik. Masukkan pisang yang dihiris jika mahu.
7. Bakar selama 15-17 minit, sehingga ia masak. Sebelum dihidangkan, biarkan ia sejuk ketika, kira-kira 10 minit.
Resipi oleh @feelgoodfoodie
Kredit foto : Eiliv-Sonas Aceron, Unsplash