Berita Terkini

8 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 8 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 8 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 8 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 10 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Kami Sempoi International Agensi Jadikan Kandungan TikTok Sebagai Sumber Pendapatan

Menurut pengasas KSIA To Chin Swee, kumpulannya telah mengasah bakat lebih 600 pencipta kandungan TikTok di bawah agensinya.

TARA Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Feb 2023 9:00AM

To Chin Swee

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Aplikasi media sosial TikTok kini merupakan salah satu aplikasi popular di dunia dan ia telah mengubah kehidupan ramai orang.

Pemasaran digital melalui aplikasi berkenaan menjadi keperluan bagi sebuah jenama yang ingin mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka dengan menggunakan khidmat pempengaruh (influencer).

Hari ini, ramai golongan influencer di Malaysia yang dilahirkan di TikTok berbanding dari platform media sosial lain.

Bahkan, ada segelintir selebriti kita hari ini, asalnya seorang  pempengaruh di TikTok yang berpeluang untuk mengasah bakat hingga menjadi seorang selebriti.

Antara kumpulan yang terawal mengasah bakat pencipta kandungan di TikTok setiap hari adalah Kami Sempoi International Agensi (KSIA), yang menjadikan platform TikTok sebagai sumber untuk menjana penjana dapatan.

Menurut pengasas KSIA To Chin Swee, kumpulannya telah mengasah bakat lebih 600 pencipta kandungan TikTok di bawah agensinya.

“KSIA ini merupakan inisiatif bagi kita untuk menolong kepada yang ingin menjana pendapatan daripada platform TikTok ini.

“Saya mulakan, KSIA ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada tahun 2020. Ketika itu saya sebagai salah seorang TikToker selalu buat konten sehingga ianya menjadi viral dan saya dapat duit dari situ.

“Jadi, selepas beberapa bulan, saya menjadi salah seorang TikToker yang mempunyai pengikut ramai, syarikat TikTok mendekati saya untuk membuka satu agensi untuk mencari bakat dan TikToker yang berpotensi untuk menjadi influencer.

“Jadi, di KSIA kami mengasah para TikToker untuk ‘mencipta konten’ dan juga bagaimana mereka boleh ‘engage’ dengan pengikut supaya mereka boleh ada ramai pengikut, dan pada  masa yang sama mereka mampu menjadikan platform TikTok sebagai satu sumber pendapatan,” katanya kepada Getaran.

Menurut To Chin Swee yang lebih mesra dikenali sebagai Pak Cik Chin Swee, TikTok ini adalah satu platform untuk pemasaran digital.

Kata anak kelahiran Melaka itu, TikTok adalah satu wadah yang menjadi pilihan di mana penstriman langsung dan video berdurasi pendek rancak digunakan untuk tujuan pendapatan pengguna.

“Pada masa kini, TikTok bukan hanya sebuah platform media sosial untuk hiburan semata-mata, tetapi ia lebih dari itu.

“Kami di KSIA, tekankan perkara itu bagi setiap pengguna TikTok, supaya mereka yang berusaha lebih jika mahu jana pendapatan lebih.

“Hal ini kerana, ramai usahawan-usahawan yang kecil bergantung kepada selebriti dan influencer untuk memasarkan produk mereka, namun mereka tidak sedar bahawa, mereka juga mampu untuk promosikan produk mereka sendiri, jika mendapat tunjuk ajar  yang sepatutnya,” tambahnya.

Pak Chin Swee yang juga bapa kepada tiga anak berkata, dengan bimbingan kumpulannya, pengusaha kecil boleh menjadi pencipta kandungan dan menjadi hos penstriman langsung yang boleh menarik ramai penyokong.

Tambahnya lagi, seorang hos boleh melonjakkan jualan produk kerana mereka mampu menarik minat penonton dan mempengaruhi mereka untuk membuat pembelian.

“Salah seorang hos kami yang paling popular adalah BabyLynda yang telah berjaya mencipta namanya sendiri.

“Kami bukan hanya bimbing pengusaha, malah kami turut menjayakan kempen #TikTokGuru yang menghimpunkan pelbagai video yang memberikan manfaat kepada  rakyat,” ujarnya.

Menurut Pak Chin Swee, KSIA menganjurkan pelbagai kempen dan trend mingguan untuk membantu pencipta kandungan meningkatkan jumlah audiens. - Getaran, 18 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Selebriti 1 hari yang lalu

Video Cium Hanya Persaudaraan, Kami Memang Sangat Akrab – Naim Daniel

2

Luar Negara 1 hari yang lalu

Belanda: Penjawat Awam Dilarang Guna Tiktok Untuk Tugasan Rasmi

3

Semasa 1 minggu yang lalu

KKD Bekerjasama Dengan TikTok, Meta, Twitter Sekat Hantaran Sensitif

4

Kisah Kita 1 minggu yang lalu

Murid Jana Pendapatan Sendiri Jual Kereta Mainan

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat