Berita Terkini

4 jam yang lalu: PM Anwar umum 2 TPM dalam kabinet kerajaan perpaduan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fadhlina Sidek terajui Kementerian Pendidikan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fahmi Fadzil dilantik Menteri Komunikasi dan Digital 4 jam yang lalu: Kabinet: Nga Kor Ming dilantik Menteri Pembangunan, Kerajaan Tempatan 4 jam yang lalu: Kabinet : Ahmad Zahid dilantik TPM dan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah

IKUTI KAMI


Agak Keterlaluan Menggelar Suami Dayus Jika Benarkan Doktor Lelaki Sambut Bayi Ketika Bersalin! – Dr Says 

Keadaan seperti itu adalah darurat, kita tidak boleh buat pilihan untuk menunggu doktor wanita, ia akan memberi kesan buruk kepada ibu dan bayi yang dikandung.

TARA Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Nov 2022 3:00PM

Dr Muhammad Shazril Shaharuddin - Gambar oleh Rubini Nagarajah

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dikenali sebagai doktor selebriti, Dr Say Shazril, menempelak kenyataan seorang penceramah bebas, Ustazah Siti Afifah Shahbudin yang lantang melabelkan golongan suami sebagai dayus kerana membenarkan doktor lelaki melihat kemaluan isteri ketika menyambut kelahiran bayi.

Menurutnya, sebagai seorang doktor perubatan, kenyataan tersebut sedikit keterlaluan, khususnya bagi golongan suami di luar sana.

“Ketika seorang isteri kalau sudah sakit dan hendak bersalin, tiada masa lagi hendak fikir doktor lelaki atau perempuan yang mesti sambut bayi, yang penting ada doktor pakar ketika itu.

“Keadaan seperti itu adalah darurat, jadi kita tidak boleh buat pilihan untuk menunggu doktor wanita, ia akan memberi kesan buruk kepada ibu yang mengandung dan juga bayi dalam kandungan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Majlis Nivea Luminous 360 Journey di hotel Le Meridien di Petaling Jaya, baru-baru ini. 

Menurut Dr Muhammad Shazril Shaharuddin, atau lebih dikenali sebagai Dr Say Shazril, berkata perkara ini dibolehkan jika keadaan ketika itu adalah darurat.

Tambah Dr Say Shazril, para pakar kini jauh lebih ‘profesional’ dalam dalam bidang bersalin dan tidak semuanya yang bernafsu lebih.

Gambar oleh Rubini Nagarajah
Gambar oleh Rubini Nagarajah

“Saya sebagai seorang perubatan pernah juga berkerja di bahagian unit pakar wanita, dan pernah ada pesakit yang tidak ingin menerima rawatan daripada saya.

“Itu perkara lain, kami faham, dan pesakit boleh membuat pilihan untuk memilih doktor, tetapi situasi bersalin agak berbeza daripada keadaan golongan wanita yang datang untuk rawatan. Ianya keadaan darurat di mana ibu bersalin tiada masa untuk membuat pilihan.

“Malah saya percaya ramai doktor lelaki di luar sana sangat beretika dan ‘profesional’ dan mereka bukanya ghairah sangat untuk sambut bayi,” tegasnya.

Jelas Dr Say Shazril lagi, sebagai seorang ustazah, untuk mengeluarkan  kenyataan sebegitu, adalah sangat tidak patut.

“Secara jujurnya, kenyataan yang sangat mendalam seperti itu mampu membuatkan keadaan sesebuah institusi keluarga porak peranda dan boleh mempengaruhi pemikiran terutamanya suami-suami di luar sana.

“Beliau seharusnya menitikberatkan kesan kenyataan beliau terhadap ibu-ibu yang sedang mengandung serta keluarga mereka,” tambahnya. – Getaran, 12 November 2022

Isu Pada

Alyph: Hip Hop Tanpa Sempadan

12 Nov 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Ustaz, Ustazah Keluar Kenyataan Mengelirukan, Pihak Berkuasa Agama Perlu Proaktif, Bertindak Sewajarnya

2

Selebriti 5 bulan yang lalu

Lufya Berdepan Detik Cemas Dipukul Lelaki Yang Cuba Menculik Anaknya

3

Semasa 8 bulan yang lalu

Parlimen Lulus Pindaan Akta Naikkan Cuti Paterniti Kepada 7 Hari

4

Semasa 1 tahun yang lalu

Dakwa Bersalin Sendiri Di HSI, JKNJ Siasat Kenyataan Wanita

Sorotan

1

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

2

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

3

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan