Berita Terkini

4 jam yang lalu: Petugas kontrak: KKM belum tetapkan garis masa, perlu pinda akta pencen - Lukanisman 4 jam yang lalu: Kes VLN Zahid: pengurusan kes selanjutnya rayuan pihak pendakwaan pada 12 Mei 4 jam yang lalu: Semua pihak disaran buat semakan ketepatan tarikh hijrah pada jam digital azan 4 jam yang lalu: Ahmad Zahid harap pelantikan Ab Rauf bawa perubahan kepada Melaka 4 jam yang lalu: Penjawat awam Selangor terima bantuan khas Aidilfitri sebulan gaji

IKUTI KAMI


Ninja Van Kongsi 5 Tip Meraih Pengalaman Membeli-Belah Lebih Baik

Membeli-belah dalam talian sudah menjadi trend gaya hidup masa kini, jadi anda harus tahu cara terbaik untuk mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan atau scam.

TARA Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Nov 2022 2:30PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Membeli-belah secara dalam talian kadang-kala mengundang pengalaman yang cukup menyakitkan. Lebih-lebih lagi jika menjadi mangsa scammer atau kualiti barangan yang dijanjikan sama sekali tidak sama seperti yang diiklankan.

Sebab itu, masih ramai yang kurang gemar membeli-belah secara dalam talian. Terutamanya jika platform atau jenama terbabit belum terbukti kualiti dan servisnya.

Namun begitu, strategi pemasaran pemain industri beli-belah dalam talian yang memperkenalkan pelbagai jenis jualan dalam talian berjaya jua mengheret ramai pengguna untuk turut serta.

Jualan dua digit seperti 11.11 dan 12.12, jualan Krismas dan Tahun Baru sudah pasti mampu memancing pengguna untuk mendapatkan barangan idaman. Sebab apa? Kerana dalam tempoh ini, banyak jenama dan platfrom dalam talian mengadakan tawaran besar-besaran untuk dimanfaatkan oleh rakyat Malaysia.

Dengan trend beli-belah dalam talian yang semakin meningkat, terutamanya dengan diskaun eksklusif, platform e-dagang menjadi lebih menarik kepada pembeli.

Selain itu, kemudahan membeli-belah dalam talian, pengguna di Malaysia juga mengambil berat tentang kualiti, rangkaian dan ketersediaan produk, kelebihan harga, dan jaminan melalui ulasan pelanggan apabila mereka membeli-belah dalam talian, seperti yang ditunjukkan dalam tinjauan terbaru Ninja Van Group dan DPDGroup.

Tawaran eksklusif, penghantaran percuma dan tawaran terhad oleh platform dalam talian juga memainkan peranan besar dalam menarik pembeli.

Bagaimanapun, pengguna harus berhati-hati semasa membeli-belah dalam talian. Dengan jenayah siber yang berleluasa seperti kecurian identiti dan isu yang berkaitan dengan penghantaran seperti pesanan yang salah, penghantaran tertunda, serta penipuan Cash-On-Delivery (COD), usaha tambahan diperlukan untuk memastikan bahawa pengalaman membeli-belah dalam talian anda lebih baik.

Berikut ialah lima petua untuk pengalaman membeli-belah dalam talian yang lebih baik dan selamat:

1. Beli dengan bijak, buat beberapa ‘kerja rumah’

Sebelum membuat pembelian, lakukan penyelidikan tentang barang yang ingin dibeli dan dari platform yang anda ingin beli. Terutamanya jika anda membeli sesuatu yang sangat mahal.

Lakukan perbandingan harga, baca ulasan pelanggan tentang produk dan dasar penghantaran platform untuk menyemak sama ada platform atau penjual itu sah sebelum meneruskan. Petua yang baik ialah sentiasa membeli dari kedai rasmi atau sah.

Platform yang boleh dipercayai harus disulitkan dengan sambungan dalam talian selamat. Untuk melihat sama ada laman web selamat untuk dilawati, anda boleh menyemak maklumat keselamatannya. Sesetengah pelayar web akan memaklumkan anda jika anda tidak boleh melawati tapak dengan selamat atau secara peribadi. Berikut ialah contoh tentang cara menyemak keselamatan jika anda menggunakan Chrome:

Buka laman web, kemudian lihat di sebelah kiri alamat web.

Kenal pasti status keselamatan berdasarkan simbol berikut (mungkin berbeza bergantung pada pelayar web):

🔒 Kunci = Selamat

ℹ️ Simbol Maklumat = Tidak selamat

⚠️ Tanda Amaran = Tidak selamat atau Berbahaya

Untuk melihat butiran dan kebenaran tapak, pilih ikon. Anda akan melihat ringkasan tentang cara Chrome peribadi mengesyaki sambungan itu.

2. Rancang terlebih dahulu

Semasa musim perayaan, anda mungkin menghadapi beberapa penghantaran yang lewat. Berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kelewatan dalam menerima pembelian anda:

Pastikan mempunyai seseorang untuk menerima bungkusan ketika masa penghantaran yang dijadualkan.

Jika tiada sesiapa untuk menerima, pastikan ada tempat yang selamat untuk penghantar meninggalkan barang anda. Sebagai alternatif, maklumkan dan kemas kini status anda secepat mungkin untuk menjadualkan semula penghantaran. Ini akan membantu dalam mengurangkan masa perjalanan kurier anda.

Anda juga boleh menguruskan pakej anda untuk diambil sendiri di lokasi berhampiran. Banyak perkhidmatan penghantaran, termasuk Ninja Van Malaysia, menawarkan pelbagai lokasi pengambilan sendiri di seluruh Malaysia. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang lokasi berbeza mereka di sini.

3. Elakkan Penipuan

Menurut Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) dari Polis Diraja Malaysia (PDRM), sebanyak 71,833 penipuan, dengan kerugian lebih RM5.2 bilion, telah dilaporkan dalam tempoh dua tahun lepas. Daripada jumlah keseluruhan penipuan, 48,850 (68 peratus) adalah penipuan dalam talian.

Di antara penipuan dalam talian ini, Ninja Van Malaysia telah menemui trend yang semakin meningkat dalam penipuan cash on delivery (COD), taktik di mana penipu memikat pelanggan membayar secara tunai untuk bungkusan yang sama ada mereka tidak beli atau tidak sepadan dengan pembelian yang diharapkan. Dengan lonjakan e-dagang, penipuan ini semakin berleluasa.

Elakkan penipuan sedemikian dengan memastikan langkah berikut:

Lakukan penyelidikan latar belakang: semak kebolehpercayaan platform atau penjual (terutamanya di luar negara).

Hanya beli dari platform dan penjual yang bereputasi (lihat ulasan pelanggan).

Kekal berwaspada dengan taktik terbaharu penipu (kerana mereka cenderung menjadi kreatif dari hari ke hari).

Jika boleh, pilih pembayaran tanpa tunai.

Jika harganya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, maka ia mungkin tidak benar.

Jika anda membuat pengaturan COD, pastikan orang yang akan menerima tahu supaya mereka sedar (terutamanya jika anda bukan orang yang menerimanya).

Jika bungkusan yang tiba telah dibayar, pastikan anda memberitahu orang yang menerimanya.

Jangan teragak-agak untuk menolak bungkusan anda jika anda merasakan ada sesuatu yang tidak berfungsi.

Lindungi privasi anda dan elakkan memberikan maklumat peribadi.

Ketahui lebih lanjut tentang penipuan COD dan cara anda boleh melindungi diri anda dan orang tersayang di sini.

4. Buang bungkusan barangan dengan cara yang betul

Pembungkusan barang anda mengandungi maklumat peribadi seperti nama, alamat dan nombor telefon. Ini semua adalah maklumat peribadi yang tidak sepatutnya jatuh ke tangan yang salah.

Setelah anda membuka bungkusan anda, buangkannya dengan selamat dan keluarkan sebarang maklumat peribadi yang boleh dilihat (ia boleh semudah menggunakan pen untuk memotong maklumat).

Jika anda seorang penjual, kami syorkan menggunakan pilihan penghantaran selamat seperti Ninja Packs. Semua pesanan dan maklumat penting dikunci dalam talian, tidak membenarkan penipu untuk memperoleh data pelanggan anda untuk keuntungan mereka.

Melalui kod QR yang dijana pada pek, perkhidmatan penghantaran boleh mengakses maklumat yang diperlukan.

5. Dapatkan pertolongan jika terdapat masalah

Apa sahaja isu yang anda bimbangkan, hubungi penjual atau perkhidmatan penghantaran. Ninja Van Malaysia contohnya menawarkan pasukan pakar perkhidmatan pelanggan yang komited yang membantu pelanggannya menikmati pengalaman penghantaran tanpa kerumitan.

Kami berharap anda akan mengamalkan tip ini untuk membeli-belah dalam talian anda yang seterusnya dan menikmati pengalaman terbaik. Sentiasa berwaspada pada isu penghantaran yang mungkin dihadapi. Selamat berbelanja! - Getaran, 6 November 2022

Isu Pada

Azira Shafinaz: Kenapa 2022 Adalah Tahunnya

05 Nov 2022

Sorotan

1

PU Syed Puji Suara Aliff Syukri Sedap, Tetapi Minta Jangan Tergedik-Gedik Dan Hormati Bulan Ramadan

2

Polis Kenal Pasti Pengirim Bungkusan Kepada PM, Rafizi

3

Najib Kekal Dipenjara Selepas Mahkamah Persekutuan Tolak Permohonan Semakan Kes SRC