Berita Terkini

1 jam yang lalu: Piala Dunia: Serbia 2 Switzerland 3, Cameroon 1 Brazil 0 1 jam yang lalu: Anggota Kabinet tekad beri khidmat terbaik 1 jam yang lalu: Sebarang pelepasan air empangan dikawal rapi Air Selangor - LUAS 1 jam yang lalu: 319 polis pilih wakil rakyat Parlimen Padang Serai, DUN Tioman buat kali kedua 1 jam yang lalu: PRU15: Pusat pengundian awal DUN Tioman dan Parlimen Padang Serai dibuka mulai 8 pagi

IKUTI KAMI


Pentingnya Sistem Immobilizer Untuk Sesebuah Kereta, Jika Tidak Ia Mudah Dicuri Seperti Kia Dan Hyundai 

Model Kia dan Hyundai keluaran 2010 hingga 2021 itu tidak memiliki sistem keselamatan immobilizer dan cara untuk mencurinya hanyalah dengan menggunakan pemutar skru dan kabel USB.

TARA Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Oct 2022 4:59PM

Gambar hiasan Pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Gelombang kecurian kenderaan Kia dan Hyundai dilaporkan semakin meningkat di kebanyakan tempat di Amerika Syarikat selepas wujudnya cabaran di beberapa media sosial termasuk TikTok yang cuba mengeksploitasikan kelemahan yang terdapat pada kedua-dua kereta buatan Korea itu. 

Bahkan, beberapa pengguna platform media telah berkongsi sebuah video yang menggunakan tanda pagar #Kiaboyz yang mengajar cara-cara mencuri beberapa model kereta Kia dan Hyundai keluaran 2010 hingga 2021.

Model Kia dan Hyundai  keluaran 2010 hingga 2021 itu tidak memiliki sistem keselamatan immobilizer dan cara untuk mencurinya hanyalah dengan menggunakan pemutar skru dan kabel USB dan ia kemudian dijadikan sebagai cabaran kepada pengguna yang lain untuk melakukannya.

Gambar hiasan Unsplash
Gambar hiasan Unsplash

Beberapa tindakan undang-undang sivil telah dikenakan ke aras kedua-dua pembuat Korea itu dan bandar St Louis juga turut menyusul dengan tindakan yang sama. 

Apa tidaknya, sepanjang tahun ini, kecurian kereta Kia dan Hyundai di St Louis telah meningkat dua kali ganda dan mengikuti laporan St. Louis Post-Dispatch, purata kecurian pada bulan Jun sahaja dilaporkan berlakunya sebanyak 21 kes sehari dan jumlah itu meningkat kepada 23 kes sehari pada bulan Ogos. 

Malah, bandar-bandar lain seperti Memphis, Cincinnati, Columbus, and Grand Rapids turut membuat kenyataan umum mengenai peningkatan kecurian kedua-dua jenama kenderaan tersebut. Bahkan, bandar Milwaukee juga mengatakan bahawa pembuat kereta itu perlu “bertanggungjawab” ke atas peningkatan kecurian yang berlaku. 

Sekiranya St. Louis  memfailkan tuntutan mahkamahnya terhadap jenama kereta buatan Korea tersebut, ia akan menjadi bandar pertama yang berbuat demikian.

Menurut laporan dari Fox Business baru-baru ini, sepucuk surat telah dihantar oleh Kaunselor Bandar St. Louis, Sheena Hamilton kepada syarikat kereta Korea dengan meletakkan kesalahan tersebut kepada pembuat kereta tersebut. 

“Kenderaan Kia dan Hyundai yang rosak telah menyebabkan krisis keselamatan awam di bandar itu membahayakan kesihatan, keselamatan dan keamanan semua orang yang tinggal, bekerja atau melawat bandar,” katanya.

Gambar hiasan Unsplash
Gambar hiasan Unsplash

Dalam surat yang sama bertarikh 19 Ogos, Hamilton memberi amaran kepada pembuat kereta itu jika mereka gagal melaksanakan proses untuk mengurangkan kekacauan yang berlaku, beliau sendiri akan bertindak memfailkan saman ke atas mereka. 

Bagaimanapun Kia dan Hyundai turut menjalankan tanggungjawab mereka dan telah bekerjasama dengan penguatkuasa undang-undang serta majlis perbandaran di seluruh Amerika Syarikat  bagi mengurangkan kelemahan yang berlaku ini kepada pelanggan mereka termasuk mendermakan peralatan kunci roda.

Kini, mereka juga menawarkan kit immobilizer yang boleh dipasang di premis pengedar Kia dan Hyundai  untuk mengurangkan kes kecurian tersebut. - Getaran, 15 Oktober 2022 

Sumber: https://www.carscoops.com/2022/10/st-louis-wants-to-sue-hyundai-and-kia-for-causing-a-public-safety-crisis-after-massive-surge-in-thefts/ 

Isu Pada

I’m Ready To Romance - Theebaan G

15 Oct 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 hari yang lalu

Sultan Brunei Pandu Sendiri Kereta Bawa Anwar Ke Seri Perdana

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Tunku Putera Johor Selamat Dalam Kemalangan Pada Perlumbaan GT Australia

3

Sukan 3 minggu yang lalu

Ferrari Schumacher Dijual Pada Harga AS$14.8 Juta Di Geneva

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Seorang Mangsa Maut Dalam Kebakaran Kereta

Sorotan

1

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

2

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

3

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

Disyorkan untuk anda

TARA 1 jam yang lalu

Semakin Ramai Bukan Perokok Hidapi Kanser Paru-Paru

TARA 1 jam yang lalu

‘Spilt Gravy’ Dinobatkan Filem Terbaik FFM Ke-32, Bawa Pulang Dana Setengah Juta

Pengarah filem ‘Spilt Gravy’ Datuk Zahim Albakri turut membawa pulang Anugerah Pengarah Harapan

oleh Helmi Anuar