Berita Terkini

4 jam yang lalu: Final Piala Malaysia: JDT dahului kedudukan 2-1 menerusi penyerang import Fernando Forestieri pada minit ke-59 8 jam yang lalu: PH Pahang sokong untuk bersama BN bentuk kerajaan negeri 8 jam yang lalu: Alumni PTD cadang kerajaan baharu gubal Akta Perkhidmatan Awam 8 jam yang lalu: Gerakan minta ahlinya fokus PRN tahun depan - Dominic Lau 11 jam yang lalu: Peringatan, tiada penjualan tiket di Stadium Nasional Bukit Jalil

IKUTI KAMI


ESMOD 2022 Mempersembahkan Fesyen ‘Eclectitsch’

19 pereka fesyen muda mempamerkan koleksi tahun akhir mereka di Pertunjukan Fesyen ESMOd Kuala Lumpur 2022.

TARA Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Apr 2022 3:45PM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pertunjukan Fesyen ESMOD Kuala Lumpur 2022 (ESMOD 2022) menyaksikan pelbagai busana yang menakjubkan, hasil rekaan dan ciptaan para graduan ESMOD Kuala Lumpur.

Berlangsung di Shoppes, Four Seasons Place, edisi kali ini menyaksikan hasil kerja tahun akhir kumpulan FD1903 yang terdiri daripada 19 pereka fesyen muda.

Mereka mempamerkan reka bentuk luar biasa dengan tema ‘Eclectitsh’. Gabungan perkataan ‘eclectic’ dan ‘kitsch’ mewakili tema yang disatukan bagi membentuk satu suasana yang pelbagai.

Ia mempersembahkan koleksi yang dibahagikan kepada empat kategori seperti Nouvelle Couture, Pakaian Wanita RTW (Mewah), Pakaian Wanita RTW dan Pakaian Lelaki RTW.

Antara koleksi-koleksi yang dipersembahkan adalah ‘Women Are More Than That’ oleh Wong Nee Co yang mentakrifkan semula peranan asal wanita.

Koleksi ‘Empowering the Queens’ oleh Fong Hui Yi pula menyampaikan mesej setiap wanita adalah ratu yang bukan hanya cantik dan anggun, malah kuat dan berkuasa.

Koleksi ‘The Back of Beyond’ oleh Eugene Chow mengisahkan tentang kehidupan seorang introvert yang lebih senang menikmati suasana keseorangan.

Manakala, koleksi ‘Testimony of the Ancient’ oleh Eunice Ong Xiao Qing mendapat ilham daripada seni bina gothik di Inggeris pada abad ke-16. 

Ryan Lee Chi Yeng menampilkan koleksi ‘An Antonian Affair’ yang menggambarkan kehidupan Rom purba yang dicemari wabak.

Selain itu, koleksi ‘Embracing Growth’ oleh Samantha Low Jia En menceritakan tentang kisah mencari kegembiraan dalam hiruk-pikuk semasa membesar.

Koleksi ‘Soul Speak’ oleh Jacy Chia Kia Cheng pula mengisahkan tentang isi hati manusia serta banyak lagi koleksi-koleksi yang melewati pentas ESMOD tahun ini.

Panel juri terdiri daripada beberapa nama terkenal dalam industri fesyen tempatan seperti Bernard Chandran, Bon Zainal dan ramai lagi. 

Bernard Chandran bersama keluarganya di ESMOD 2022
Bernard Chandran bersama keluarganya di ESMOD 2022

ESMOD Kuala Lumpur merupakan sekolah fesyen swasta yang berada di bawah payung sekolah fesyen berprestij, ESMOD iaitu sekolah fesyen pertama dan tertua di dunia. 

Terletak di Paris, Perancis, sekolah fesyen ini berusia lebih 180 tahun. Para pelajar ESMOD Kuala Lumpur dipupuk dengan pendidikan reka bentuk dan fesyen warisan Parisian.

Mereka bukan sahaja mempelajari sukatan pelajaran berasaskan fesyen yang komprehensif, malah teknik praktikal dan pembuatan yang diketuai pereka fesyen terkemuka dari Paris.

Layari ESMOD Kuala Lumpur untuk maklumat lanjut. – Getaran, 9 April 2022

Gambar: ESMOD Kuala Lumpur

Isu Pada

Zee Avi Masih OK!

09 Apr 2022

Berita Berkaitan

1

Gaya 1 bulan yang lalu

Kraftangan Malaysia Rancang Pertunjukan Fesyen Di Dubai

2

Video & Galeri 1 tahun yang lalu

Gaya Di Getaran Ep. 38: MARA In Fashion Ready To Wear (MIF RTW) 2021/2022

3

TARA 1 tahun yang lalu

Semarak Rekaan Pereka Fesyen Baharu 'MARA In Fashion'

4

Selebriti 1 tahun yang lalu

Dipilih Sebagai ‘Muse’, Nam Ron Bikin Kejutan Di Pentas Peragaan!

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

TARA 18 jam yang lalu

'Temaniku' Lagu Tema Mechamato Raih 8,000 Putaran Di Platform Muzik Penstriman

TARA 12 jam yang lalu

Formulasi Ahli Farmasi Perancis Untuk Kesihatan Kulit Idaman

Sebagai seorang wanita, penulis sangat faham tentang ‘kekecewaan’ apabila kita gagal mendapatkan produk penjagaan kulit yang tepat. Apa lagi jika kulit kita sen...

oleh Rahayu MN

TARA 19 jam yang lalu

FINAS Harap Kerajaan Turut Fokus Kepada Industri Kreatif Dalam Bajet 2023

Peruntukan daripada kerajaan bukan sahaja dapat membawa perfileman negara ke pentas antarabangsa, tetapi juga mampu mewujudkan perhubungan sihat dengan negara l...

TARA 10 jam yang lalu

Rakam Gambar Guna Telefon Pintar Pun Cantik, Asalkan Tahu Tip dan Trik

oleh Rahayu MN