Berita Terkini

5 jam yang lalu: Penang SMART parking dijangka beroperasi seperti biasa 6 pagi Khamis 5 jam yang lalu: 97.3 peratus KIR berdaftar di PPS sudah terima BWI 5 jam yang lalu: Pelekat RFID rosak: Pengguna boleh dapat gantian secara percuma - PLUS 5 jam yang lalu: 35 peratus kebakaran tapak pelupusan sampah Pulau Burung, Pulau Pinang, dipadamkan 10 jam yang lalu: Bayaran one-off RM500 kepada penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara yang layak bermula Jun ini hingga Disember - Bukit Aman

IKUTI KAMI


Hari OKU Sedunia: 5 Atlet Para Terima Anugerah Khas

Sukan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Dec 2021 8:09AM

Ismail Sabri Yaakob (tengah) menyerahkan Anugerah Khas Paralimpik kepada Cheah Liek Hou (kanan) di Majlis Sambutan Hari OKU Sedunia Peringkat Kebangsaan Tahun 2021 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, malam tadi. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Seramai lima atlet para menerima Anugerah Khas Paralimpik yang diperkenalkan buat julung kali sempena sambutan Hari Orang Kurang Upaya Sedunia Peringkat Kebangsaan 2021 semalam.

Kesemua atlet para berkenaan menerima pengiktirafan itu atas pencapaian mereka yang berjaya meraih pingat pada Sukan Paralimpik Tokyo 2020, baru-baru ini.

Anugerah itu diterima oleh tiga atlet para iaitu Bonnie Bunyau Gustin (powerlifting), Cheah Liek Hou (badminton) dan Abdul Latif Romly (lompat jauh), yang telah memenangi pingat emas bagi acara sukan masing-masing pada temasya itu.

Anugerah Khas Paralimpik turut diberikan kepada dua atlet para yang merangkul pingat perak pada Paralimpik Tokyo iaitu Jong Yee Khie (powerlifting) dan Chew Wei Lun (boccia).

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyampaikan anugerah itu kepada atlet berkenaan pada Majlis Malam Kasih Orang Kurang Upaya (OKU) Keluarga Malaysia di sini malam tadi.

Turut hadir Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun, Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim dan Presiden Persatuan OKU Sental, Senator Datuk Ras Adiba Radzi.

Sementara itu, Anugerah Ibu Bapa Mithali OKU diberikan kepada Gustin Jenang, 54, bapa kepada Bonnie dan pengiktirafan kategori ini bagi menghargai jasa dan pengorbanan ibu bapa atau penjaga dalam menjaga anak OKU, seterusnya berjaya menyumbang kepada pemerkasaan golongan istimewa itu di Malaysia.

Pada majlis itu, lima kategori anugerah lain turut disampaikan kepada beberapa penerima yang terdiri daripada pertubuhan, majikan, badan korporat, agensi kerajaan, serta individu yang kreatif dalam menghasilkan sesuatu ciptaan khas buat golongan OKU.

Antara kategori itu ialah Anugerah Pencapaian Dasar Satu Peratus OKU dalam Perkhidmatan Awam yang diberikan kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat; Kementerian Perpaduan Negara; Kementerian Pertahanan; dan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Kesemua kementerian berkenaan menerima pengiktirafan tersebut kerana berjaya memastikan lebih ramai OKU diberi ruang dan peluang untuk bekerja dalam sektor awam.

Selain itu, tiga Pertubuhan Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK) iaitu Seri Malindo, Melaka; Miri, Sarawak; dan Wakaf Tapai, Terengganu; menerima Anugerah Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Cemerlang bagi menghargai usaha dan komitmen daripada aspek pengurusan, pentadbiran, pemulihan, pembelajaran, latihan dan penempatan pekerjaan pelatih PDK.

Bagi Anugerah Majikan Prihatin (swasta) pula diberikan kepada QSR Brands (M) Holdings Bhd; Lotuss Stores (M) Sdn Bhd; Perusahaan Saudee Sdn Bhd; Extramil Export Industry Sdn Bhd dan The Famous Amos Chocolate Chip Cookie Corp (M) Sdn Bhd.

Pengiktirafan terhadap lima syarikat itu merupakan penghargaan dalam memberikan sokongan padu sebagai majikan, untuk menggajikan golongan OKU melalui perkhidmatan ‘Job Coach’ yang disediakan Jabatan Kebajikan Masyarakat. - Bernama

Sorotan

1

Pencarian Kanak-Kanak Orang Asli Masuk Hari Ke- 6

2

Pengaruh Kawan Punca Utama Individu Ambil Dadah

3

Menjengah Butik Indigo Pertama Di Malaysia!

Disyorkan untuk anda

Sukan 7 jam yang lalu

Zii Jia Tinggalkan BAM, Serah Surat 11 Januari - Mohamad Norza

Semasa 18 jam yang lalu

Pengaruh Kawan Punca Utama Individu Ambil Dadah

oleh Farhana Farush

Semasa 12 jam yang lalu

Syed Saddiq Perlu Bezakan Kedudukan Sebagai Ahli Politik Dan Tertuduh - Hakim

Semasa 1 hari yang lalu

Kematian Tahanan Akibat Paru-Paru Berair - Bukit Aman

oleh Fitri Nizam