Berita Terkini

4 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM30 juta untuk Program Peningkatan Enterpris Bumiputera - PM 4 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM100 juta untuk Skim Pembiayaan Informal & Mikro - PM 5 jam yang lalu: Sapura Energy catat keuntungan bersih RM91.93 juta pada suku pertama berakhir 30 April 2022 5 jam yang lalu: Menteri Luar Australia adakan lawatan tiga hari ke Malaysia bermula Selasa 5 jam yang lalu: Presiden punyai hak mutlak gugur ahli MT UMNO yang dilantik - Tajuddin

IKUTI KAMI


Tetap Patriotik Walau Pandemik, Penduduk Gantung 2,000 Jalur Gemilang

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Aug 2021 8:41PM

Penghuni PAKR Hiliran meneruskan tradisi memasang lebih 2,000 Jalur Gemilang pelbagai saiz di sekitar kawasan perumahan itu bagi menyemarakkan semangat kemerdekaan.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA TERENGGANU - Pandemik COVID-19 bukan penghalang untuk penghuni Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Hiliran meneruskan tradisi mereka dengan memasang lebih 2,000 Jalur Gemilang pelbagai saiz di sekitar kawasan perumahan itu.

Tradisi unik itu dilakukan semata-mata bagi menyuburkan rasa cintakan negara, dan menyemarakkan sambutan kemerdekaan, khususnya dalam kalangan generasi muda.

Ketua Blok C PPR Padang Hiliran, Aripin Mohd, 68, berkata, ini adalah tahun kelima mereka bergotong-royong menyiapkan dan memasang Jalur Gemilang di sekitar PAKR itu.

Menurut Aripin, tradisi berkenaan tetap diteruskan biarpun dengan skala lebih kecil, bagi memastikan ia tidak melanggar prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

"Kerana semangat kecintaan yang tinggi terhadap negara, kita tetap mahu raikan sambutan kemerdekaan tapi mengikut SOP dan bersederhana.

"Tahun ini juga  kita putuskan untuk buat kelainan iaitu dengan menggantung bendera Jalur Gemilang dari aras paling tinggi iaitu di tingkat 17," katanya ketika ditemui media di sini.

2,000 Jalur Gemilang dipasang di kawasan perumahan PAKR Hiliran, bagi memeriahkan sambutan bulan kemerdekaan.
2,000 Jalur Gemilang dipasang di kawasan perumahan PAKR Hiliran, bagi memeriahkan sambutan bulan kemerdekaan.

Beliau berkata, penduduk juga sanggup mengeluarkan wang saku sendiri bagi menjayakan program tersebut.

“Dua puluh penduduk terlibat bergotong- royong untuk menyiapkan bendera yang menelan belanja RM1,500.

“Bagi program ini tidak ada sumbangan dari pihak luar, semua menggunakan wang saku penduduk yang menyumbang mengikut kemampuan mereka,” katanya.

Tambah Arifin, Jalur Gemilang  itu mengambil masa lima hari untuk disiapkan dan ia dibuat pada waktu malam memandangkan majoriti penduduk perlu bekerja pada siang hari.

"Selain meniup semangat patriotik, aktiviti ini juga mengeratkan kerjasama dan hubungan kekeluargaan sesama penduduk," katanya. - Getaran, 21 Ogos 2021

Sorotan

1

Son Ye Jin Mengandung, Masih Sesuaikan Diri Dengan Perubahan Badan

2

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

3

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

KUSKOP Lulus Bantuan RM1.54 Juta Kepada Koperasi Di Selangor

Politik 8 jam yang lalu

Saya Masih Sayangkan UMNO, Tapi Tak Ada Masalah Jadi Calon Bebas

oleh Isabelle Leong

Sukan 7 jam yang lalu

Sivasangari Stabil, Ambil Masa 3 Bulan Untuk Pulih - Ahmad Faizal

Semasa 1 hari yang lalu

Kenapa Tiada Tindakan Terhadap Penipu Bersiri? 45 Mangsa Tuntut Keadilan

oleh Isabelle Leong