Berita Terkini

7 jam yang lalu: Melaka cadang bina saluran paip air dari Sungai Rembau 11 jam yang lalu: OP Tapis Khas: 496 penagih, 120 pengedar ditahan polis Perak 11 jam yang lalu: KPM mohon tangguh pengosongan bangunan SK Assumption 11 jam yang lalu: Mesyuarat khas berkaitan urusan PRN Johor akan diadakan pada 9 Februari (Rabu) - Setiausaha SPR 11 jam yang lalu: SPR telah terima notis pembubaran DUN Johor pada 23 Januari - Setiausaha SPR

IKUTI KAMI


Tolak Bendera Putih, Lambang Berputus Asa - Mufti Pulau Pinang

Semasa Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Jul 2021 6:41PM

Wan Mohd Salim Wan Mohd Noor - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Jabatan Mufti Pulau Pinang tidak bersetuju dengan cadangan mengibar bendera putih sebagai usaha oleh golongan kurang berkemampuan untuk memohon bantuan daripada orang ramai.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Mohd Salim Wan Mohd Noor berkata, tindakan itu dianggap sebagai tidak wajar kerana ia mencerminkan sikap berputus asa dan mengalah terhadap situasi yang dihadapi oleh mereka.

Sebagai umat Islam, Wan Salim berkata, sikap berputus asa dan mudah mengalah kepada kesusahan dan kemiskinan adalah dilarang dalam agama.

“Jabatan ini berpendapat masih banyak cara lain untuk mendapat bantuan bagi mengatasi kepayahan hidup golongan yang terjejas pendapatannya.

“Di samping bantuan yang sedia disalurkan oleh kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri, bantuan juga boleh didapati daripada badan-badan dan agensi-agensi tertentu termasuk pusat pengurusan zakat, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), juga syarikat-syarikat swasta, dan sumbangan individu,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kempen kibar bendera putih yang dilakukan rakyat di media sosial, khusus membantu individu yang terputus bekalan makanan dan terjejas akibat pandemik COVID-19.

Wan Salim turut menyeru semua pihak termasuk syarikat GLC dan swasta supaya meningkatkan usaha secara lebih agresif bagi membantu golongan memerlukan.

“Wakil rakyat di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) perlu memainkan peranan sebagai penghubung antara golongan memerlukan dengan pihak yang memberi bantuan.

“Kemungkinan mereka ini tidak tahu cara atau kaedah bagi memohon bantuan daripada pihak berkaitan,” katanya.

Wan Salim turut mengajak umat Islam supaya memperbanyakkan doa dan bermunajat, agar pandemik COVID-19 ini dapat berakhir segera, selain bersabar dengan ujian yang diberikan Tuhan.

Sementara itu, kerajaan Pulau Pinang hari ini meluluskan serta-merta peruntukan berjumlah RM1.04 juta bagi membantu golongan yang memerlukan.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, peruntukan tersebut merupakan peruntukan tambahan kepada semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk digunakan membantu rakyat, terutamanya mereka yang terpaksa mengibarkan bendera putih. - Getaran, 1 Julai 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 13 jam yang lalu

Pembinaan Asrama Pekerja Asing Cetus Misteri, Apa Motif Kerajaan Negeri?

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Hanya 1,000 Individu Dibenar Sertai Perarakan Thaipusam Pulau Pinang

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Pembantu Peniaga Tak Mengaku Salah Dera 7 Anak

4

Jelajah 2 minggu yang lalu

Taman Eko Burung Merak Kini Dibuka 

Sorotan

1

Rayuan Kes SRC, Najib Akan Mohon Peguam Diraja Dari UK

2

Penggal Kepala Ibu, Penganggur Didakwa Di Mahkamah

3

Pereka Fesyen Thierry Mugler Meninggal Dunia Pada Usia 73

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Lagi Penyu Ditemui Mati, Terengganu Rekod Kematian Ke-11

oleh Ana Maria Yusof

Semasa 13 jam yang lalu

COVID-19, 1,494 Pelajar Kedah Dijangkiti Sejak 1 Januari, Tiada Kematian Direkodkan

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 1 hari yang lalu

14 Kematian Baharu COVID-19, Tiada BID

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Elak Menu Tak Berkhasiat, Program HiTS Perlu Diperluas

oleh Susan Albert