Berita Terkini

36 minit yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 37 minit yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 38 minit yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 39 minit yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 39 minit yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


Segera Selesaikan Ibadat Umrah Sebelum Musim Haji, Jangan Salah Guna Visa

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 May 2023 12:08PM

Bakal jemaah umrah juga diingatkan supaya tidak menyalahgunakan kemudahan Visa Pelancong dan Visa Umrah bagi menunaikan ibadah haji - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Semua syarikat pengendali umrah diingatkan supaya menyelesaikan ibadah umrah sebelum sesi musim haji bermula.

Jurucakap Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) berkata, ingatan tersebut turut terpakai ke atas semua jemaah.

Menurut beliau, mereka juga perlu akur dengan peraturan dan perundangan ditetapkan kerajaan Arab Saudi.

“Musim haji dijangka bermula minggi ketiga Jun nanti, justeru MOTAC sebagai sebuah kementerian yang bertanggungjawab mengeluarkan lesen kepada agensi Pelancongan dalam bidang umrah dan seterusnya mengawal selia aktiviti berkaitan, ingin mengingatkan pihak berkaitan supaya segera menyelesaikan pakej atau ibadat umrah masing-masing,” katanya hari ini.

Jelas jurucakap itu, bakal jemaah umrah juga diingatkan supaya tidak menyalahgunakan kemudahan Visa Pelancong dan Visa Umrah bagi menunaikan ibadah haji. 

“Peringatan ini diwar-warkan bagi memastikan tiada jemaah umrah yang mengambil kesempatan untuk tinggal lebih masa (overstay) sehingga masuk ke musim haji. 

“Perkara ini merupakan satu kesalahan di bawah peraturan kerajaan Arab Saudi iaitu menunaikan ibadah haji tapa mempunyai permit yang sah,” katanya.

Tegas beliau, kerajaan Arab Saudi hanya  mengiktiraf permit haji yang dikeluarkan oleh institusi bertauliah bagi setiap negara seperti Lembaga Tabung Haji (TH).

“MOTAC memandang serius berhubung perkara ini kerana a melibatkan kepentingan dan keselamatan jemaah umrah.

“Kami akan berusaha menghalang berlakunya perkara yang tidak diingini demi menjaga hubungan baik yang telah terjalin antara kerajaan Malaysia dan Arab Saudi,” katanya.

Beliau memberi amaran, tindakan sewajarnya akan diambil jika terbukti ia melibatkan syarikat pengendali umrah yang dilesenkan oleh Kementerian ini.

“MOTAC menyeru seluruh rakyat Malaysia yang melancong dan mengerjakan umrah agar sentiasa menjaga nama baik negara semasa berada di luar negara,” katanya. 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Na'im Mokhtar sebelum ini dipetik sebagai berkata, kuota haji yang diperuntukkan kepada Malaysia pada tahun ini adalah 31,600 jemaah.

Beliau memberitahu, Malaysia bagaimanapun sudah membuat rayuan bagi memohon penambahan 350 slot lagi, berikutan pertambahan populasi penduduk yang sudah meningkat.  - Getaran, 13 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

MAHB Beroperasi Kapasiti Penuh, Jangka 31,600 Pengembara Musim Haji

2

Luar Negara 1 minggu yang lalu

Islamic Arts Biennale Memukau Pengunjung Dengan Artifak Belum Pernah Dipamer

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Rezeki Anak Tunggal Tunai Haji Bersama Ibu Bapa

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Hati-Hati Tawaran Pakej Badal Haji - MATA

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Islam Perintah Kasihi Haiwan, Ia Adalah Ibadah Kepada Allah

oleh Farhana Farush

Luar Negara 1 hari yang lalu

Joe Biden Tersandung Di Majlis Graduasi Tentera Udara

Semasa 14 jam yang lalu

Anwar Bangkit Isu Tandas Sekolah Rosak, Kotor Yang Tiada Kesudahan

Semasa 1 jam yang lalu

Caj Klinik Kesihatan: ‘Terlalu Rendah Tetapi Jika Mahu Naikkan Pertimbang Kemampuan Rakyat’

oleh Aiman Sadiq