Berita Terkini

32 minit yang lalu: Ahmad Faizal Pengerusi PN Negeri Sembilan yang baharu 33 minit yang lalu: APG 2023: Atlet para di landasan tepat capai 33 pingat emas 34 minit yang lalu: Dialog Shangri-La 3 hari bermula di Singapura 35 minit yang lalu: Aliran penumpang udara naik 45.8 peratus pada April, domestik pulih - IATA 36 minit yang lalu: GP di 10 daerah dipelawa sertai program rintis Skim Perubatan MADANI

IKUTI KAMI


Kenyataan Media Pendakwaan Atas KSN Palsu - AGC

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 07 May 2023 11:36AM

Mohd Zuki Ali - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Peguam Negara (AGC) menafikan ada mengeluarkan kenyataan media berhubung pendakwaan yang kononnya akan dikenakan ke atas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Jurucakap AGC berkata, penafian tersebut merujuk kepada kenyataan media Ruj: PN. PRO.100-3/6/4 Jld.5(11) Pendakwaan ke Atas Tan Sri Zuki Bin Ali - Ketua Setiausaha Negara (KSN) bertarikh 5 Mei 2023.

Semakan Getaran mendapati, kenyataan media palsu itu diolah rapi menggunakan jata negara yang merupakan simbol rasmi kerajaan Malaysia.

Menurut surat palsu itu, AGC telah menerima kertas siasatan daripada pegawai khas Perdana Menteri, susulan arahan yang dikeluarkan beliau.

Surat palsu itu juga mendakwa, pertuduhan ke atas Mohd Zuki dibuat berdasarkan keterangan dan fakta hasil daripada penyiasatan.

“Keputusan dibuat dengan adil berdasarkan keterangan dalam kertas siasatan, tidak memihak kepada sesiapa bagi memastikan keadilan yang sewajamya selaras dengan bidang kuasa Peguam Negara yang diperuntukkan di bawah Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan.

“Jabatan Peguam Negara juga menafikan tohmahan terhadap wujudnya pendakwaan terpilih (selective prosecution),” katanya.

Dakwa surat palsu itu lagi, mana-mana individu akan didakwa sekiranya terdapat keterangan dan bukti kukuh bahawa mereka telah melakukan kesalahan di bawah peruntukan undang-undang.

“Individu tersebut akan didakwa berdasarkan peruntukan undang- undang tapa mengira status dan latar belakang,” dakwanya. - Getaran, 7 Mei 2023 

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

‘Kami Tak Pernah Lancar Tabung Kes Wanita Mualaf Orang Asli’ - MRM

oleh Wartawan Getaran

Semasa 18 jam yang lalu

Pulau Pinang Milik Kedah: Ini Bukan Kali Pertama, Sanusi Perlu Disiasat

oleh Ian McIntyre

Semasa 1 hari yang lalu

Kematian Kee Kok Thiam Diklasifikasi Mati Mengejut - Polis Selangor

Semasa 1 hari yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

oleh Wartawan Getaran