Berita Terkini

5 jam yang lalu: Dakwaan rasuah OCPD: SPRM tahan 3 lagi polis 5 jam yang lalu: Kerjasama Malaysia-Indonesia mudahkan produk sijil halal tembus pasaran kedua negara 5 jam yang lalu: Malaysia di posisi baik manfaat potensi sebagai pengeluar hidrogen hijau - MOSTI 5 jam yang lalu: Lelaki disyaki dera bayi perempuan teman wanita ditahan 5 jam yang lalu: Syarikat korporat perlu melabur untuk sistem keselamatan siber - Fahmi

IKUTI KAMI


Kebajikan Kaum India Terus Terpinggir, Banyak Isu Terbiar Sepi - T. Mohan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 May 2023 9:46PM

T. Mohan berkata adalah amat mengecewakan apabila perjuangan memartabatkan komuniti India seakan sudah terhenti, tanpa sebarang pencapaian yang boleh dibanggakan. - Gambar dari Facebook T.Mohan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kebajikan dan hal ehwal kaum India dilihat terus terpinggir, walaupun Kerajaan Perpaduan sering berjanji untuk mengamalkan kesamarataan antara semua kaum.

Naib Presiden MIC, Datuk Mohan Thangarasu (T. Mohan) berkata, banyak isu yang menyelubungi etnik ketiga terbesar negara itu kini terbiar begitu sahaja.

Menurut beliau, sejarah hitam yang mewarnai MIC sebenarnya bermula sejak Pilihan Raya Umum 2008, apabila negara dilanda tsunami politik.

“Ketika itu Barisan Nasional (BN) hilang lima negeri di tangan pembangkang iaitu Pulau Pinang, Selangor, Perak, Kelantan dan Terengganu.

“Tapi selepas pembangkang berjaya menguasai negara pun, tidak banyak angin perubahan dibawa untuk komuniti India tempatan. Mereka masih terus terpinggir,” katanya kepada Getaran.

Mohan menyatakan demikian ketika ditanya perkembangan terkini MIC, yang satu ketika dahulu menempa nama sebagai parti utama masyarakat India.

Jelas beliau, adalah amat mengecewakan apabila perjuangan memartabatkan komuniti India seakan sudah terhenti, tanpa sebarang pencapaian yang boleh dibanggakan.

“Sebelum ini mereka (kerajaan) cakap besar, mahu bersikap sama rata (dengan semua kaum).

“Tapi sekarang apa sudah jadi? Apakah kamu ada melihat sebarang kejayaan atau sumbangan membanggakan buat masyarakat India tempatan,” katanya, kesal.

Dakwa Mohan, pelbagai kemelut sosial masih melatari masyarakat India, malah taraf sosio ekonomi kaum berkenaan juga masih tidak berubah walaupun di negeri maju seperti Selangor.

“Gangsterisme dan kongsi gelap masih dikaitkan dengan kaum India. Begitu kedudukan ekonomi mereka, masih ramai yang tergolong sebagai kelompok B40.

“Sampai bila stigma dan senario ini akan berubah? Apa yang kerajaan ada lakukan,” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata, ramai pihak boleh menjadi saksi kepada segala janji manis, khususnya ketika musim pilihan raya.

“Ketika mahu memancing undi, bulan dan bintang mereka janjikan. Tapi selepas (meraih) kemenangan, semua itu hilang.

“Apa sahaja mereka akan menyalahkan MIC. Tapi sekarang nilailah sendiri, apa yang ada pihak berkenaan lakukan,” katanya.

Tegas Mohan, isu seperti kedaifan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Tamil, peruntukan yang tidak mencukupi, pengangguran dan penduduk tanpa kewarganegaraan masih berlaku dengan berleluasa.

“Lihatlah sendiri, buat bancian untuk tahu berapa ramai penduduk berbangsa India yang tidak memiliki status kewarganegaraan kerana ketiadaan dokumen pengenalan diri.

“Isu ini sudah berlarutan terlalu lama tapi apa penyelesaiannya? Tiada,” katanya.

Semua itu tersebut jelas beliau, menjadi denyut perjuangan MIC sejak sekian lama, dan faktor yang menyebabkan MIC masih relevan.

“Katalah apa sahaja. Hakikatnya memang MIC pelopor kepada perjuangan masyarakat India negara.

“Kami tidak akan mudah menyerah kalah,” katanya. - Getaran, 1 Mei 2023


 

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Tragis, 3 Beradik Maut Lori Bertembung Kren

oleh Wartawan Getaran

Sukan 1 hari yang lalu

Jawatankuasa Peringkat Tertinggi KBS Buat 7 Ketetapan Martabat Sukan Negara

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi

oleh Sophia Ahmad

Semasa 2 jam yang lalu

Anwar Hadiri Perhimpunan Agung UMNO