Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pencari madu lebah maut jatuh pokok setinggi 30 meter di Kampung Meranto, Gua Musang 1 jam yang lalu: KDN salur peruntukan lebih RM2.3 juta untuk pembaikan penjara, PPD di Kedah 1 jam yang lalu: Rumah terbakar: Seramai 76 penghuni Rumah Selunsin, Pakan dalam Bahagian Sarikei terjejas 1 jam yang lalu: MAHB kekal untung selepas merekodkan untung bersih suku pertama RM58.19 juta 1 jam yang lalu: Hanya 35 peratus atau seramai 176,883 suri rumah carum bawah Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR)

IKUTI KAMI


Lebih 400 VVIP Seluruh Asia Dijangka Hadir LIMA 2023

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 14 Apr 2023 9:47AM

Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA) 2023 yang akan berlangsung di Langkawi pada 23 hingga 27 Mei depan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lebih 400 individu kenamaan (VVIP) dari seluruh Asia dijangka hadir pada Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA) 2023 yang akan berlangsung di Langkawi pada 23 hingga 27 Mei depan.

Individu berkenaan terdiri daripada menteri pertahanan, menteri pengangkutan serta ketua-ketua agensi pertahanan dan keselamatan negara.

Pengarah Eksekutif Alpine Solutions Sdn Bhd (Alpine)  Muhammad Aqlan Pacleb berkata individu tersebut adalah mereka yang membuat keputusan dalam urusan perniagaan berkaitan industri terlibat  di rantau ini sepanjang pameran itu berlangsung.

Beliau berkata kehadiran individu berkenaaan dapat meyakinkan pempamer untuk menyertai pameran yang sekali gus mencipta potensi perniagaan untuk mereka.

"Kami akan mempunyai sekurang-kurangnya 410 VVIP yang merupakan pembuat keputusan dari rantau ini yang akan ditemui pempamer...kami janji mereka akan dapat lihat urusan perniagaan,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama Bernama.

LIMA 2023 bertemakan ‘Titik Perhubungan Perdagangan Maritim dan Aeroangkasa Asia dengan edisi kali ini melibatkan dua kementerian utama iaitu Kementerian Pertahanan (Industri Pertahanan Maritim dan Aerongkasa) dan Kementerian Pengangkutan (Industri Komersial Maritim dan Aeroangkasa).

Muhammad Aqlan berkata LIMA yang sinonim dengan pameran pertahanan dan keselamatan itu turut disertai Kementerian Pengangkutan (bagi sektor komersial) untuk kali kedua selepas edisi 2019.

Beliau mengakui Alpine sebagai penganjur LIMA 2023 pada mulanya sukar untuk meyakinkan pempamer untuk sektor komersial namun Kementerian Pengangkutan (MOT) percaya LIMA bukan sekadar pameran pertahanan dan keselamatan kerana ada syarikat yang bukan sekadar untuk memenuhi pasaran industri pertahanan dan keselamatan.

"Contohnya Airbus yang mengeluarkan enjin dan pembuat enjin jet pejuang pada masa yang sama, mereka turut menawarkan enjin untuk komersial...berdasarkan ini jadi kenapa kami tidak fokuskan ke arah itu kerana kami mempunyai sokongan yang kuat daripada MOT, mereka endors LIMA ini bukan setakat pameran pertahanan dan juga keselamatan tetapi juga untuk komersial," katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan Alpine Anita Jacobson berkata LIMA 2023 turut menyasarkan pasaran luar negara bagi memastikan pameran itu bersifat antarabangsa.

"Kempen jualan dan pemasaran bermula di luar negara dan kami menyertai pameran yang sama di United Kingdom, Thailand, Singapura dan berjumpa kapten industri bagi memaklumkan LIMA 2023 akan dianjurkan (setelah edisi 2021 tidak diadakan akibat pandemik COVID-19 yang melanda dunia ketika itu)," katanya.

Menurutnya, 600 syarikat telah mendaftar untuk menyertai pameran tersebut dengan 70 peratus penyertaan daripada syarikat antarabangsa dari 30 negara manakala 30 peratus lagi syarikat tempatan.

Kali terakhir pameran dwitahunan itu diadakan pada 2019. - Bernama

Sorotan

1

Jurugambar Ditahan Bantu Siasatan Amang Seksual Di Sepang

2

Pilih Bulu, RapidKL ‘Dibelasah’ Benarkan VVIP Guna MRT Tanpa Pelitup Muka

3

Dakwaan Pulau Pinang Milik Kedah, Sanusi Perlu Faham Perlembagaan - Anwar

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Maut Renjatan Elektrik, Tiada Pengenalan Diri Ditemui - Bomba

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 jam yang lalu

Pembinaan LRT Pulau Pinang Dijangka Bermula Lebih Awal

Semasa 12 jam yang lalu

Kehebatan Erdogan Mampu Kukuhkan Perpaduan Rakyat Turkiye - Zambry

oleh Sophia Ahmad

Semasa 10 jam yang lalu

Menteri India V. Muraleedharan Adakan Lawatan Ke Malaysia Minggu Ini