Berita Terkini

4 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 4 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 4 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 4 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 8 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Tarikh Lihat Anak Bulan 22 Mac, Babit 29 Lokasi Seluruh Negara

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Mar 2023 10:23AM

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja telah menetapkan tarikh melihat anak bulan Ramadan adalah pada 22 Mac ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tarikh melihat anak bulan bagi menentukan permulaan puasa untuk semua umat Islam di Malaysia ditetapkan pada petang 22 Mac nanti, iaitu Rabu depan.

Jurucakap Pejabat Penyimpah Mohor Besar Raja-Raja berkata, Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab.

“Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh Permulaan Puasa yang ditetapkan melalui radio dan televisyen,” katanya.

Menurut beliau, semua jawatankuasa berkenaan telah diperkenan untuk melihat anak bulan Ramadan di kesemua 29 kawasan iaitu Pontian Kecil (Johor), Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara (Melaka), Kompleks Baitul Hilal Telok Kemang, Port Dickson (Negeri Sembilan).

“Lokasi lain yang turut diperkenan ialah tiga kawasan di Selangor iaitu Bukit Melawati di Kuala Selangor, Bukit Jugra di Banting dan Balai Cerap Selangor di Sabak Bernam.

“Untuk negeri Perak, lokasi melihat anak bulan ditetapkan di Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru di Manjong manakala di Pulau Pinang ialah Pusat Falak Sheikh Tahir di Pantai Aceh,” katanya.

Menara Kuala Lumpur turut diperkenan sebagai lokasi melihat anak bulan untuk ibu negara manakala Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya untuk Putrajaya.
Menara Kuala Lumpur turut diperkenan sebagai lokasi melihat anak bulan untuk ibu negara manakala Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya untuk Putrajaya.

Jawatankuasa berkenaan juga katanya, diperkenan untuk melihat anak bulan di tiga lokasi di Kedah iaitu Kampung Pulau Sayak (Kuala Muda), Pemandangan Indah (Langkawi) dan Menara Alor Setar.

“Bagi Terengganu, lokasinya ialah di Bukit Besar (Kuala Terengganu), Bukit Geliga (Kemaman), Pulau Perhentian (Besut) dan Balai Cerap KUSZA di Setiu.

“Untuk Kelantan, lokasi diperkenan ialah di Bukit Peraksi (Pasir Puteh), Bukit Kampong Tembeling (Kuala Krai) dan Menara Bangunan SEDC di Kota Bharu,” katanya.

Sementara itu, lokasi diperkenan untuk melihat anak bulan di Sarawak ialah di Pusat Falak Miri, Teluk Bandung (Kuching) dan Tanjung Batu (Bintulu) manakala di Sabah, Balai Cerap Al-Biruni di Putatan.

“Untuk negeri Pahang, lokasinya ialah di Bukit Tanjong Batu (Nenasi), Gunung Berincang (Cameron Highlands) dan Bukit Pelindong di Kuantan.

“Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan pula ditetapkan sebagai lokasi untuk Labuan,” katanya.

Menurut jurucakap itu lagi, Menara Kuala Lumpur diperkenan sebagai lokasi melihat anak bulan untuk ibu negara manakala Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya untuk Putrajaya.

“Menara Pandang Masjid Al-Hussain, Kuala Perlis pula ialah untuk negeri Perlis,” katanya. - Getaran, 15 Mac 2023 

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Pemuda UMNO Lantik 3 Ahli Sertai Kepimpinan Tertinggi

oleh Aiman Sadiq

Semasa 15 jam yang lalu

KPDN Terengganu Gerakkan 116 Penguat Kuasa Op Pantau 2023

Semasa 8 jam yang lalu

Pakej Rahmah Haji Tawar Harga Bawah RM50,000

Sukan 18 jam yang lalu

Terbuka Switzerland: Zii Jia Mara Ke Separuh Akhir