Berita Terkini

6 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang 6 jam yang lalu: Sesi libat urus perluas sistem pembayaran terbuka lebuh raya - Salahuddin 6 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM3.22 juta 6 jam yang lalu: Pemohon Skim SRP masih boleh dapat pembiayaan di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan 6 jam yang lalu: 20,041 kes hilang wang daripada institusi perbankan di Malaysia pada 2022

IKUTI KAMI


Peruntukan RM750 Juta Bagi Program IPR Mencukupi - Rafizi

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Mar 2023 9:16AM

Rafizi Ramli - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Peruntukan kerajaan berjumlah 750 juta disediakan kepada Kementerian Ekonomi tahun ini untuk program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) bagi membantu 130,000 rakyat golongan termiskin adalah mencukupi.

Menterinya, Mohd Rafizi Ramli, berkata ia kerana kerajaan mengambil pendekatan yang berbeza bagi menguruskan peruntukan itu dengan pemberian bantuan dan kemudahan kepada peserta tidak secara sekali gus tetapi secara bulanan.

“… jadi pendekatan kita ialah, daripada kita ambil 100,000 (peserta) dan bagi terus (bantuan) RM20,000 ke RM30,000 sekali gus... lebih baik bayar (beri bantuan) kepada mereka setiap bulan. Jadi mereka perlu berada dalam acuan itu dalam tempoh 24 bulan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Naratif Khas dengan topik Inisiatif Pendapatan Rakyat yang disiarkan di RTM, malam tadi.

Pada 24 Feb lepas, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar, Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2023, berkata kerajaan akan melaksanakan IPR dengan peruntukan sejumlah RM750 juta kepada Kementerian Ekonomi bagi menjayakan bantuan berkenaan.

Program tersebut menyasarkan peserta meraih pendapatan antara RM2,000 hingga RM2,500 sebulan dalam tempoh pemantauan 24 bulan dan selepas itu dapat menjana pendapatan sendiri melalui hasil yang diperolehi.

Menerusi program itu, peserta boleh membuat permohonan IPR yang terdiri daripada kategori Inisiatif Usahawan Tani (INTAN), Inisiatif Usahawan Makanan (INSAN) dan Inisiatif Operator Perkhidmatan (IKHSAN).

Justeru, Rafizi berkata bantuan dan kemudahan daripada peruntukan itu akan diberikan kepada peserta bergantung kepada skim kategori pilihan mereka yang telah diluluskan.

“Kalau INSAN mereka akan diberikan mesin layan diri di tempat yang telah dipilih, maksudnya mereka menerima sewaan bulanan yang dibayar terus kepada penyedia mesin layan diri antara RM600 hingga RM800 bergantung kepada jenis mesin... dalam tempoh dua tahun.

“Bagi INTAN pula akan melibatkan kerajaan mengenal pasti tanah, kemudiannya kerajaan kena sediakan kemudahan bersih tanah… dan kemudahan fertigasi, baja secara cecair, serta segala kelengkapan yang ada.

“Kalau IKHSAN, kita bagi ‘top-up’ (pendapatan) kepada mereka. Contohnya individu yang menjaga tandas awam, kutipan hasil selama ini kadang-kadang hanya dapat RM1,000 atau RM800. Jadi kita akan tambah (pendapatan) setiap bulan itu kepada RM2,000 selama 24 bulan,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Perkasa Ekonomi Bumiputera: Jangan Buat Keputusan ‘Berat Sebelah’, Tengok Realiti - MTEM

2

Semasa 2 hari yang lalu

Pengeluaran KWSP: Kerajaan Tidak Akan Laksana Pendekatan Populis

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Dedahkan Kesilapan Demi Kepentingan Awam, Bukan Untuk Tujuan Politik - Rafizi

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Kerajaan Belum 'Menoktahkan' Pelaksanaan Semula GST - Ahmad Maslan

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

14 Produk Kandungi Pholcodine Dibatal Pendaftaran, Dipanggil Balik

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

KDN Dalam Peringkat Persediaan Asas Bawa Keluar Kanak-Kanak Di Depoh Tahanan

Pendidikan 1 hari yang lalu

Takwim Sekolah: ‘Kita Sedang Menuju Ke Januari, Beri KPM Sedikit Masa’ - Fadhlina

oleh Wartawan Getaran

Semasa 17 jam yang lalu

Agong Nasihat Umat Islam Elak Bazir Makanan Di Bulan Ramadan