Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dana jaminan pembiayaan SJKP ditingkatkan daripada RM3 bilion kepada RM5 bilion - PM 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju lanjutkan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM8,000 untuk simpanan bersih tahunan dalam SSPN sehingga 2024 - PM 3 jam yang lalu: Kebakaran: Kematian wanita OKU kerana lemas terhidu asap - polis 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju beri sagu hati RM300 kepada 200,000 anggota Rela, sukarelawan APM, sukarelawan polis dan sukarelawan bomba - PM 3 jam yang lalu: 995,396 kuota pekerja asing diluluskan sehingga 14 Mac

IKUTI KAMI


Sultan Selangor Ulangi Amaran Tak Benar Wakil Rakyat Politikkan Masjid, Surau

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 Mar 2023 1:36PM

Sultan Sharafuddin Idris Shah - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, sekali lagi mengingatkan Ahli Parlimen supaya tidak menggunakan masjid dan surau di negeri berkenaan sebagai wadah politik untuk menyebarkan dakyah parti.

Dalam titahnya semasa perasmian Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini, baginda mengulangi peringatannya supaya pihak berkuasa agama di negeri itu, memastikan hanya mereka yang bertauliah dan melepasi prosedur ditetapkan dibenarkan berdakwah di rumah ibadat berkenaan.

Malah, Sultan Sharafuddin mengarahkan pihak berkuasa negeri memastikan premis agama bebas daripada pengaruh politik.

“Masjid dan surau tidak seharusnya menjadi punca yang memecahbelahkan perpaduan dan keharmonian umat Islam atas dasar fahaman serta dendam politik tidak berkesudahan.

“Namun, ini berlaku apabila ada pendakwah yang mengambil kesempatan semasa berucap untuk mengkritik, menghina, malah memfitnah orang tertentu atas dasar perbezaan ideologi politik.

“Beta khuatir budaya seperti ini jika tidak dibendung akan menjejaskan perpaduan umat Islam, khususnya orang Melayu,” titahnya.

Pada Mei 2021, Sultan Sharafuddin melarang aktivis politik daripada mengajar Islam di negeri berkenaan, memandangkan agama tidak boleh dipolitikkan dan dijadikan bahan politik oleh mana-mana pihak.

Minggu lalu, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu, mengeluarkan larangan sama terhadap ahli politik untuk berkhutbah di surau dan masjid di negeri itu.

Bagaimanapun, Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang tetap menyampaikan khutbah Jumaat di Masjid Rusila di Parlimennya di Marang, Terengganu.

Mesyuarat pertama penggal keenam DUN Selangor ke-14 akan berlangsung dalam dua minggu akan datang, di mana penggubal undang-undang dijangka membincangkan dan meluluskan undang-undang negeri.

Ia adalah mesyuarat DUN terakhir sebelum dibubarkan menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) yang dijangka diadakan menjelang Jun tahun ini. – The Vibes, 13 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 7 jam yang lalu

UMNO Guna Lambang Dacing Pada PRN 6 Negeri - Ahmad Zahid

2

Semasa 5 hari yang lalu

Pindaan AUKU: Kebebasan Pelajar Dan Pensyarah Berpolitik Perlu Ada Batas

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Pemimpin Pembangkang Ditangkap Bukti Kerajaan Amal Politik Balas Dendam

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Ahli Parlimen Pembangkang Anggap Siasatan Ke Atas Muhyiddin ‘Penganiayaan Politik’

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Rais Kekal Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu - Ahmad Zahid

Semasa 17 jam yang lalu

Wanita Warga Emas Maut, Suami Dirawat Di ICU Selepas Makan Ikan Buntal

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Puji Sikap Hun Sen Yang Hormati Kaum Muslim

Semasa 1 hari yang lalu

Rang Undang-Undang Kesalahan Seksual Kanak-Kanak Dibentang Di Dewan Rakyat