Berita Terkini

44 minit yang lalu: PM Anwar yakin prospek pertumbuhan jangka sederhana hingga jangka panjang Malaysia akan kekal baik 44 minit yang lalu: Malaysia akan terus bekerjasama dengan China untuk meningkatkan kerjasama sedia ada dalam BRI, memperluas bidang pertumbuhan baharu - PM Anwar 1 jam yang lalu: MOF timbang peruntukan segera RM45.5 juta naik taraf CIQ KSAB atasi kesesakan 1 jam yang lalu: Gangguan Seksual: Sharon sedia beri sokongan emosi, kaunseling 1 jam yang lalu: Projek pembetungan Kuantan dijadual siap September

IKUTI KAMI


Menu Rahmah Terima Sambutan Peniaga, Bukti Tiada Tekanan Kerajaan 

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Mar 2023 7:09AM

McDonald’s Malaysia tampil melancarkan tiga pilihan Menu Rahmah berharga RM5 yang boleh didapati di lebih 300 cawangan restorannya di seluruh negara. - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lebih 1,000 premis menjual makanan atau restoran telah mengambil bahagian dalam penyediaan Menu Rahmah sejak ia dilancarkan 1 Februari lalu.

Berdasarkan senarai diperoleh Getaran, kesemua restoran di seluruh negara itu menawarkan pelbagai konsep hidangan seperti barat, lauk pauk tradisional, makanan segera dan bakeri.

Ia dilihat sebagai satu perkembangan memberangsangkan, selaras dengan misi kerajaan perpaduan untuk meringankan beban golongan berpendapatan rendah atau B40, yang berdepan kekangan kewangan akibat kenaikan kos sara hidup.

Menawarkan harga serendah RM5 untuk satu hidangan seimbang, adalah tidak menghairankan apabila premis yang menyertai inisiatif ini sering diserbu pelanggan.

Lebih membanggakan, konsep Menu Rahmah yang merupakan inisiatif Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup itu turut berhasil memikat hati rantaian restoran khidmat segera terkemuka untuk sama mengambil bahagian.

Muncul sebagai peserta terbaru, McDonald’s Malaysia kelmarin tampil melancarkan tiga pilihan Menu Rahmah berharga RM5 yang boleh didapati di lebih 300 cawangan restorannya di seluruh negara.

 Melati Abdul Hai
Melati Abdul Hai

Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran McDonald’s Malaysia, Melati Abdul Hai dipetik sebagai berkata, penyertaan restoran berkenaan adalah bagi menyahut seruan kerajaan untuk menawarkan menu mampu milik kepada pelanggan memerlukan.

Katanya, ia adalah bukti komitmen McDonald’s sebagai sebuah jenama yang amat dekat di hati rakyat.

“Pelancaran menu ini membolehkan kami menyediakan hidangan kepada semua pelanggan agar boleh bersama menikmati hidangan lazat di McDonald’s pada bila-bila masa sahaja,” katanya.

Tiga pilihan Menu Rahmah di McDonald’s ialah set kecil burger ayam dan teh limau ais, set kecil bubur ayam dan teh limau ais serta set kecil McEgg dan teh limau ais.

Kesemua menu berkenaan bagaimanapun didatangkan tanpa jejari kentang (french fries).

Salahuddin Ayub
Salahuddin Ayub

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub sebelum ini berkata, penglibatan restoran terkemuka dalam menjayakan inisiatif berkenaan membuktikan bahawa ia bukan satu perkara yang menekan peniaga, seperti didakwa sesetengah pihak.

Katanya, kerajaan tidak pernah memaksa mereka menyertai kempen terbabit, sebaliknya semua penglibatan itu dilakukan secara sukarela.

“Kementerian tidak pernah menghantar pegawai penguatkuasa ke premis mereka dan mendesak agar harga makanan diturunkan bagi menepati ciri Menu Rahmah.

“Semua itu dilakukan secara sukarela untuk membantu golongan memerlukan,” katanya. - Getaran, 10 Mac 2023 

Sorotan

1

Tetapkan Garis Masa, Sasaran Selesai Isu Doktor Kontrak Dalam 3 Tahun

2

Pharmaniaga Jamin Bekalan Ubat Tidak Terjejas - Menteri

3

Saya Hormat Kebebasan Media, Tapi Akan Tegur Jika Laporan Menimbulkan Fitnah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Bekalan Ayam, Telur Mencukupi Sepanjang Ramadan, Aidilfitri 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 2 jam yang lalu

Dakwaan OPR Akan Naik Tidak Benar, Kadar Inflasi Masih Rendah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Kuasa Ekonomi China Jadi Keutamaan Malaysia - Anwar

oleh Khaw Chia Hui

Semasa 2 jam yang lalu

Polis Buru Pemandu Nissan Almera Tabur Paku Atas Jalan

oleh Susan Albert