Berita Terkini

4 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 4 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 4 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 4 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 8 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


IPR: Negeri Miskin Tegar Fokus Utama Kerajaan, Sasar Lebih Banyak Penyertaan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 06 Mar 2023 10:05PM

Rafizi Ramli - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan memberi fokus bagi mendapatkan lebih banyak penyertaan program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) dari negeri yang kurang sambutan dan memiliki ramai golongan miskin tegar.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, kementeriannya akan memanggil pimpinan daripada pegawai kerajaan serta wakil rakyat agar bantuan itu dapat disalurkan kepada rakyat memerlukan. 

“Kementerian juga akan memanggil agensi terbabit dari daerah termiskin di Malaysia.

“Contohnya dari Tongod, Pitas, Kota Marudu, Beluran, Kudat, Telupid, Pusa, Nabawan, Kota Belud, Jeli, Kinabatangan, Kuala Krai, Gua Musang, Bachok, Pasir Mas, Tumpat, Besut, Marang, Hulu Terengganu, Machang dan Dungun,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Sejak IPR dilancarkan pada 26 Februari lalu, Rafizi memaklumkan, seramai 22,319 pengguna mendaftar di laman sesawang rasmi ipr.epu.gov.my.

Jelasnya, daripada jumlah itu, 52 peratus adalah daripada pendaftaran Inisiatif Usahawan Makanan (INSAN), manakala 29 peratus bagi Inisiatif Usahawan Tani (INTAN). 

“Sebanyak 19 peratus adalah dalam kalangan mereka yang memohon Inisiatif Operator Perkhidmatan (IKHSAN) serta 376 untuk ‘off-takers’ menunjukkan minat tinggi dalam program ini,” katanya. 

Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Pandan itu berkata, setakat ini, Selangor mencatatkan jumlah pendaftaran tertinggi, iaitu 34 peratus diikuti Johor (11 peratus) dan Perak (9 peratus).

“Kuala Lumpur pula mencatatkan kadar pendaftaran 8.5 peratus, diikuti Negeri Sembilan (6.3 peratus), Kedah (5.7 peratus), Sabah (5.7 peratus), Pulau Pinang (5.4 peratus) dan Pahang (3.3 peratus). 

“Manakala Melaka merekodkan jumlah sebanyak 2.7 peratus, Sarawak (2.4 peratus), Kelantan (1.7 peratus), Terengganu (1.5 peratus), Perlis (0.5 peratus), Putrajaya (0.4 peratus) dan Labuan (0.07 peratus),” katanya. 

Sementara itu, Rafizi memaklumkan, Malaysia menyertai Komuniti Sifar Bahan Buangan Asia (AZEC) secara rasmi bersama Jepun, Australia dan negara ASEAN lain, kecuali Myanmar.

Jelasnya, AZEC adalah inisiatif baharu bagi memacu peralihan tenaga daripada sumber hidrokarbon kepada sumber tenaga bersih dan tenaga boleh baharu (TBB). 

Katanya, ia juga mampu mengaspirasi sifar bersih pelepasan gas rumah kaca (GHG) yang lebih signifikan.

“Kerjasama dijalin melalui AZEC mampu membuka peluang kepada Malaysia untuk mempercepatkan pemindahan teknologi dan pembiayaan hijau agar dapat dimanfaatkan setiap lapisan masyarakat. 

“Kementerian Ekonomi akan memuktamadkan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga untuk menterjemahkan Dasar Tenaga Negara kepada projek peralihan tenaga,” katanya. 

Tambahnya, ia akan diterajui pelbagai syarikat besar, sederhana dan kecil. 

“Kementerian berharap dapat mengemukakan pelan ini dalam tempoh tiga bulan dari sekarang,” katanya.

Kerajaan akan membantu kira-kira 130,000 orang rakyat tersusah tanpa mengira latar belakang kaum untuk keluar daripada belenggu kemiskinan melalui langkah lebih menyeluruh.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan akan melaksanakan IPR yang akan menumpukan kepada pengupayaan golongan miskin supaya meningkatkan potensi pendapatan.

Katanya, sejumlah RM750 juta peruntukan disediakan untuk 2023 kepada Kementerian Ekonomi bagi menjayakan IPR. - Getaran, 6 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 hari yang lalu

Perkasa Ekonomi Bumiputera: Jangan Buat Keputusan ‘Berat Sebelah’, Tengok Realiti - MTEM

2

Semasa 4 hari yang lalu

Pengeluaran KWSP: Kerajaan Tidak Akan Laksana Pendekatan Populis

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Dedahkan Kesilapan Demi Kepentingan Awam, Bukan Untuk Tujuan Politik - Rafizi

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Peruntukan RM750 Juta Bagi Program IPR Mencukupi - Rafizi

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Penggusti APAC Sedia Bersaing Dengan Jaguh Dunia Di Jepun Dan AS

Semasa 4 jam yang lalu

Penambahan 12 Lorong RFID Sudah Selesai, Lebih Awal Berbanding Perancangan Asal 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 10 jam yang lalu

Malaysia Terbuka Adakan Perbincangan Semula Pembinaan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Seru Penubuhan Agensi PBB Khusus Untuk Air

oleh Amar Shah Mohsen