Berita Terkini

1 minit yang lalu: Singapura dan Malaysia perlu memastikan rantau ASEAN bersatu dan berwibawa - Presiden Singapura 2 minit yang lalu: Bakal jemaah haji Malaysia wajib lalui pemeriksaan kesihatan 1 jam yang lalu: Perumahan bermasalah beri kesan tidak langsung kepada 125,000 isi rumah- Akmal Nasrullah 2 jam yang lalu: Lawatan negara Presiden Singapura Halimah Yacob ke Malaysia bukti hubungan kukuh, persaudaraan erat kedua-dua negara dan rakyat - Agong 3 jam yang lalu: Polis sedang siasat video tular dua lelaki hina Nabi - Saifuddin

IKUTI KAMI


PJD Link Belum Diluluskan, Masih Menunggu Perubahan - MB Selangor

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Mar 2023 10:26PM

Amirudin Shari menjelaskan, semasa pembentangan awal mengenai projek itu, wakil negeri ‘dijanjikan’ bahawa pemaju akan cuba ‘mengelak aduan’ dan ‘cuba mengubah semua aspek yang dibantah’ - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, pemegang konsesi lebuh raya Petaling Jaya Traffic Dispersal Elevated Highway (PJD Link) masih belum mendapat kelulusan kerajaan negeri untuk meneruskan projek itu.

Bercakap kepada pemberita di bangunan Parlimen hari ini, Amirudin berkata, pihak berkuasa negeri belum dibentangkan dengan cadangan daripada pemaju projek itu, PJD Link Sdn Bhd.

“Belum ada kelulusan daripada kerajaan Selangor (untuk lebuh raya PJD Link).  Kelulusan pembangunan itu sebelum ini datang dari Putrajaya.

“Pentadbiran negeri belum menerima sebarang cadangan mengenai perubahan yang mereka (pemaju) cadangkan untuk projek itu, (berbanding projek sebelumnya) Kidex (Lebuhraya Kinrara-Damansara),” katanya.

Beliau menjelaskan, semasa pembentangan awal mengenai projek itu, wakil negeri ‘dijanjikan’ bahawa pemaju akan cuba ‘mengelak aduan’ dan ‘cuba mengubah semua aspek yang dibantah’ oleh penduduk Petaling Jaya.

“Perancangan negeri semasa tidak termasuk PJD Link. (Ini akan berubah) apabila mereka (pemaju) datang kepada kami dan memulakan rancangan,” tambahnya.

Dalam jawapan bertulis bagi menjawab soalan Ahli Parlimen Petaling Jaya, Lee Chean Chung hari ini, Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pemegang konsesi PJD Link sedang berusaha memenuhi syarat ditetapkan dalam perjanjian konsesi.

Alexander berkata, pemegang konsesi itu juga secara aktif melaksanakan penilaian impak alam sekitar (EIA), penilaian impak trafik (TIA), dan penilaian impak sosial (SIA) tanpa sebarang aktiviti fizikal di tapak.

Beliau juga berkata, selain perjanjian kerahsiaan, kandungan perjanjian konsesi itu telah diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972, yang melarang kerajaan daripada mendedahkan butiran mengenai perkara itu kepada umum.

Semalam, The Vibes melaporkan bahawa penduduk yang tidak berpuas hati telah mengambil tindakan sendiri dengan mewujudkan tinjauan bebas bagi mendapatkan perspektif yang lebih seimbang tentang pendapat penduduk Petaling Jaya mengenai PJD Link. 

Ini berlaku selepas peserta perbincangan kumpulan fokus yang dijalankan oleh pemaju menganggap perundingan itu sebagai berlebihan, kerana tiada butiran khusus atau kemajuan projek pembangunan besar itu didedahkan.

Sesetengah penduduk juga berkata, keraguan mereka mungkin akan membawa kepada pihak berkuasa negeri ketika ini kehilangan undi mereka pada pilihan raya akan datang.

Pada Julai tahun lalu, Kementerian Kerja Raya (KKR) berkata, kelulusan yang diberikan kepada projek PJD Link tertakluk kepada rundingan susulan.

Projek itu diluluskan secara prinsip oleh Kabinet pada 12 November 2017 dan perjanjian konsesi ditandatangani pada 5 April 2022.

Kerajaan Selangor turut meluluskan projek itu secara prinsip pada 3 September 2020.

Bagaimanapun, pada September 2021, pemimpin Pakatan Harapan (PH) Selangor, termasuk Amirudin, mengeluarkan kenyataan bersama bahawa mereka menentang sebarang usaha untuk meneruskan semula pembinaan lebuh raya Kidex atau mana-mana projek yang serupa.  – The Vibes, 1 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Segera Laksana Pendengaran Awam Projek Gerbang Maritim Selangor

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Gerbang Maritim Selangor: Projek Sungai Klang ‘Rosak’ Akibat Dakwaan Salah Guna Kuasa?

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Projek Sungai: Polis Sahkan Terima Laporan Dakwaan Pembabitan MB Selangor

4

Semasa 3 minggu yang lalu

PM Mahu Timbalan Menteri Fokus Laksana Perancangan, Perubahan Untuk Rakyat

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Sukan 8 jam yang lalu

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

oleh Aiman Sadiq

Semasa 4 jam yang lalu

Cuti Disebabkan Sakit Gigi Antara Tertinggi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Dewan Rakyat: Langkah Capai Sasaran 31 Peratus Tenaga Boleh Baharu Tumpuan Hari Ini

Politik 1 hari yang lalu

Keputusan Pemilihan UMNO Bukti Sokongan Padu Kepada Kerajaan Perpaduan - Zahid

oleh Danial Dzulkifly