Berita Terkini

5 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 6 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 6 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 6 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 6 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Kerajaan Perpaduan Komited Pastikan Hutang Peneroka FELDA Tak Meningkat, Pengeluaran Hasil Bertambah

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Feb 2023 7:00AM

Antara inisiatif dilaksanakan FELDA bagi tujuan itu adalah pengurangan tempoh pengurusan program pembangunan tanam semula ladang. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kerajaan menerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) terus komited membantu peneroka dan melaksanakan inisiatif, bagi memastikan hutang golongan itu tidak terus meningkat, terutama berkaitan hutang ladang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, antara inisiatif dilaksanakan FELDA bagi tujuan itu adalah pengurangan tempoh pengurusan program pembangunan tanam semula ladang, iaitu pemberian pinjaman sara hidup disingkatkan dari lapan tahun kepada empan tahun.

Katanya, FELDA sudah melaksanakan program tanam semula dengan menggunakan baka sawit terbaharu, seperti yangambi triway dan yangambi ML 161 yang mempunyai kadar pengeluaran hasil lebih tinggi, sehingga 16 tan sehektar pada bulan ke-48.

“Dengan usaha tersebut, pendapatan peneroka dapat ditingkatkan dalam masa lebih singkat disebabkan mereka mula dibayar hasil atau pendapatan sebenar ladang bermula pada tahun kelima,” katanya ketika pemberitahuan pertanyaan Dewan Rakyat Meyuarat Pertama, Penggal Kedua Parlimen Ke-15 Tahun 2023.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan lisan dikemukakan Ahli Parlimen Kuala Krau, Kamal Ashaari yang meminta kerajaan menjelaskan pendirian untuk meneruskan usaha kerajaan sebelum ini dalam menghapuskan hutang FELDA.

Azalina berkata, keputusan pentadbiran terdahulu pada Julai 2021 meluluskan penghapusan hutang peneroka FELDA yang keseluruhanya bernilai RM8 bilion, memberi impak besar terhadap aliran tunai lembaga itu.

Keadaan itu, katanya menyebabkan kerajaan kini tidak dapat meneruskan pelaksanaan penghapusan hutang peneroka FELDA secara berterusan.

“Justeru, kutipan balik baki hutang ataupun pinjaman dikeluarkan sehingga kini, perlu terus dilakukan sebagai sumber pendapatan FELDA untuk kelangsungan organisasi dan kebajikan warga penerokannya.

“Hal ini disebabkan kutipan hutang peneroka FELDA merupakan satu daripada sumber pendapatan FELDA yang penting, bersamaan dengan 10.8 peratus jumlah pendapatan jangkaan bagi tahun 2023,” katanya.

Pada 2021, kerajaan bersetuju melupuskan sebahagian pinjaman peneroka FELDA berjumlah RM8.3 bilion, menerusi inisiatif pelarasan pinjaman peneroka secara bersyarat, terutama bagi generasi awal yang berkorban keringat dan air mata untuk membolehkan program rancangan pembangunan tanah itu dilaksanakan. – Getaran, 24 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Urus Hutang Negara Dengan Baik, Gunakan Secara Produktif - Pakar Ekonomi

2

Filem & TV 1 bulan yang lalu

Penerbit 'Mat Kilau' Jawab Tuduhan Zul Hassan Tentang RM150,000, 'Kami Tiada Hutang Dengan Mana-Mana Pembekal!'

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Bantuan Musim Tengkujuh Berjumlah RM9.7 Juta Untuk Peneroka Tanaman Getah FELDA

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Elak Bayar Hutang, Pelajar Kolej Buat Laporan Palsu Kononnya Dirompak

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ribut Petir, Hujan Lebat Dan Angin Kencang Sehingga 1 Tengah Hari

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Bakal Jemaah Haji, Sila Jawab Segera Surat Tawaran, Sahkan Tempat Anda - TH

oleh Sophia Ahmad

Semasa 8 jam yang lalu

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

oleh Terence Fernandez

Semasa 11 jam yang lalu

Penguatkuasa Kasari Warga Emas, 9 Saksi Dipanggil

oleh Aiman Sadiq