Berita Terkini

6 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 7 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 7 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 7 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 7 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Nik Zawawi Diarah Tarik Balik Kenyataan Dakwa PM Hina Rakyat Malaysia

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Feb 2023 9:57PM

Sidang Dewan Rakyat hari ini kecoh dengan isu berhubung lawatan kerja Perdana Menteri ke luar negara. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sidang Dewan Rakyat hari ini kecoh seketika selepas seorang Ahli Parlimen Pembangkang menyifatkan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika lawatan kerja ke luar negara seolah-olah menghina rakyat Malaysia. 

Ketika membahaskan usul Titah Diraja, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh (PN-Pasir Puteh) tidak berpuas hati dengan kenyataan Perdana Menteri, mendedahkan situasi yang berlaku dalam negara ketika berada di luar negara. 

Jelasnya, Perdana Menteri seharusnya pergi ke luar negara bagi membawa agenda yang jelas berhubung hubungan dagang, bukannya mengurangkan keyakinan pelabur asing untuk berkunjung ke Malaysia. 

 Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh - Gambar dari Facebook Ustaz Dr Nik Zawawi Bin Salleh
Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh - Gambar dari Facebook Ustaz Dr Nik Zawawi Bin Salleh

“Saya ucap ribuan terima kasih kepada Perdana Menteri ke luar negara ke sana ke sini, Insya-Allah mudah-mudahan hubungan diplomatik itu ada, tetapi kebimbangan saya tingkah laku Perdana Menteri yang sepatutnya membawa agenda hubungan dagangan jelas, bukan pergi secara tergesa-gesa.

“Kalau tengok ucapan disampaikan itu boleh memberi kekurangan keyakinan kepada pelabur asing untuk datang ke negara kita. Contohnya, ucapan di Indonesia seolah-olah menghina rakyat Malaysia yang ada menyebut secara umum,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Kenyataan itu menimbulkan rasa tidak puas hati Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer yang bangun meminta Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Ramli Mohd Nor mengarahkan Nik Muhammad Zawawi menarik balik kenyataan tersebut.

Rayer juga meminta Muhammad Zawawi mengesahkan sama ada beliau ada menyebut ucapan Perdana Menteri di luar negara seolah-olah menghina rakyat Malaysia.

Sebelum itu, Howard Lee Chuan How (PH-Ipoh Timor) telah membangkitkan Peraturan 36 (6) bahawa seorang Ahli Parlimen tidak boleh mengeluarkan kenyataan jahat kepada ahli lain khususnya Perdana Menteri dengan menyatakan kunjungan pemimpin itu ke luar negara tidak mempunyai agenda.

Beliau turut mencabar Nik Muhammad Zawawi untuk membuktikan bahawa Perdana Menteri ke luar negara hanya 'makan angin' dan tidak bertindak untuk membawa agenda Malaysia. 

“Sila buktikan bahawa lawatan ini tiada sebarang agenda (perancangan kerajaan) seperti disebutkan oleh Yang Berhormat Pasir Puteh, seolah-olah langsung tiada agenda. 

“Itu tidak betul. Yang Berhormat tahu ke tidak ada agenda... hanya memetik ucapan di Indonesia sahaja, nak lontar pukul kata semua lawatan ini tiada asas dan agenda,” katanya. 

Ramli Mohd Nor - Gambar dari Jabatan Penerangan
Ramli Mohd Nor - Gambar dari Jabatan Penerangan

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ramli Mohd Nor, kemudiannya meminta Muhammad Zawawi menarik balik kenyataannya tersebut untuk menjaga keharmonian dewan.

Muhammad Zawawi kemudiannya akur dan menarik balik kenyataan tersebut.

“Kalau tak boleh guna perkataan seolah-olah menghina, baiklah saya tarik balik cuma saya nak beritahu, tidak sepatutnya Perdana Menteri bercakap seumpama itu, pergi ke negara orang dan mendedahkan apa yang berlaku dalam negara kita.

“Ia dibuat tanpa usul periksa dan tanpa keputusan mahkamah seolah-olah carca marba,” katanya. - Getaran, 20 Februari 2023

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bangunkan Rakyat Bermentaliti Kelas Pertama - Raja Muda Perlis

Semasa 1 hari yang lalu

3 Beradik Dipercayai Didera, 2 Dirantai Di Kaki

Semasa 15 jam yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi Erat Hubungan Antarabangsa, Perdagangan Dan Aktiviti Islam

Sukan 1 hari yang lalu

Arif Aiman Tidak Jalani Latihan Bersama Harimau Malaya