Berita Terkini

8 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang 8 jam yang lalu: Sesi libat urus perluas sistem pembayaran terbuka lebuh raya - Salahuddin 8 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM3.22 juta 8 jam yang lalu: Pemohon Skim SRP masih boleh dapat pembiayaan di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan 8 jam yang lalu: 20,041 kes hilang wang daripada institusi perbankan di Malaysia pada 2022

IKUTI KAMI


SIS Sengaja Cipta Isu, Khitan Cara Islam Selamat - Mufti

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Feb 2023 4:07PM

Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata mengikut ajaran Islam, berkhitan termasuk dalam satu daripada lima sunat fitrah selari dengan keadaan hal semula jadi manusia yang suci. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor menyelar dakwaan Sisters in Islam (SIS) bahawa berkhatan cara Islam untuk perempuan atau ‘berkhitan’ akan memberi risiko segera terhadap kesihatan dan memudaratkan individu. 

Beliau berkata, kenyataan dikeluarkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu, disifatkan sebagai cubaan mencipta isu mengenai fatwa berkhitan bagi wanita Islam di negara ini.

Menurutnya, mengikut ajaran Islam, berkhitan termasuk dalam satu daripada lima sunat fitrah selari dengan keadaan hal semula jadi manusia yang suci.

Dr Wan Salim Wan Mohd Noor
Dr Wan Salim Wan Mohd Noor

“Antara sunat itu adalah mencukur bulu ari-ari, menggunting misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan khatan.

“Khitan yang memudaratkan dikenali sebagai khitan Firaun. iaitu membuang daging klitoris dengan kuantiti banyak atau sebahagian besar daripadanya. Berkhitan sedemikian tidak diakur syariat Islam. 

“Apa SIS heboh-heboh itu bukan masalah pun, itu dipanggil ‘theodo problem’, yakni masalah yang sengaja diada-adakan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Sehubungan itu, Wan Salim berkata, berkhitan cara Islam tidak boleh dianggap sebagai satu pencerobohan ke atas hak kaum wanita kerana ia terbukti selamat dan dipraktikkan masyarakat Islam di pelbagai negara sejak dahulu hingga kini.

“Majoriti fuqhak berpandangan bahawa hukum berkhatan adalah wajib ke atas lelaki dan sunat bagi wanita. Memang tidak ditemui nas daripada Al-Quran atau hadis yang memerintahkan khitan ke atas wanita dewasa atau kanak-kanak.

“Bagaimanapun, terdapat sebuah hadis riwayat Thabarani dan Baihaqi yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW pernah menunjuk ajar Ummu ‘Athiyyah yang bertugas mengkhitan kanak-kanak perempuan di Madinah mengenai cara melakukan khitan betul, iaitu dengan mengambil sedikit sahaja daging klitoris dan tidak berlebih-lebihan,” katanya. 

Terdahulu, SIS menggesa kerajaan mengarahkan semakan ke atas fatwa pada 2009 mengenai berkhitan bagi perempuan.

SIS berkata, negara Islam lain, termasuk Mesir dan Indonesia sudah mengeluarkan fatwa mengatakan mutilasi alat kelamin perempuan memudaratkan wanita serta kanak-kanak perempuan.

NGO itu memaklumkan, tiada dapatan kukuh dan sahih Al-Quran atau sunnah bagi amalan sedemikian, selain mengakui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Jawatankuasa Muzakarah menjadi cabaran utama dalam usaha menghapuskan amalan terbabit.

Dalam pada itu, Wan Salim menegaskan berkhitan perlu dilakukan individu mahir dan dengan cermat supaya tidak memudaratkan individu.

Jelasnya, dikatakan bahawa khitan yang sedikit seperti disarankan dalam Islam, mampu mensederhanakan syahwat wanita dan menjadikannya tidak terlalu mudah terangsang.

“Apa ditakuti kalangan tertentu yang menganggap berkhitan memudaratkan wanita, sebenarnya bukan khitan seperti disarankan dalam Islam. 

“Sebaliknya khitan cara Firaun yang kemungkinan masih dipraktik di beberapa negara tertentu, terutamanya di Afrika. Ia tidak dipraktikkan di Malaysia, jangan kita generalisasikan,” katanya. - Getaran, 7 Februari 2023.

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Polis Tahan 2 Lelaki, Rampas Dadah Bernilai RM3.22 Juta

Semasa 13 jam yang lalu

Mangsa Banjir Di Batu Pahat Kini 967 Orang

Semasa 10 jam yang lalu

Mekanisma Baharu Percepat Pengeluaran Sijil Halal Perlu Dilaksana - Ahmad Zahid

Semasa 11 jam yang lalu

Lebih 4,000 Kes Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak Diselesai