Berita Terkini

5 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 5 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 5 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 5 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 5 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Malaysia-Singapura Akan Bekerjasama Perangi Jenayah Siber, Penipuan - Fahmi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 30 Jan 2023 7:26PM

Fahmi bersama Josephine selepas menandatangani MoU di antara Malaysia dan Singapura yang disaksikan oleh Anwar Ibrahim dan Lee Hsien Loong. - Gambar oleh Aziman Rosli/Jabatan Perdana Menteri

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SINGAPURA - Memorandum persefahaman untuk menggalakkan kerjasama mengenai data, keselamatan siber dan ekonomi digital yang ditandatangani oleh Malaysia dan Singapura bertujuan untuk menghapuskan atau mengurangkan ancaman rentas sempadan penipuan siber dan kecurian data, antara lain.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil memberitahu sidang akhbar di sini, hari ini bahawa kedua-dua negara akan bertukar-tukar data untuk memastikan keselamatan siber yang lebih baik bagi kedua-dua negara.

“Kami akan bertukar maklumat mengenai isu penting seperti perlindungan data rentas sempadan yang berterusan melibatkan orang atau organisasi.

“Ini yang kita kaji secara terperinci terutama mengenai penipuan dan kecurian data, di mana penjenayah tidak berada di negara ini tetapi berada di negara lain. Ini akan membolehkan agensi penguatkuasaan dari kedua-dua negara bekerjasama sambil menjalin hubungan yang lebih kukuh.

“Kami sedang melihat ancaman yang ditimbulkan oleh penjenayah ini, di mana setiap minggu mereka cuba menggodam pangkalan data kami di Malaysia. Isunya kita belum kenal pasti di mana mereka berada dan inilah kerjasama yang perlu kita tingkatkan,” kata Fahmi.

Terdahulu, Fahmi telah menandatangani perjanjian itu bagi pihak Malaysia dengan Menteri Komunikasi dan Penerangan republik itu Josephine Teo.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong menyaksikan upacara itu di Istana. - The Vibes, 30 Januari 2023

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

AS: Penyerang Tembak Mati 6 Orang Dikenalpasti Sebagai Audrey Hale

Semasa 12 jam yang lalu

SPRM Teliti Dakwaan Kempen PRU-15 PN Dibiayai Syarikat Perjudian

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Sukan 1 hari yang lalu

Aaron-Wooi Yik Perlu Lebih Versatil - Legenda Badminton Negara

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 1 hari yang lalu

PM Cadang Badan Bebas Siasat Aduan, Salah Laku Badan Penguatkuasaan